Uwielbiany przez coraz większe grono smakoszy łosoś zarówno ten świeży, jak i wędzony to prawdziwa uczta na talerzu, jednak nie tylko kulinarna, ale również zdrowotna. Przepiękne pomarańczowo-różowe mięso kryje w sobie niesamowite walory smakowe, a także bogactwo składników odżywczych czyniąc łososia jedną z najszlachetniejszych ryb. Dlaczego warto spożywać tę rybę i jakie przepyszne dania z jej udziałem można wyczarować?
Łosoś to drapieżna morska ryba osiągająca nawet 150 cm długości. Obecnie można wyróżnić aż cztery rodzaje łososia, a mianowicie europejski, atlantycki, szlachetny oraz pospolity. Łososie zamieszkuję głównie wody północnego Atlantyku, jednak można je również spotkać w Morzu Bałtyckim, Północnym, Białym, a także rzekach Ameryki Północnej.
Łosoś to bardzo tłusta ryba zawierająca jednak cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na pracę serca oraz mózgu. Jakie inne cenne substancje można jeszcze znaleźć w łososiu? Ryba ta bogata jest w witaminy z grupy B (chronią organizm przed anemią, poprawiają wygląd skóry i wzmacniają wzrok), witaminę A, D oraz E. W Łososiu znajduje się ponadto fosfor oraz wapń, które wzmacniają nie tylko układ kostny, ale również zęby, dlatego też rybę tę warto podawać dzieciom już od najmłodszych lat.
Najciekawsze przepisy na dania z łososiem
Sushi z łososiem i ogórkiem
Składniki:
200 g łososia
500 g ryżu
6 alg nori
1 świeży ogórek
pasta wasabi
sos sojowy
1 łyżeczka cukru
odrobina octu balsamicznego
imbir marynowany
Ryż opłukać, odsączyć, zalać wodą i ostawić na około 30 minut. Po upływie tego czasu wodę odlać, po czym ponownie zalać nią ryż ustawiając garnek na palniku. Ryż doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Po wyłączeniu palnika ryż pozostawić pod przykryciem na 15 minut pamiętając o tym, aby nie podnosić pokrywki. W następnej kolejności należy przygotować sos, mieszając ze sobą sos sojowy, ocet oraz cukier, który następnie należy wymieszać z ryżem. Przygotować nori, na 2/3 powierzchni liścia rozłożyć trochę ryżu, natomiast środek posmarować wzdłuż pastą Wasabi. Następnie na to położyć pokrojonego w kosteczkę ogórka, odrobinę marynowanego imbiru oraz łososia. Całość zwinąć w rulon i pokroić w plasterki o grubości około 1,5 cm.
Tatar z wędzonego łososia i awokado
Składniki:
200 g wędzonego łososia
1 awokado
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
czarny pieprz do smaku
Łososia posiekać w drobną kosteczkę, skropić sokiem z cytryny, doprawić pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Awokado przekroić na pół, delikatnie wydrążyć miąższ, pokroić również w drobną kostkę, po czym skropić sokiem z cytryny. W metalowej obręczy ułożyć warstwami łososia oraz awokado. Można go ozdobić tez kiełkami rzeżuchy, kaparami itp.
Pieczony łosoś z migdałami i sosem malinowym
Składniki:
2 filety z łososia
50 g migdałów w płatkach
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
Sos malinowy:
100 g malin (świeżych lub mrożonych)
50 ml białego, wytrawnego wina
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
W miseczce przygotować marynatę mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. W tak przygotowanej marynacie umieścić pozbawionego skóry łososia marynując go przez około 30 minut. Po upływie tego czasu łososia obtoczyć w płatkach migdałów, po czym włożyć go do żaroodpornego naczynia, które następnie należy wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 15 minut.
Maliny umieścić w rondelku, zagotować, dolać białe wino i gotować całość przez 3 minuty. Następnie dolać oliwę oraz miód gotując jeszcze przez chwilę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżeczkami wody, po czym wlać do malin mieszając całość do momentu zagotowania. Tak przygotowaną mieszankę przetrzeć przez sitko i powstałym sosem polać wcześniej upieczoną rybę.
Sałatka z wędzonym łososiem i szpinakiem
Składniki:
100 g wędzonego łososia
100 g liści szpinaku baby
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
7 suszonych pomidorów
3 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
garść pestek słonecznika
1/2 papryki czerwonej
odrobina pieprzu
Szpinak bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oliwy, dodać czosnek, po czym wrzucić liście szpinaku mieszając całość przez około 1 minutę. Łososia, paprykę oraz suszone pomidory pokroić w kostkę, wymieszać ze szpinakiem oraz odrobiną pieprzu posypując całość pestkami słonecznika.
Zupa orientalna z łososiem i makaronem
Składniki:
300 g świeżego łososia
1,5 litra bulionu
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
kawałek imbiru (ok. 2 cm grubości)
1 papryczka chili
200 g orientalnego makaronu
1 łyżeczka sezamu
pęczek kolendry
Łososia obrać ze skóry, usunąć ości i pokroić na mniejsze kawałki mieszając z odrobiną sosu sojowego oraz oleju sezamowego. Pozostałą część sosu zagotować z bulionem, posiekaną połówką papryczki chili oraz pokrojonym imbirem. Sezam uprażyć na patelni a makaron przygotować zgodnie z instrukcjami znajdującymi się na opakowaniu. Bulion przecedzić, umieścić na niewielkim ogniu dodając posiekaną kolendrę, pozostałą część papryczki, sezam oraz kawałki łososia. Zupę ściągnąć z palnika, odczekać około 3 minuty zalewając następnie wcześniej przygotowany makaron powstałym wywarem.
Grillowany łosoś z brązowym cukrem i glazurą musztardową
Składniki:
8 filetów z łososia
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka miodu
2 łyżki masła
1/3 słoika musztardy Dijon
po 2 łyżki sosu sojowego i oliwy z oliwek
1 łyżkę rozdrobnionego imbiru
odrobina soli i pieprzu
Na patelnię wsypać brązowy cukier, dodać masło oraz miód podgrzewając całość do roztopienia na średnim ogniu. Po całkowitym rozpuszczeniu wszystkich składników patelnię zdjąć z ognia dodając musztardę, sos sojowy, oliwę z oliwek oraz imbir. Całość wymieszać i odstawić do ostudzenia. Łososia polać odrobiną oliwy, posypać solą oraz pieprzem, po czym umieścić na rozgrzanym grillu skórą do dołu. Łososia polać przygotowaną wcześniej glazurą, po czym grillować przez około 6-8 minut z każdej strony.
Pieczony łosoś w marynacie ziołowo-cytrynowej
Składniki:
500 g fileta z łososia
4 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej ziołowej)
2 ząbki czosnku
3 gałązki tymianku
5 liści bazylii
sok z cytryny
odrobina soli oraz kolorowego pieprzu
Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z poszatkowanymi ziołami, sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Łososia pokroić na kilka porcji, przełożyć do miseczki, polać marynatą, posypać przyprawami i wstawić na około 2 godziny do lodówki. Łososia owinąć folią aluminiową i włożyć do rozgrzanego do około 250 stopni Celsjusza piekarnika na 20-30 minut. W trakcie pieczenia temperaturę zmniejszyć do 180 stopni, aby łosoś nie uległ spaleniu.