Oponki serowe

17 stycznia 2018, dodał: dragonik7
Artykuł zewnętrzny

 

file1516198173

 

składniki:

750 g mąki pszennej +ew do podsypania
500 g twarogu półtłustego (może być z wiaderka)
100 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu
4 żółtka
tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)
1 kieliszek spirytusu
cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto – do momentu aż zacznie ładnie odchodzić od rąk (w razie potrzeby dodajemy trochę mąki). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok 1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka, a następnie na ich środku kieliszkiem wykrawamy środek. Kulki powstałe po wycięciu środka można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki.
w szerokim rondlu roztapiamy smalec (do zimnego dodajemy spirytus) i dobrze rozgrzewamy. Wrzucamy oponki i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone posypujemy dokładnie cukrem pudrem.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mieszkanie w bloku czy domek?
Jeżeli pracuje się w centrum, zamieszkanie w bloku to najczęstszy wybór. Jeśli szuka...
Jaki kolor auta dla kobiety?
Jeśli zaś chodzi o kolor samochodu dla kobiety, wielką popularnością cieszą się cieplejsze barwy:...
Bardzo się pocę - macie sprawdzone …
Wśród nich wymienić można: odpowiednią higienę, stosowanie antyperspirantów i blokerów, laseroterapię, iniekcje z toksyny...
A jakie wam się podobają sukienki n…
Kluczem do udanej stylizacji zimą jest warstwowanie. Wybierz gładką sukienkę o prostym kroju...