Dzięki zdrowej diecie łatwiej wygrasz z depresją

27 listopada 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Traumatyczne przeżycia, samotność, silna presja społeczna lub ze strony rodziny, permanentny stres i utrata pracy są najczęstszymi przyczynami zachorowania na depresję. Według statystyk WHO na różne postacie tej choroby cierpi nawet 350 mln ludzi na całym świecie, a kobiety zapadają na nią dwukrotnie częściej niż mężczyźni. Od niedawna mówi się także o tym, że na wzrost prawdopodobieństwa zachorowania na depresję może mieć wpływ nieprawidłowa dieta. Co jeść, jeżeli odczuwa się obniżenie nastroju bądź gdy ma się zdiagnozowaną depresję?

 

Dzięki zdrowej diecie łatwiej wygrasz z depresją

Traumatyczne przeżycia, samotność, silna presja społeczna lub ze strony rodziny, permanentny stres i utrata pracy są najczęstszymi przyczynami zachorowania na depresję. Według statystyk WHO na różne postacie tej choroby cierpi nawet 350 mln ludzi na całym świecie, a kobiety zapadają na nią dwukrotnie częściej niż mężczyźni. Od niedawna mówi się także o tym, że na wzrost prawdopodobieństwa zachorowania na depresję może mieć wpływ nieprawidłowa dieta. Co jeść, jeżeli odczuwa się obniżenie nastroju bądź gdy ma się zdiagnozowaną depresję?

Związek pomiędzy depresją a dietą

W 2011 roku prof. Michael Berk z Deakin University School of Medicine w Australii przeprowadził na grupie 5 tys. Norwegów badanie, którego celem było wykazanie związku pomiędzy dietą a depresją. Badanie udowodniło, że miłośnicy warzyw i mięsa rzadziej odczuwali silne i długotrwałe obniżenie nastroju oraz lęk niż osoby, które spożywały na co dzień żywność przetworzoną. Wyniki, które przedstawił Berk, pokrywały się z wynikami, jakie przedstawiło wielu innych badaczy. Z tego powodu coraz częściej mówi się o tym, że okresowe obniżenie nastroju można pokonać dzięki prawidłowemu odżywianiu. Co więcej, dieta może w znacznym stopniu pomóc w leczeniu farmakologicznym depresji i skrócić czas, jaki chory powinien poświęcić na spotkania z psychoterapeutą. Zupełne wyleczenie depresji za pomocą zdrowej diety uznaje się obecnie za niemożliwe, jednak trwają badania, które mają ocenić, na ile duży jest wpływ zdrowej diety na występowanie i leczenie chorób psychicznych.

Naukowcy, psychiatrzy i dietetycy przygotowali listę produktów, dzięki którym leczenie depresji jest łatwiejsze. Większość z nich można znaleźć w bogatej ofercie sklepu ze zdrową żywnością https://oliwka24.pl.

Składniki diety wskazane w depresji

W diecie wspomagającej leczenie depresji powinny znaleźć się produkty bogate w:

  • tryptofan,
  • kwas foliowy,
  • magnez,
  • cynk,
  • witaminy B6 i B12,
  • kwasy tłuszczowe omega-3.

Niedobór każdego z tych składników przyczynia się do obniżenia nastroju i pojawiania się stresu oraz bezsenności. Jeżeli ich ilość w diecie jest zbyt mała przez długi okres i nałoży się na to śmierć bliskiej osoby, poważny wypadek czy przejście na emeryturę, prawdopodobieństwo wystąpienia depresji będzie bardzo wysokie. Niedobory tryptofanu czy kwasu foliowego mogą również osłabić działanie leków przeciwdepresyjnych i przeciwlękowych. Włączenie do diety zdrowych produktów z pewnością wesprze leczenie depresji i poprawi stan chorego.