Zimowe koktajle – różne przepisy

5 grudnia 2017, dodał: aleksandraw
Artykuł zewnętrzny

Orzeźwiające koktajle to wspaniały sposób na przemycenie organizmowi zastrzyku witamin, minerałów i składników odżywczych. Zazwyczaj jednak kojarzymy je z sezonem letnim, kiedy to w bród mamy świeżych owoców i warzyw. I to jest błąd! Jesienią i zimą jak nigdy nasze ciało domaga się porządnej dawki witamin. A koktajle to świetny sposób na zdrowe i lekkie drugie śniadanie bądź sycący podwieczorek. 

Zimą niestety mamy ograniczony dostęp do świeżych owoców i warzyw. Nie powinniśmy jednak rezygnować z przygotowywania koktajli, a pokusić się o użycie mrożonek, cytrusów i sezonowych warzyw. Dzięki ich zawartości koktajle zawierają sycący błonnik, zbawiennie działający na perystaltykę jelit i usuwający toksyny z organizmu. Koktajle dzięki swoim właściwościom mogą stać się też wspaniałym sprzymierzeńcem dla każdego kto walczy z nadwagą.  W okresie jesienno-zimowym należy jednak zwrócić uwagę na składniki, z których je przygotowujemy aby dodatkowo nie wychładzać organizmu. Bawmy się smakami i postawmy na rozgrzewające przyprawy: w słodkich koktajlach na goździki, cynamon i imbir, zaś do koktajli warzywnych dodajmy szczyptę chili, kurkumy czy pieprzu!

Oto parę inspiracji na oczyszczające zimowe koktajle

 

Koktajl z grejpfrutem i marchewką

Marchewką, która stanowi bogate źródło soli mineralnych i antyoksydantów może być dobrą bazą pod koktajl oczyszczający z grejpfrutami, bogatymi w witaminę C i przyspieszającymi przemianę materii.

-2 grejpfruty, 5 średnich marchwi, szczypta świeżo startego imbiru.

Obrane cząstki grejpfruta i oskrobaną, pokrojoną na mniejsze części marchewkę umieść w sokowirówce i zmiksuj.

 

Koktajl z awokado, cytryną i szpinakiem

 

Awokado, mimo że wysokokaloryczne, jest niezwykle zdrowym dodatkiem do koktajli ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i kwasu foliowego. W miksie ze szpinakiem, cennym źródłem żelaza i cytryną o właściwościach oczyszczających, stanowi zdrowy zielony koktajl.

-2 garście szpinaku, 1/2 obranego awokado, sok z 1/2 cytryny, szczypta imbiru, 1/2 szklanki przegotowanej wody

Składniki dokładnie zmiksować, w razie konieczności dodać trochę więcej wody.

 

Koktajl z ananasem, mango i kokosem

Mango, ananas i kokos – te tropikalne składniki są łatwo dostępne w polskich marketach zimą. Ananas o licznych właściwościach odżywczych, leczniczych i oczyszczających w kombinacji z mango, pomagającym trawić białka i aromatycznym kokosem tworzą razem pyszne trio. Pieprz cayenne rozgrzewa i pobudza przemianę materii.

2 dojrzałe mango,  1/2 świeżego ananasa, 2 szklanki wody kokosowej, szczypta pieprzu cayenne.

Mango i ananasa obrać i pokroić, umieścić z resztą składników w sokowirówce i zmiksować.

Koktajl z burakiem, jabłkiem i marchewką

Buraki słyną ze swoich detoksykacyjnych właściwości. Obniżają także poziom cholesterolu i pomagają w profilaktyce przeciwnowotworowej. W miksie buraka z jabłkiem, poprawiającym przemianę materii i marchewką, znaleźć możemy same zdrowe właściwości!

1 mały burak, 1 średnie jabłko, 1 marchewka, szczypta cynamonu

Buraka, jabłko i marchewkę obrać i pokroić. Zmiksować w sokowirówce i doprawić cynamonem.

Koktajl z bananem, kakao, płatkami owsianymi i nasionami chia

Nasiona chia, nazywane przez niektórych najzdrowyszm pokarmem na świecie bogate są wysokiej jakości białka, zdrowe tłuszcze i wapń, a niemal wszystkie węglowodany w nich zawarte pochodzą z błonnika! Do tego płatki owsiane, skarbnica witamin z grupy B; kakao – źródło przeciwutleniaczy oraz pieprz cayenne… i mamy  pożywne śniadanie pełne błonnika i witamin, które natychmiastowo włączy mechanizm przemiany materii na wysokie obroty.

1 pokrojony banan, 2 łyżeczki kakao, 3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżeczka nasion chia, szczypta pieprzu cayenne, 1/2 szklanki mleka

Banana, kakao i płatki owsiane zblendować. Dodać nasiona chia, doprawić pieprzem cayenne. Dodać mleko do uzyskania pożądanej konsystencji.

Koktajl z selerem naciowym, jabłkiem i marchewką

Z selerem naciowym i imbirem polubić powinny się przede wszystkim osoby na diecie odchudzającej ponieważ produkty te wspomagają proces spalania tkanki tłuszczowej. Są więc świetnym dodatkiem w zdrowym koktajlu z jabłkiem i marchwią.

2 marchewki, 6 łodyg selera naciowego, 1/2 jabłka, 5 cm korzenia imbiru

Marchew, imbir i jabłka obrać, seler pokroić. Składniki zmiksować i dolać wody, jeżeli istnieje taka potrzeba.

 

zobacz również:

Odchudzające koktajle owocowe i witaminowe – przepisy

Koktajle bez laktozy – różne przepisy

Dietetyczne koktajle – przepisy

Koktajle warzywne – różne przepisy