Jeżyny posiadają silne antyoksydanty, które zawierają substancje antynowotworowe. Dodatkowo są bogatym źródłem błonnika co ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Ponadto przyspieszają przemianę materii i są idealne do diety odchudzającej. Zobacz, jakie jeszcze właściwości posiadają jeżyny.
Przeciw nowotworom
W leczeniu nowotworu dieta to jeden z najważniejszych czynników. Jeżyny posiadają przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. Dzięki temu zostały one umieszczone na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli liście produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu.
Jeżyny – wartości odżywcze, kalorie (w 100 g)
Wartość energetyczna – 43 kcal
Białko ogółem – 1.39 g
Tłuszcz – 0.49 g
Węglowodany – 9.61 g
Błonnik – 5.3 g
Witaminy
Witamina C – 21 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna – 0.646 mg
Witamina B6 – 0.030 mg
Kwas foliowy – 25 ug
Witamina A – 11 ug
Witamina E – 1.17 ug
Witamina K – 19.8 ug
Minerały
Wapń – 29 mg
Żelazo – 0.62 mg
Magnez – 20 mg
Fosfor – 22 mg
Potas – 162 mg
Sód – 1 mg
Cynk – 0.53 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Na układ krążenia
Jeżyny wspomagają pracę naszego układu krążenia za pomocą:
- antocyjanów, które zwiększają elastyczność naczyń włosowatych , a dodatkowo wzmacniają i pracę serca
- witaminy C, która zwiększa odporność komórek.
- błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów i minimalizuje ryzyko zachorowania na serce.
Na choroby oczu
Jeżyny posiadają dużą zawartość witaminy C i E dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju groźnego zwyrodnienia plamki żółtej. Ryzyko zachorowania zmniejszają także antocyjany, zwalczające wszelkie stany zapalne siatkówki oka. Dodatkowo te substancje obniżają wysokie ciśnienie krwi.
Na zdrowe kości
Jeżyny zawierają również witaminę K, której niedobór może prowadzić do nieprawidłowej produkcji osteokalcyny, co z kolei przyczynia się do obniżenia gęstości kości oraz zwiększa ryzyko złamań.
Dodatkowo jeżyny są bogate w minerały typu wapń i magnez wspomagające tworzenie tkanki kostnej.
Na objawy menopauzy
W jeżynach znajdziesz również fitoestrogeny, czyli naturalnie występujące estrogeny roślinne, które działaniem przypominają żeńskie hormony. Powoduje to, że mogą złagodzić typowe objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego oraz objawy menopauzy np. uderzenia gorąca.
Sok dla cukrzyków
Do wykonania soku przygotuj:
- 1 kg świeżych owoców
- szczyptę kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Jeżyny włóż do rondelka i podgrzej na małym ogniu, aż puszczą sok. Następnie dodaj kwasek cytrynowy i wymieszaj. Gorący jeszcze sok należy przecedzić przez sitko, przelać do słoików, a następnie zamknąć i odwrócić do góry dnem. Pozostaw do przestygnięcia.
Po otwarciu przechowuj sok w lodówce i wypij w ciągu 3 dni.
Na odchudzanie
Jeżyny są niskokaloryczne, ponieważ zawierają tylko 43 kcal w 100 g dlatego są doskonałe do diety odchudzającej. Dodatkowo zawierają pektyn, czyli rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Pod wpływem wody zwiększa swoją objętość wypełniając żołądek na długi czas, co daje uczucie sytości.