Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem

30 sierpnia 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Sophie Manolas

Wydawnictwo Buchmann

Data premiery: 13.09.2017

Oprawa miękka

Ilość stron 200

Cena 39,99 zł

Sophie Manolas, ekspertka ds. żywienia i właścicielka przydomowego ogródka, omawia ponad 60 superfoods, podpowiada, jak najlepiej wykorzystać ich zbawienne właściwości, oraz podaje proste przepisy, od których lektury aż cieknie ślinka! Zdrowe odżywianie jeszcze nigdy nie było tak smaczne i łatwe! Już dziś rozpocznij tę fascynującą kulinarną przygodę i pamiętaj: dobre jedzenie to podstawa dobrego życia!

Odpowiednia dieta oznacza właściwy start we wszystkim, co robisz w życiu. Babcia zawsze powtarzała: „Zdrowie jest najważniejsze!” – nie ma wątpliwości, że miała rację. Regularne spożywanie różnorodnych, pełnowartościowych posiłków to najlepszy sposób, by uniknąć groźnych chorób, a przy tym wyglądać i czuć się świetnie przez całe życie. No i te niesamowite smaki! Dieta bogata w świeże produkty i mikroelementy sprawi, że nabierzesz energii, a przy okazji na pewno skorzysta Twoja rodzina.

Sophie Manolas jest ekspertką do spraw odżywiania. Dzieciństwo spędzone na wsi utwierdziło ją w przekonaniu, że posiadanie przydomowego ogródka i spożywanie świeżych produktów już od najmłodszych lat jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Choroba, z którą stoczyła długą walkę – zespół policystycznych jajników – zmobilizowała ją do rozpoczęcia studiów związanych
z odżywianiem i dietetyką, ponieważ jedynym skutecznym lekarstwem na jej problemy okazała się zmiana diety. Teraz swoją wiedzą i – przepisami! – dzieli się z kobietami na całym świecie.

Manolas przekonuje, że właściwy dobór menu wcale nie oznacza ciężkiej pracy w kuchni ani nudnej diety – odpowiednie odżywanie może się okazać niezwykle smaczną przygodą. Ta książka dostarczy Ci informacji i zainspiruje Cię do przekroczenia progu kuchni i gotowania według Twoich zasad. Wszystko po to, żeby odnaleźć najwspanialszą, najzdrowszą i pełną wewnętrznej równowagi wersję siebie!

FRAGMENT KSIĄŻKI

SOPHIE MANOLAS O SOBIE:

Jestem wykwalifikowaną dietetyczką i pasjonatką jedzenia: uprawiania i przygotowywania, porażek i triumfów, magii związanej z gotowaniem, a nade wszystko – samego smakowania!

Po ukończeniu studiów zaczęłam prowadzić mój własny gabinet. Pracuję z indywidualnymi pacjentami, opracowuję firmowe programy corporate wellness i prowadzę warsztaty dla różnych grup – od świeżo upieczonych mam po osoby starsze.

Moje doświadczenia związane z leczeniem dzięki diecie zbieram od dawna – dorastałam jako wegetarianka i obserwowałam, w jak różny sposób dana dieta wpływa na ludzi, potem walczyłam z zespołem policystycznych jajników, poprawiając stan zdrowia dzięki podstawowym zmianom w diecie – konwencjonalne leczenie raczej szkodziło mojemu zdrowiu i nie likwidowało objawów choroby.

Dietetyka nieustannie się rozwija. Codziennie mamy do czynienia z nowymi odkryciami, które wpływają na nasze zdrowie. Bycie na bieżąco to nie tylko moja praca, ale i pasja. Analizuję najnowsze trendy związane z odżywianiem, zdarza się, że obalam mity, lecz najczęściej widzę ich zarówno jasne, jak i ciemne strony. To, co teraz wiemy, o zdrowiu i jego związku ze sposobem odżywiania, jest niesamowite. Mogłabym nie robić nic, tylko czytać o najnowszych odkryciach i analizować najświeższe badania.

NAUKA

Od tysiącleci ludzie wykorzystywali jedzenie jako lekarstwo, żeby wpłynąć na stan swojego zdrowia. Stosunkowo niedawno, dzięki badaniom naukowym udało się dokładnie ustalić, jakie składniki odżywcze są zawarte w jedzeniu – wszystko po to, żeby szczegółowo przeanalizować mechanizm, który pomaga zapobiegać chorobom i dolegliwościom i radzić sobie z nimi. To, co wiemy teraz o wpływie diety na zdrowie, przyprawia o zawroty głowy. A najlepsze jest to, że to nie koniec – badania wciąż dostarczają nowych informacji.

To, co wkładasz do ust, może mieć ogromny wpływ na Twoje jelita i ich florę bakteryjną, która – co naukowo udowodnione – oddziałuje na samopoczucie, od stanu psychicznego po układ odpornościowy (80% naszej odporności zależy od jelit). Ważne jest, jak organizm rozdrabnia i trawi jedzenie, i jak radzi sobie z wchłanianiem składników odżywczych. Wyniki wielu badań dotyczących zapobieganiu raka podkreśla się, że w jedzeniu naturalnie występują różne substancje mające na zbawienny wpływ na organizm. Powszechnie wiadomo, że witamina C wpływa na działanie układu odpornościowego, podobnie jak zawarta w czosnku allicyna, a witamina A jest niezwykle ważna dla skóry. Wyjątkowość tych składników odżywczych występujących w dużych ilościach w powszechnie dostępnym jedzeniu polega na tym, że współpracują ze sobą, żeby pozytywnie wpłynąć na nasz organizm.

Niezależnie od tego, czy cierpisz z powodu jakiejś dolegliwości, którą chcesz pokonać, czy po prostu chcesz żyć pełnią życia, tryskać energią i cieszyć się zdrowiem – odżywianie to zawsze najlepszy punkt wyjścia.

DLACZEGO SUPERFOOD, CZYLI JAK LECZYĆ SIĘ JEDZENIEM?

SUPERFOOD, CZYLI JAK LECZYĆ SIĘ JEDZENIEM to głęboka analiza i zrozumiałe podejście do powszechnie dostępnych produktów. W mojej książce zastanawiam się, jak produkty mogą wpłynąć na dobry stan zdrowia i zapobiec chorobom. Chciałam ułatwić proces podejmowania żywieniowych decyzji i pokazać, że wszystkie pełnowartościowe składniki to superfoods. W książce wymieniam składniki odżywcze zawarte w powszechnie dostępnych produktach, informując o tym, na jakie dolegliwości mogą być pomocne. Potraktuj tę książkę jak przewodnik po pełnych składników odżywczych, łatwo dostępnych produktach i przyczynach, dla których mają tak zbawienny wpływ.

Produkty przedstawione w książce łatwo można kupić w lokalnych supermarketach i na bazarach w całym zachodnim świecie. Chcę, żeby czytelnicy w pełni zrozumieli wartość odżywczą powszechnie dostępnych produktów, i żeby dali się namówić na jedzenie dobrze znanych warzyw, ponieważ ich siła odżywcza jest fenomenalna! Wszyscy wiemy, że zielone liściaste warzywa są znakomite dla zdrowia (wyjaśnię dlaczego), ale to aż niewiarygodne, jak pełna wartości odżywczych jest poczciwa zielona fasolka albo warzywa korzeniowe! Podaję najlepsze przepisy, dzięki którym w pełni wykorzystasz ich składniki odżywcze albo połączysz produkty ze sobą tak, że ich wartość jeszcze wzrośnie.

Moja własne doświadczenia są przedstawione w tej książce – mój gorący romans z gotowaniem, różne sposoby obróbki produktów, nauka o tym, jak proces gotowania może wpłynąć na zawarte w różnych produktach składniki odżywcze, uprawa własnych warzyw w ogrodzie działającym za zasadach permakultury, a także hodowla zwierząt (kurcząt i kaczek piżmowych) – dzięki ogrodowi warzywnemu jesteśmy z mężem w dużej mierze samowystarczalni, ponieważ z własnych plonów przygotowujemy nasze posiłki. Moim zdaniem – a mówię to jako dietetyczka – to jest niezwykle ważny czynnik wpływający na maksymalne wykorzystanie wartości odżywczych zawartych w jedzeniu. Chciałabym, żeby uprawa roślin na własną rękę stała się nieodłączną częścią życia każdego, kto przeczyta tę książkę. Nie musi to oczywiście być aż tak skomplikowane – myślę, że warto uprawiać to, co się da – np. zioła, których uprawa to bułka z masłem (chcę przypomnieć, że w doniczkach na balkonie w bloku uprawiałam marchewkę i seler), ale kupowanie owoców i warzyw na bazarze lub w supermarkecie też jest dobrym rozwiązaniem.

JAK KORZYSTAĆ Z TEJ KSIĄŻKI?

SUPERFOOD, CZYLI JAK LECZYĆ SIĘ JEDZENIEM to łatwe do zrozumienia spojrzenie na różne wartości odżywcze zawarte w powszechnie dostępnych produktach – od owoców, warzyw, orzechów, roślin strączkowych, po zioła i przyprawy. Wszystkie produkty są podzielone na grupy, żeby łatwiej było je odnaleźć. Każdy składnik jest oddzielnie wyróżniony, podana jest informacja o tym, dlaczego jest tak wyjątkowy, a wszystkiemu towarzyszy prosty przepis. Możesz wykorzystać te informacje, jak tylko chcesz – mam nadzieję, że książka zainspiruje Cię do włączenia przynajmniej kilku z tych cudownych składników do Twojej codziennej diety. A może włączysz wszystkie?

Copyright © 2016 in text: Sophie Manolas