Czy słyszeliście o wybuchającej tabliczce czekolady? Albo o tym, że zapach brązowych rarytasów sprzyja kupowaniu romansów? A od zjedzenia ilu tabliczek można umrzeć? Poznajcie czekoladowe ciekawostki – jest ich aż 20! Jakie są najbardziej zaskakujące właściwości czekolady?
Historia czekolady
Wszystko zaczęło się 4000 lat temu na terenie obecnego Meksyku, gdzie odkryto pierwsze krzewy kakaowca. Pierwsi zaczęli przyrządzać czekoladę Olmekowie i pili ją podczas ceremonii oraz używali jako lekarstwa. Z kolei Majowie uważali brązowy specyfik za napój bogów i mieszali ziarna kakaowe z papryczkami chili, wodą oraz skrobią kukurydzianą. Wręczali także sobie oraz swoim gościom czekoladowe upominki.
W 1528 roku konkwistador Herman Cortez przywiózł kakaowy frykas do Hiszpanii. Co ciekawe, Hiszpania bardzo długo starała się w sekrecie trzymać brązowy napój. Musiał minąć wiek zanim dotarł on do Francji. Dopiero w 1615 roku Anna Austriaczka, córka króla Hiszpanii Filipa III przywiozła pierwsze tabliczki czekolady na francuski dwór z okazji swojego ślubu z królem Francji Ludwikiem XIII.
Wkrótce gorzką wersję specyfiku wzbogacono cukrem i miodem. Na początku specjał ten był pijany tylko przez osoby bogate. Wkrótce czekoladę pokochała cała Europa i dzisiaj jest ona powszechnym łakociem.
1. Staruszek kakaowiec – rośnie nawet 200 lat
Zgadza się, drzewo kakaowca rośnie rośnie nawet przez 200 lat! Nie jest to jednak tak, że raz zasadzi się kakaowiec i potem przez lata czerpie z niego profity. Ziarna nadające się do wykorzystania wytwarzane są tylko przez 25 lat. Kakaowiec pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej. Najwięcej upraw kakaowców jest obecnie w Afryce.
2. Muzeum Czekolady w Pradze
Na całym świecie jest wiele muzeów poświęconych kakaowym produktom. Na przykład w Pradze znajduje się słynne Muzeum Czekolady, gdzie można można nie tylko zapoznać się z tym, jak wyglądała historia czekolady, ale także posmakować przepysznych czekoladowych słodyczy. Można kupić także czekoladową szminkę i obejrzeć kakaowe eksponaty. Można obejrzeć kolekcję zabytkowych opakowań tego niezwykłego smakołyku i przyswoić różne informacje o czekoladzie. Organizowane są także specjalne warsztaty.
3. Gorzka czekolada korzystna dla zdrowia
Ciemna czekolada jest uważana za najkorzystniejszą dla zdrowia. Tak samo zdrowa nie jest jednak odmiana mleczna czy biała. O tym, czy czekolada jest zdrowa decyduje stosunek ilości kakaa do cukru. Gorzka czekolada nie tylko poprawia nastrój, ale także działa antynowotworowo oraz chroni pamięć i opóźnia starzenie się skóry. Zmniejsza także ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. Zdaniem naukowców przed udarem mózgu może nas uchronić zjedzenie jednej lub dwóch tabliczek czekolady tygodniowo.
4. Majowie zamiast pieniędzmi płacili kakaowcem
Majowie, którzy wynaleźli czekoladę, traktowali ją jako towar luksusowy i środek płatniczy. Zresztą Majowie rzadko używali do płacenia monet, a zamiast tego stosowali handel wymienny. Jak podają źródła historyczne, jeszcze w XVI wieku Hiszpanie w czasie ekspansji kolonialnej płacili za pracę kakaowcem.
5. Kakao zamiast krwi
Ale nie tylko jako środek płatniczy służyła Majom czekolada. Wykorzystywali ją w wielu rytuałach w czasie ceremonii religijnych czy ślubów.
Czasami ten pyszny trunek zastępował nawet krew!
Z kolei swoich wodzów Majowie grzebali razem ze słoikami z kakaowym produktem. Jest też ciemna strona tego trunku, czyli składano ofiary z ludzi w intencji dobrych zbiorów kakaowca.
6. Bomba pokryta czekoladą
Ciekawe jest też to, że w czasie II wojny światowej Niemcy używali dosyć osobliwej bomby pokrytej czekoladą, która wybuchała w siedem sekund po odłamaniu kawałka smakołyku. Podobno naziści chcieli dokonać zamachu na Winstona Churchilla właśnie za pomocą wybuchającej tabliczki.
7. Ludzki przysmak szkodliwy dla psa
Już dwie tabliczki kakaowego smakołyku mogą być dla psa śmiertelne! Dzieje się tak, ponieważ zwierzęta go nie trawią. Nie trawią zarówno psy, jak i koty, fretki czy papugi, choć dla nas ten smak jest przepyszny. Winna wszystkiemu jest zawarta w ziarnach kakaowca teobromina. Prowadzi ona do przyspieszenia pracy serca, rozszerzenia naczyń krwionośnych czy do biegunki.
8. Największa na świecie tabliczka czekolady
Czy wiecie, że ważyła aż 5792 kg?
9. Kto je najwięcej czekolady na świecie?
Oczywiście mieszkańcy Stanów Zjednoczonych! Zjadają oni ponad 50% zasobów kakaowego smakołyku świata. Natomiast Europejczycy zjadają 40% światowych zasobów, a mieszkańcy pozostałych kontynentów 10%.
10. Zapach kakaowca a kupowanie książek
A czy wiedzieliście o tym, że zapach czekolady sprzyja kupowaniu książek? Rozpylając w sklepie aromat ziaren kakaowca właściciele księgarni generują wyższą sprzedaż, szczególnie książek kulinarnych i powieści romantycznych.
11. Brązowy przysmak łamie hasła
Pewne badanie naukowe z 2004 roku wykazało, że aż 70% mieszkańców Londynu zdradziłoby hasło do swojej poczty w zamian za tabliczkę czekolady!
12. Jak powstała mleczna czekolada?
Wiele rzeczy powstaje przez przypadek i tak było również w przypadku mlecznej odmiany kakaowego przysmaku. Było to w roku 1979, kiedy do wielkiego kotła z produktem kakaowca wrzucono skondensowane mleko. Wszyscy oblizywali się smakiem.
13. Kakaowe specjały na depresję
Podobno ludzie chorujący na depresję jedzą o 55% więcej czekolady niż ci, którzy są wolni od zaburzeń nastroju. Nic dziwnego, specjał ten poprawia przecież nastrój, wyzwalając produkcję serotoniny – hormonu szczęścia. Szkoda, że przy okazji niszczy zęby.
14. Nowa odmiana kakaowej ambrozji
Istnieją trzy gatunki kakaowej ambrozji – odmiana mleczna, biała i gorzka. Francuska firma Valrhona odkryła podobno czwarty gatunek blond, i to zupełnie przez przypadek. Ma ona kolor karmelowy i jak na razie jest droga – za pól kilograma zapłacimy 14 euro. Podobno jest bardzo dobra.
15. Najdroższa tabliczka
Najdroższa na świecie tabliczka kakaowych pyszności została sprzedana w 2001 roku za 687 dolarów w czasie pierwszej ekspedycji na Antarktykę.
16. 50 kubeczków czekolady dziennie
Są tacy, którzy nie mogą żyć bez kakaowych pyszności. Aż 1 na 7 osób wieku 15 – 24 lat uważa, że ich życie bez tego specyfiku nie miałoby sensu. Z kolei aztecki cesarz Montezuma II wypijał dziennie aż 50 kubeczków brązowego płynu doprawianego chili.
17. Szybsze bicie serca
A czy wiedzieliście, że jedynie kakaowe pralinki potrafią bardziej przyspieszyć bicie serca niż pocałunek?
18. Brązowa rzeka
Czy myśleliście kiedyś o tym, aby wykąpać się w rzece kakaowego pokarmu bogów?
Taka rzeka powstała już w 1971 roku na potrzeby filmu „Willy Wonka i Fabryka Czekolady” Niestety, nie pachniała ona tak pięknie, jakby się mogło wydawać. Zmieszany z kakaowym płynem, śmietanką i wodą tłuszcz zjełczał i powstał niezbyt miły aromat.
19. Roztapia się w ustach
A czy wiedzieliście, że brązowy frykas to jedyna poza masłem substancja jadalna, która topi się poniżej temperatury cała i właśnie dzięki temu roztapia się w ustach. Szczególnie czekolada ręcznie robiona, bo taka jest podobno najpyszniejsza.
20. Czy można umrzeć od czekolady?
Tak, ale trzeba byłoby zjeść aż 40 tabliczek i to jedna po drugiej!
Słodkie życie
Z tematem czekolady wiąże się więc wiele ciekawostek. Nic dziwnego, towarzyszy nam ona bardzo często, niektórym niemal każdego dnia. Lubimy kupować sobie kakaowe słodkie upominki. Jedno jest pewne – bez kakaowego specyfiku życie byłoby zdecydowanie mniej słodkie!
A Wy, czy wiecie już wszystko o czekoladzie?
zobacz również:
Czekolada na Światowy Dzień Czekolady – działanie dla zdrowia i przeciwbólowe właściwości |