Dieta dr Dąbrowskiej – zasady i przykładowy jadłospis

18 czerwca 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Dieta dr Dąbrowskiej to dwuetapowy program odchudzania, którego celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn i przywrócenie jego równowagi wewnętrznej. Ma obecnie bardzo wielu zwolenników, jak też przeciwników. Niemniej jednak ostatnio stała się bardzo modna, warto zatem przedstawić jej zasady.

Dieta dr Dąbrowskiej jest przeznaczona nie tylko dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością, lecz także dla tych skarżących się na różne dolegliwości. Największe korzyści zdrowotne, zdaniem dr Dąbrowskiej, odniosą osoby: o osłabionej odporności, cierpiące na alergię, astmę, nietolerancje pokarmowe, migrenę, bóle mięśniowe, ze schorzeniami neurologicznymi, z problemami natury hormonalnej i in. Wzmocnienie ogólnej kondycji, więcej energii, polepszenie jakości snu, odmłodzenie, poprawa pamięci, kojarzenia, nastroju – to najbardziej odczuwalne efekty diety dr Dąbrowskiej. Po jej zakończeniu powinny lepiej działać najważniejsze układy organizmu: immunologiczny, nerwowy oraz hormonalny.

Dieta dr Dąbrowskiej to dwuetapowa oczyszczająca kuracja warzywno-owocowa. Pierwszym etapem jest lecznicza głodówka, która trwa kilka dni (zwykle 10-40 dni), je się ok. 600 kcal dziennie. Głodówka ma uruchomić trawienie wewnętrzne, tzw. endogenne, przez odstawienie pokarmów budulcowych i wysokoenergetycznych – białka, tłuszczów, węglowodanów szybko wchłanialnych. Dzięki temu organizm pozbywa się bezwartościowych złogów, zdegenerowanych tkanek, bo wykorzystuje je jako źródło energii. Drugim etapem jest zdrowa dieta oparta na warzywach, owocach, ziarnach i roślinach strączkowych. Warzywa i owoce to produkty bogate w naturalne przeciwutleniacze. Wspomagają one procesy naprawcze oraz działają oczyszczająco, uzdrawiająco i odmładzająco na wszystkie komórki naszego organizmu. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej zalicza się do niskokalorycznych, a badania naukowe dowodzą, że obniżenie energetyczności posiłków to skuteczna metoda wydłużania życia, zapobiegania nowotworom i innym groźnym chorobom. Konieczność chrupania i długiego przeżuwania w większości surowych i półsurowych produktów sprawia, że posiłki trwają długo i odnosimy wrażenie, że ciągle jemy.

W trakcie oczyszczającej głodówki można jeść tylko WARZYWA z gatunków:
a) korzeniowe – np. marchew, buraki, rzodkiew, buraki, seler, pietruszka, pasternak,
b) kapustne (krzyżowe) – np. kalafior, brokuły, kapusta biała, czerwona, pekińska, pak choi, włoska, brukselka,  jarmuż, kalarepa, rzodkiew, brukiew, rzeżucha, rzodkiewka, gorczyca, rukiew wodna, rukola, musztardowiec,
c) cebulowe – np. cebula, por, czosnek, szczypiorek, szalotka,
d) liściaste niekapustne i zioła – sałata rzymska, dębowa, masłowa, karbowana, lodowa, roszponka, boćwina i botwinka, mizuna, mięta, szałwia, bazylia, portulaka warzywna, natka pietruszki, tymianek, szałwia, koperek, pokrzywa, rozmaryn, mniszek lekarski, endywia, rukola, seler naciowy, koper włoski, cykoria itp.,
e) dyniowate – np. kabaczek, ogórki, dynia,
f) psiankowate (z wyjątkiem ziemniaków) – np. pomidory, papryka, bakłażany
oraz NISKOCUKROWE OWOCE: jabłka, jagody, grejpfruty, cytryny, a także ZIOŁA: liść pokrzywy, czernicy, brzozy, poziomki, owoc jarzębiny, bzu, kwiat wrzosu, chabru, ziele nawłoci, uczepu, korzeń kobylaka, kłącze pięciornika.

Warzywa najlepiej jeść na surowo w formie surówek i sałatek. Można je także gotować i jeść w postaci zupy, leczo, bigosu, ale bez dodatku tłuszczu, śmietany czy jogurtu. Warzywa i owoce należy jeść surowe, ugotowane lub kiszone, przyprawiane naturalnymi przyprawami i niewielką ilością nieoczyszczonej soli. W trakcie kuracji oczyszczającej należy pić 2-3 litry płynów: wodę (koniecznie niskozmineralizowaną), soki i koktajle warzywno-owocowe, herbaty ziołowe i owocowe. Szczególnie cenne są zielone soki, które pochodzą z zielonych pędów roślin: natka pietruszki, seler naciowy, botwina, mniszek, pokrzywa, szczaw, szpinak, brokuły, kapusta, sałata, kiełki lucerny, trawa z pszenicy. Produkty niedozwolone to: biały cukier, biała mąka i produkty wysoko przetworzone.

Po 40 dniowej kuracji odtruwającej należy wprowadzić zmianę nawyków żywieniowych. Nadal powinno się skupić na spożywaniu owoców i warzyw. Jednak dietę można wzbogacić o nowe produkty jak np. kasze, chleb razowy, orzechy, rośliny strączkowe oraz produkty mleczne. Zdecydowanie nie można włączać produktów wysoce przetworzonych, zawierających konserwanty oraz sztucznych węglowodanów. Zakazane: odradza spożywania wszystkich wysoko przetworzonych produktów, które zawierają dużą ilość konserwantów, tj.: słodyczy, dżemów, produktów z białej mąki, żółtego sera, mięsa, kiełbasy i kabanosów, kawy i herbaty, alkoholu, napojów gazowanych, słonych przekąsek, produktów sztucznie barwionych, żywności w proszku

Dzienna kaloryczność zgodnie z założeniami diety oscyluje ok 500-800 kcal. W menu jest 3 lub 5 posiłków.

Przykładowe dzienne jadłospisy:

Śniadanie: sok z marchwi, surówka: pomidor, ogórek kiszony, seler naciowy; surówka z białej kapusty z jabłkiem; gotowany burak, herbata miętowa; sok jabłkowy.

Obiad: zupa ogórkowa; duszona papryka nadziewana jarzynami; surówka z czerwonej kapusty z grapefruitem; gotowany kalafior; kompot z jabłek (z goździkami bez cukru).

Kolacja: mus jabłkowy na ciepło, surówka z marchwi z jabłkiem; gotowana biała kapusta; sok pomidorowy, herbata z róży.

Mus jabłkowy:

Składniki:
– 3 czerwone jabłka
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umyć jabłka i pokroić je w ćwiartki. Usunąć gniazdo nasienne. Umieść jabłka na papierze do pieczenia i włożyć do piekarnika na 40 min. Piec w 180 st. C. Wyjąć jabłka z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Użyć blendera, by uzyskać z jabłek gładki mus. Dodać cynamon i miód (opcjonalnie). Można przechowywać w lodówce.

Śniadanie: surówka z ogórka kiszonego, cebuli i selera naciowego, zupa z brokułów z włoszczyzną, herbata miętowa,

Przekąska: pokrojona w słupki marchewka,

Obiad: – zupa krem z dyni z dodatkiem selera naciowego, pieczone pomidory nadziewane jarzynami, kompot z jabłek (z dodatkiem goździków) bez cukru,

Podwieczorek: suszone jabłko, sok z buraka,

Kolacja: biała kapusta na ciepło z koperkiem, mix sałat ze szczypiorkiem, herbata owocowa lub z melisy.

Zupa krem z dyni

Składniki:
– 1 kg dyni
– 2 cebule
– 2 marchewki
– 1 korzeń pietruszki
– 1 plasterek selera
– 1/2 jabłka
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 5 szt ziela angielskiego
– 1 liść laurowy
– sól himalajska
– pieprz
– papryka słodka w proszku
– papryka ostra w proszku
– kurkuma
Przygotowanie:
Do garnka wlać ok. 1,25 l wody, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Warzywa i jabłko pokroić w kawałki, wrzucić do zupy i gotować 20-30 min. Wyjąć z wywaru przyprawy, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Dodać przyprawy, zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku.

Śniadanie: koktajl zielony owocowo-warzywny, lekka zupa z cukinii,

II śniadanie: gotowany szpinak, 1/2 grapefruita,

Obiad: zupa z botwinki, pieczony bakłażan

Podwieczorek: gruszka, jabłko

Kolacja: sałatka z ogórka kiszonego, papryki i cebulki, herbata miętowa

Zupa z botwinki

Składniki:
– 3 pęczki botwinki
– 2 średnie buraki
– 3 średnie marchewki
– 1 korzeń pietruszki
– sok z cytryny
– świeży koperek
– sól morska
– pieprz
– 1 łyżka brązowego cukru
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– 2 liście laurowe

Przygotowanie:
Pokrojone warzywa włożyć do garnka i zalać wodą ok 1,5 litra, ugotować z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Botwinkę umyć pod zimną wodą, liście posiekać na kawałki, małe buraczki obrać, pokroić i dodać do zupy. Sok z buraków wycisnąć sokowirówką i wlać do zupy. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem i ziołami (majeranek, tymianek, bazylia, oregano). Posypać świeżym koperkiem.

Śniadanie: sok (1 pietruszki korzeń + 1 jabłko + 1 liść jarmużu), sałatka (mix sałat, kiszone buraki, rzodkiewka, papryka czerwona, pomidor, zioła prowansalskie)
mała zupa kalafiorowa (wywar z włoszczyzny + kalafior, przyprawy),

Przekąska: pieczony seler na ostro (seler, papryka ostra, papryka słodka, sól), jabłko

Obiad: sałatka (mix sałat, ogórek, papryka, pomidor, zioła), frytki z marchewki, rumianek do picia

Podwieczorek: sałatka z selera (kawałek selera – max połowa, 1 małe jabłko, sok z połowy cytryny)

Kolacja: sałatka (kapusta pekińska, ogórek kiszony, pomidor, papryka, oregano, bazylia, pieprz), sok jabłkowy z burakiem

Frytki z marchewki

Składniki:
– 4 średnie marchewki
– tymianek i sól himalajska

Przygotowanie:
Marchewki obrać i pokroić w drobne słupki (można też kupić gotowe mini marchewki). Dokładnie opłukać w wodzie i wyłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posypać odrobiną soli himalajskiej i tymiankiem. Piec w 180 st. C do momentu zarumienienia.

Śniadanie: sałatka z kalafiora (kalafior, pomidor, natka pietruszki, cytryna, curry, sól, pieprz), koktajl buraczkowy

Przekąska: jabłko

Obiad: pieczona cukinia na ostro (doprawiona ostrą papryką, ziołami), sałatka zielona (seler naciowy, kiszony ogórek, zielony ogórek, jabłko, szczypior, zioła), 1/2 grapefruita

Podwieczorek: zupa pomidorowa mus

Kolacja: pieczone jabłka z cynamonem (1 jabłko, sporo cynamonu i 20 min. w 180 st. C), kiszona kapusta

Koktajl z buraków

Składniki:
– 1 burak
– sok wyciśnięty z ½ pomarańczy
– 1 jabłko
– kilka listków mięty
– szklanka wody

Przygotowanie:
Buraka obierać, podobnie jabłko, z którego należy usunąć gniazdo nasienne. Oba składniki pokroić w drobne kawałki i zblendować z pozostałymi dodatkami.

Śniadanie: kotlety-placki z cukinii, sok (1 jabłko, 1 marchew, pietruszka, 1/2 buraka)

Przekąska: marchewka pokrojona w słupki

Obiad: leczo warzywne, rumianek do picia

Podwieczorek: grillowana cukinia, suszone jabłka, sok jabłko+burak

Kolacja: surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek kiszony, słodka papryka, zioła), kompot z jabłek

Leczo

Składniki:
– 4 dojrzałe pomidory
– 1 litr wody
– 4 papryki w różnych kolorach
– 2-3 cebule
– 4 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka słodkiej papryki, wędzonej papryki i ostrej papryki
– oregano i bazylia
– 1/2 cukinii

Przygotowanie:
Cebulę pokroić drobno i razem z przeciśniętym czosnkiem podsmażyć w suchym garnku, a następnie zalać niewielką ilością wody i udusić. Paprykę i pomidory pokroić,  po zdjęciu skórki. Dodać do garnka i zalać wodą. Doprawić i ugotować do miękkości. W trakcie gotowania dorzucić cukinię.


Śniadanie: zupa kalafiorowa, sok z jabłka i buraka

Przekąska: sałatka z pomidora, selera kiszonego, papryki, pół gruszki

Obiad: kotlety z kalafiora, świeże ogórki i pomidor z cebulą, sok jabłko i burak

Podwieczorek: zupa barszcz warzywny

Kolacja: kiszona kapusta, 1/2 grapefruita, kilka truskawek ze szpinakiem, mięta do picia

Kotleciki z kalafiora

Składniki:
– 1 duży kalafior
– 1/2 łyżeczka curry w proszku
– pieprz, sól himalajska

Przygotowanie:
Kalafior podzielić na pół, część ugotować, a drugą zetrzeć na tarce. Po ugotowaniu kalafior zgnieść widelcem na papkę lub zblendować. Dodać przyprawy i wymieszać. Uformować kotleciki, ułożyć na blaszce piekarnika i piec ok 30 min. w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.

Śniadanie: koktajl zielony (natka pietruszki, jabłko, seler naciowy, woda)

Przekąska: carpaccio z buraka z rukolą, rumianek do picia

Obiad: nadziewana patisony, pomidor

Podwieczorek: zupa kapuściana

Kolacja: frytki z marchewki, sok z marchewki i jabłka

Carpaccio z buraka

Składniki:
– 2 pieczone buraki
– szklanka świeżej rukoli
– ok. 50 g sera (feta, pleśniowy, kozi)
– 1 łyżka oliwy
– sok z połowy cytryny
– pieprz

Przygotowanie:
Buraki upiec (ok. 60 min. w 180 st. C). Ostudzić i obrać. Na szatkownicy pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć plasterki buraka, dodać rukolę, ser, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Mocno oprószam pieprzem.

Śniadanie: koktajl z gotowanego buraczka, marchewki, jabłka,

Przekąska: liście sałaty z dipem paprykowym i warzywami,

Obiad: nadziewane papryki pieczonymi warzywami, mięta do picia

Podwieczorek: zupa z kalafiora

Kolacja: frytki z selera na ostro, kiszona kapusta

Zupa kalafiorowa

Składniki:
– 1 marchewka
– 1/2 pora (zielona część)
– 1 pietruszka
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 czerwonej papryki
– kalafior (ok. 500 g)
– 1 liść laurowy
– 1 kulka ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu
– szczypta curry
– sól himalajska
– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– posiekana pietruszka do podania
– ok. 1,2 litra wody

Przygotowanie:
Włoszczyznę pokroić, wrzucić do garnka, doprawić solą i pieprzem, dodać liść laurowy, ziele, paprykę i gotować na niewielkim ogniu. Kalafiora podzielić na różyczki, dodać do gotującej się zupy. Gotować, aż kalafior będzie miękki.

Śniadanie: koktajl (1/2 papryki, 1/2 jabłka, 1 gałązka selera naciowego, 1/2 marchewki, woda)

Przekąska: kanapki sałatowe z pastą dyniową, kiszony ogórek

Obiad: warzywny stir-fry, koktajl szpinakowy z jabłkiem

Podwieczorek: zupa krem z dyni

Kolacja: sałatka z buraczków

Koktajl szpinakowy

Składniki:
– garść szpinaku
– 2 jabłka
– gałązka pietruszki
– łodyga selera

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblendować, dodając ok. 1 szklanki wody.

Śniadanie: koktajl z jarmużu (jarmuż, 1/2 jabłka, sok z cytryny, pół pietruchy, woda)

Przekąska: pomidory z kalarepką, a’la capresse

Obiad: curry z cukinią, rumianek do picia

Podwieczorek: 1/2 grapefruita, koktajl z truskawek i szpinaku

Kolacja: sałatka z pieczonymi warzywami (burak, pietrucha, marchew zapieczone i do tego rukola, sok z cytryny), woda z sokiem z pomarańczy

Curry z cukinii

Składniki:
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryka
– 1 marchewka
– 1 cukinia
– 6 pomidorów
– 1 łyżka czerwonej pasty curry
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– odrobina soli
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– 1/2 szklanki wody
– 1/2 łyżeczki imbiru

Przygotowanie:
Cebulę pokroić i razem z czosnkiem podsmażyć na suchej patelni. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę oraz marchewkę pokrojoną na plasterki, dolać odrobinę wody i wrzucić pomidory. Wymieszać i gotować do miękkości. Wszystko zblendować na gładką masę i doprawić. Ponownie zagotować dodać cukinię i gotować ok. 7-10 min. Cukinia powinna zostać jędrna. Skropić sokiem z limonki i podawać z posiekaną pietruszką lub kolendrą.

Śniadanie: zakwas buraczany, koktajl z jarmużu, jabłka, soku z cytryny i wody, surówka ze szpinaku, pomidorków koktajlowych, szczypiorku

Przekąska: starte pieczone buraki z papryką czerwoną, szczypiorkiem i kiełkami rzodkiewki

Obiad: surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, koperkiem, natką, krem jarzynowy, pieczony kalafior z natką pietruszki

Podwieczorek: ½ grejpfruta

Kolacja: duszona biała kapusta z cebulą i koperkiem, mix sałat z pomidorami, świeżym ogórkiem, i żółtą papryką, z szczypiorkiem i kiełkami jarmużu lub
kiszone ogórki z kiełkami pora i kalarepą

Zupa kapuściana

Składniki:
– 3 litry bulionu warzywnego
– główka kapusty włoskiej
– 3 cebule
– 5 pomidorów
– Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:
Bulion ugotować według smaku, na bazie włoszczyzny. Wrzucić do niego posiekaną kapustę. Gotować pod przykryciem do momentu, aż kapusta zmięknie. Potem dodać pokrojone pomidory i cebulę. Dalej gotować pod przykryciem przez około 20 min.

Nie każdy, kto chce może skorzystać z diety dr Dąbrowskiej. Istnieje duża grupa osób, która ze względu na posiadające choroby pod żadnym pozorem nie powinna decydować się na tego typu odżywianie. Należą do nich osoby chorujące na cukrzyce, gruźlice, nowotwory, niewydolność nerek, nadczynność tarczycy, serce, bulimię, anoreksje oraz awitaminozę. Dieta jest także niedozwolona dla osób niepełnoletnich, kobiet w ciąży oraz osób z niedowagą. Dieta zasadniczo powinna być prowadzona pod kontrolą lekarza. Samowolne jej stosowanie jest groźne dla zdrowia i życia. Dieta Dąbrowskiej nie spełnia zasad zdrowego odżywiania, nie można jej polecić jako cudownej diety odchudzającej. Jest jednak sprawdzonym i modnym sposobem oczyszczania organizmu, którego „efekt uboczny” to ubytek wagi.

zobacz również:

Dieta dla kobiety dynamicznej

Dieta Harleya Pasternaka – opracowana dla gwiazd Hollywood

Dieta 5:2 – odchudzasz się tylko dwa dni w tygodniu!

Dieta warzywna – selerowa z przepisami

Wszystkie polecane diety