Rolada czekoladowa z wiśniami
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
- 5 jajek
- 9 dag cukru
- 5 dag mąki
- 4 dag kakao
- łyżka oleju
Nadzienie:
- 20 dag wiśni z kompotu lub świeżych
- 50 ml spirytusu
- 500 ml śmietany kremówki
Polewa i dekoracja:
- 15 dag gorzkiej czekolady
- łyżka masła
- Oddziel żółtka od białek. Ubij pianę, dodaj cukier i żółtka. Dodaj przesianą mąkę i kakao, na końcu olej. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 st. C. Po upieczeniu przełóż na czysty papier do pieczenia i zostaw do wystudzenia. Następnie usuń papier, na którym piekł się biszkopt.
- Wiśnie zalej spirytusem i odstaw na kilka godzin (najlepszy efekt jest, gdy odstawisz je na całą noc). Śmietanę ubij, posmaruj nia biszkopt, na niej ułóż odsączone wiśnie. Zroluj biszkopt i zawiń ściśle w folię aluminiową. Wstaw do lodówki – najlepiej na noc, ale przynajmniej na kilka godzin.
- Połowę czekolady podgrzej i rozsmaruj ją cienką warstwą na papierze do pieczenia, odstaw do stężenia. Usuń papier i pokrusz płat czekolady. Resztę czekolady rozpuść z masłem.
- Zdejmij folię z rolady, posmaruj ciasto polewą i udekoruj pokruszoną czekoladą. Odstaw do zaschnięcia.