Światowy Dzień Sandwicza w restauracjach SUBWAY®!

9 listopada 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Istnienie jednej z najpopularniejszych przekąsek zawdzięczamy przypadkowi. O czym mowa? Oczywiście o sandwiczach, które kochają wszyscy! Ich „wynalazcą” był brytyjski arystokrata – John Montagu 4. hrabia… Sandwich. 3 listopada świętujemy ich dzień – Światowy Dzień Sandwicza!

Okoliczności pojawienia się sandwiczy nie są do końca jasne. Jedni przypuszczają, że powstały w wyniku zamiłowania hrabiego do hazardu. Zapalony karciarz nie chciał odejść od stołu i kazał podać sobie kawałek mięsa ułożony między dwoma kromkami chleba. Druga wersja wydarzeń mówi, że John Montagu podczas swoich podróży obserwował jak Grecy i Turcy jedzą złożone placki, pomiędzy którymi znajdują się małe przekąski. Ten sposób postanowił powtórzyć w wypadku mięsa i chleba oraz przenieść ją na grunt angielski.

Arystokratyczna przekąska

Sandwicze odniosły wielki sukces i początkowo były spożywane wyłącznie przez… arystokratów. Żeby podbić serca zwykłych zjadaczy chleba musiały przejść bardzo długą drogę. Stopniowo przekonywały się do nich szersze kręgi społeczeństwa, a dziś nie wyobrażamy sobie śniadania bez kanapki. Świeże warzywa, chrupiący chleb i pyszna wędlina lub ser – to zestaw obowiązkowy niemal każdego poranka, który dostarcza energii na cały dzień.

Codzienny posiłek

Sandwicze, które podbijają serca konsumentów, idealnie sprawdzają się w roli posiłku „na wynos”, który można szybko zjeść w drodze do pracy. Restauracje SUBWAY® oferują szeroki wybór soczystych wędlin, świeżo wypiekanego pieczywa oraz chrupiących warzyw. Z dostępnych produktów można skomponować własnego, niepowtarzalnego sandwicza. Marka regularnie wzbogaca swoją ofertę o mięsne lub bezmięsne nowości. W tym kwartale proponuje coś dla miłośników wieprzowiny – suba BBQ Ribs. Światowy Dzień Sandwicza to doskonała okazja do spróbowania czegoś nowego!