Krewetki z grilla

28 maja 2013, dodał: Ewelina Szadkowska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • Krewetki 100 g
  • Kukurydza Złocista Bonduelle 150 g
  • 2, 3 papryki kolorowe
  • 1 cukinia lub bakłażan
  • Pomidor 2 szt.
  • Oliwa z oliwek 50 ml
  • Sos pomidorowy 200 ml
  • Szalotka 1 szt.
  • Cytryny 3 szt.
  • Buka tarta 100 g
  • Czosnek 3 ząbki
  • Masło słone 200 g
  • Świeże oregano 1 pęczek
  • Świeża bazylia 1 pęczek
  • Świeży tymianek 1 pęczek
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Olej 200 ml
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Na maśle szklimy drobno pokrojony czosnek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowane masło czosnkowe pozostawiamy do wystygnięcia. Bułkę tartą łączymy z posiekanym świeżym oregano, bazylią, tymiankiem. Dodajemy sól i pieprz. Posolone i posypane pieprzem krewetki obtaczamy w maśle czosnkowym, a następnie w tartej bułce z ziołami. Skrapiamy olejem i smażymy na grillu. Sałatka z kukurydzy i papryki: Rozmrożoną kukurydzę oraz paprykę łączymy z oliwą z oliwek, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie Ratatouille:
Na oliwie z oliwek szklimy drobno pokrojoną szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego bakłażana, cukinię oraz paprykę i świeże pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę). Warzywa smażymy kilka minut, po czym zalewamy sosem pomidorowym. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, świeżym oregano i natką pietruszki.

Sposób podania:
Na warzywnym ratatouille układamy grillowane krewetki. Z boku kładziemy sałatkę z kukurydzy i papryki. Dekorujemy świeżymi ziołami i cytryną.