Warzywa w wielkanocnym stole – różne przepisy

10 kwietnia 2017, dodał: kulinaria
Artykuł zewnętrzny

 

Tradycyjne elementy wielkanocnego stołu? Jajka, wędliny, żur – wymiennie z barszczem białym, biała kiełbasa, mazurki i piaskowe baby. Czy czegoś tu nie brakuje? Gdzie w tym wszystkim są warzywa? Mają być one nieodzowną częścią każdego posiłku – zatem i wielkanocnego śniadania oraz obiadu. Oto 5 sposobów, jak wprowadzić do wielkanocnego menu warzywa, które przecież o tej porze roku już dumnie pysznią się na straganach.

 

  Warzywne kombinacje, czyli wielkanocne sałatki

Planując świąteczne menu, koniecznie uwzględnijmy w nim sałatki – będą doskonałym uzupełnieniem stołu przygotowanego na rodzinne śniadanie. Co ważne, nie musimy bazować na warzywach z puszki czy z zalewy. Możemy bowiem przyrządzić kompozycje zawierające pierwsze świeże warzywa, takie jak pomidory, ogórki, rzodkiewkę, oraz całoroczne sałaty, kapusty, szpinak czy warzywa korzeniowe.

Oczywiście pierwszy pomysł to już świąteczny klasyk – sałatka jarzynowa. Ile autorów – tyle smaków! Prawdopodobnie w każdym domu ta sałatka smakuje nieco inaczej – dużo zależy od proporcji warzyw oraz sosu, który je połączy. Jedno jest pewne – jak zwykle będzie przebojem na świątecznym stole. Dla tych, którzy chcą ją w tym roku urozmaicić, pomocny będzie przepis na sałatkę jarzynową z dodatkiem karczochów i oliwek:

Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 3 karczochy
  • 0,5 łyżeczki Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr 
  • 2 duże marchewki
  • 150 g zielonego groszku konserwowego
  • 125 g sera edamskiego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • łyżka natki pietruszki (posiekana)  
  • łyżka kaparów
  • 50 g czarnych oliwek
  • pieprz
  • pęczek bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę.
  2. Warzywa ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wystudź. Jeżeli używasz świeżych karczochów to gotuj je w osolonej wodzie przez około 7 minut. Te ze słoika przekrój tylko na cztery części.
  3. Pokrój w kostkę ser. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj groszek, pokroją w paseczki bazylię. Całość polej oliwą i dopraw pieprzem, sokiem z cytryny i Delikatem Knorr do smaku.
  4. Sałatkę podawaj posypaną pietruszką, kaparami i oliwkami z wierzchu.

 

Podczas świąt sprawdzi się także kompozycja na bazie kapusty pekińskiej – doskonale współgrająca na stole z półmiskami wędlin. Wśród składników znajdziemy między innymi czerwoną paprykę, cebulę, natkę pietruszki. Sałatkę warto udekorować połówkami jajek z chrzanowym kleksem – wersja świąteczna gotowa!

Sałatka „Szefa” z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • Sos sałatkowy Szefa Knorr 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 3 łyżki ketchupu
  • 80 g sera żółtego
  • 60 g szynki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 0,5 natki pietruszki
  • 2 jajka na twardo
  • papryka czerwona
  • cebula
  • łyżka chrzanu
  • 20 g grzanek

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pekińską poszatkuj. Ogórka konserwowego pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Przełóż wszystko do miski.
  2. Paprykę, ser żółty i szynkę pokrój w paski. Jaja obierz i pokrój w kostkę. Dodaj wszystko do miski z kapustą.
  3. Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i ketchupem, dla nadania wyjątkowego smaku. Wymieszaj sałatkę z sosem. Podawaj posypaną grzankami.

  A kiedy tradycji stanie się zadość… sięgnijmy po oryginalną sałatkę z kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią:

Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr 
  • 2 piersi z kurczaka
  • Rosół z kury Knorr 
  • cukinia
  • 10 pomidorków cherry
  • pół  czerwonej cebuli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, a następnie wystudź.
  2. Stwórz aromatyczny paprykowo – ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy.
  3. W miseczce rozetrzyj kostkę rosołową z 3 łyżkami oliwy a następnie zamarynuj w powstałej paście piersi z kurczaka.
  4. Zamarynowane piersi smaż na lekko rozgrzanej patelni po 4-5 minut z każdej strony. Po usmażeniu, piersi pokrój w kostkę o boku 1×1 cm.
  5. Cukinię pokrój w plastry, skrop oliwą i usmaż na grillowej patelni. Cebulę pokrój w cienkie krążki a następnie porozdzielaj. Pomidorki pokrój na połówki.
  6. W misce połącz ugotowaną kaszę, kurczaka, cukinię oraz pomidorki. Dodaj przygotowany sos i wszystko razem wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki a na wierzchu ułóż krążki cebuli.

 

 Jajka nadziane warzywami

Pomysłowo i smacznie – tak będzie, jeśli pokusimy się w tym roku o przygotowanie farszu do jajek z dodatkiem warzyw. Gości zachwyci nadzienie z szpinaku, którego smak podkreśli gałka muszkatołowa i słodka papryka. A na wierzch – kiełki!

Jaja faszerowane szpinakiem

Składniki:

  • 12 jajek
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr 
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 20 g masła
  • łyżka kiełków

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, przetnij wzdłuż, po czym wydrąż żółtka.
  2. Szpinak umyj, oczyść i podsmaż na maśle.
  3. Dodaj do szpinaku kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, dla nadania smaku i duś przez 3-4 minut, aż wszystko się połączy. Odlej nadmiar wody i odstaw resztę do ostygnięcia.
  4. Szpinak i żółtka posiekaj. Dodaj starty ser oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  5. Farsz nakładaj na wydrążone jajka i podawaj z kiełkami.

Jako warzywne składniki jajecznego farszu sprawdzą się także rzeżucha, natka pietruszki i szczypior.

 Wege pasztety

Choć przygotowany eksperymentalnie, może okazać się przebojem kolejnych rodzinnych uroczystości. Bowiem warzywny pasztet zaskakuje smakiem i przeważnie już po pierwszym kęsie przekonuje nieprzekonanych. Przykład? Pasztet z ciecierzycy z dodatkiem grochu i marchwi. O wyrazistość smaku zadbają między innymi ostra i wędzona papryka, ziarna kolendry, kmin rzymski, suszone pomidory i pieprz. Jego przygotowanie trzeba zaplanować wcześniej, bo ciecierzycę trzeba moczyć przez jeden dzień. Pasztet doskonale smakuje z pastą Tahini:

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki kaszy mannej
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka pasta sezamowej Tahini
  • łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • łyżka ziarna kolendry
  • 100 g suszonych pomidorów
  • łyżka koncentratu pomidorowwego
  • 4 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr 
  • łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki majonezu
  • pęczek natki kolendry
  • limonka
  • ząbek czosnku
  • łyżka gęstego jogurtu
  • strąk ostrej papryki chilli
  • łyżka pasty sezamowej Tahini

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej zalej ciecierzyce zimną wodą. Na drugi dzień przepłucz ją i zalej świeżą wodą. Następnie dodaj marchew i gotuj do miękkości.
  2. Ugotowany groch i marchew przełóż do miksera. Później dodaj jajka i pastę Tahini. Całość zmiksuj na gładką pastę.
  3. Na rozgrzanym oleju podsmaż rozdrobnioną cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię dodaj posiekany czosnek i przyprawy (w tym delikat warzywny). Smaż je aż zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze kolejną chwilę, a następnie przełóż do miksera w którym, wcześniej miksowany był groch. Zmiksuj składniki dokładnie na gładka pastę i połącz z resztą ciecierzycy.
  4. Masę na pasztet dopraw delikatem do smaku i połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, bułką i kaszą manną. Dokładnie wymieszaj. Masę umieść w foremce na pasztet wcześniej wyścielonej pergaminem. Foremkę zawiń w folię aluminiową i umieść na blasze piekarnika, na którą wlej wodę. Całość umieść w nagrzanym do 200 st. C piekarniku na około 60 minut. Pasztet podawaj z sosem.
  5. Rozetrzyj czosnek na miazgę, posiekaj kolendrę i strąk papryki chili. Wszystkie składniki połącz z majonezem i jogurtem dopraw do smaku sokiem z limonki.

Świetną bazą warzywnego pasztetu będzie także soczewica. Z pomocą przyjdą jej bataty. Odpowiednio doprawione warzywa staną się przyczyną niezłego zamieszania przy świątecznym stole – będzie kolejka rąk po następny kawałek!

Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym

Składniki:

  • 500 g czerwonej soczewicy
  • 300 g słodkiego ziemniaka (batat)
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka ryżu
  • szklanka kleiku ryżowego
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • łyżka kminu rzymskiego mielonego  
  • łyżka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr 
  • łyżka mielonego ziarna kolendry
  • mleko kokosowe
  • łyżka pasty chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 jajka
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • cytryna
  • pęczek natki kolendry
  • ząbek czosnku

 Sposób przygotowania:

  1. Obierz i drobno pokrój w kostkę czosnek i cebulę. Warzywa podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Do garnka dodaj soczewicę i ryż. Całość zalej mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą w stosunku 1:1,5, dodaj łyżkę przyprawy uniwersalnej. Wszystko razem gotuj aż płyn zostanie wchłonięty a ryż i soczewica będzie miękka. Odstaw je na bok do przestygnięcia. Jeszcze ciepłą masę przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia.
  2. Bataty obierz i zetrzyj na tarce. Następnie odciśnij, zmiel i połącz ze wszystkim. Do ciepłej masy dodaj koncentrat pomidorowy, płatki ryżu, mąkę ziemniaczaną i jajka. Masę dopraw do smaku przyprawą uniwersalną, kminem, kolendrą i pastą chili. Dodaj również szczyptę soli (według uznania) i wymieszaj.
  3. Foremkę na pasztet wyłóż pergaminem i przełóż do niej przygotowaną masę. Całość zawiń w folię aluminiową, postaw na blaszce do pieczenia podlanej wodą i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 50 minut.
  4. W kielichu miksera rozetrzyj na pastę czosnek i kolendrę z kilkoma łyżkami jogurtu. Powstałą pastę połącz z majonezem i całość dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny. Schłodzony pasztet podawaj z sosem.

 

Kolorowe koreczki na jeden kęs

Lubimy je – dają nam dowolność w wyborze składników, są idealne „na raz”, atrakcyjne w podaniu i co ważne – pozwalają wprowadzić na stół warzywa. Nadziewać możemy ogórki, rzodkiewki, kawałki cukinii, kapary, oliwki – przy okazji świąt najlepiej w towarzystwie jajek, na przykład przepiórczych, udekorowanych tartym chrzanem.

 

   Na obiad

Kto będzie głównym bohaterem świątecznego obiadu, przeważnie wiadomo – schab, pieczona szynka, złocisty kurczak lub wołowa rolada. Nie zapominajmy jednak, że pełnowartościowy obiad stworzą one dopiero w towarzystwie warzywnych dodatków. Mogą stać się one elementem dania już na etapie przygotowania – podczas pieczenia mięsa, połóżmy obok marchewkę, paprykę, fasolkę szparagową, ziemniaki, cebulę. W ten sposób będziemy mieć tak zwanego „gotowca”:

 

Kurczak pieczony z warzywami

Składniki:

  • cały kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 2 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 nieduże ziemniaki
  • marchewka
  • 2 cebule czerwone
  • gałązka świeżego tymianku
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie kurczaka pieczonego z warzywami zacznij od umycia i dokładnego osuszenia go papierowym ręcznikiem. Nogi zwiąż dratwą, a skrzydełka wygnij i włóż pod kurczaka.
  2. W miseczce połącz przyprawę Knorr z oliwą (1 łyżką) i wymieszaj, dla nadania smaku. Powstałą pastą natrzyj dokładnie kurczaka, następnie ułóż go w głębokiej blasze do pieczenia lub żaroodpornym naczyniu.
  3. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj pozostałą oliwę, posiekany czosnek oraz listki tymianku. Dopraw do smaku i wymieszaj.
  4. Kurczaka obsyp dookoła przygotowanymi warzywami, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 1,5 godziny.

A do tego oczywiście surówki! Z rzodkiewki, świeżego ogórka, kiszonej kapusty, warzyw korzeniowych, kapusty pekińskiej, czerwonej kapusty, buraków czy pora. Ten ostatni posłuży jako baza do surówki, która będzie się idealnie komponować z pieczonym kurczakiem:

Kurczak pieczony z warzywami i surówka z pora

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • łyżka Przyprawy do kurczaka Knorr 
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 105 g pomidorów suszonych na słońcu
  • 3 małe cebule
  • 15 czarnych oliwek
  • czerwona papryka
  • 8 ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • zioła prowansalskie do smaku
  • 1 duży lub 2 mniejsze pory – 150 gramów
  • 2 marchewki
  • jabłko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 – 200C. Warzywa dokładnie umyj. Ziemniaki pokrój w ćwiartki (obgotuj na półtwardo), pomidorki na połówki, paprykę w niezbyt drobne kawałki, cebulę w ćwiartki, a czosnek drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w paseczki, a oliwki na połówki.
  2. Kurczaka natrzyj przyprawą Knorr dla nadania smaku i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
  3. Obłóż ją pomidorkami, ziemniakami i papryką. Do formy dodaj cebulę, suszone pomidory, czosnek i oliwki. Całość dodatkowo posyp ziołami prowansalskimi.
  4. Polej oliwą z oliwek i dwoma łyżkami wody i przykryj folią aluminiową. Piecz około 20 minut, pięć minut przed końcem ściągnij folię by zarumienić kurczaka.
  5. Kurczaka podawaj z surówką z pora, marchewki jabłka. Pora przekrój na pół i następnie w cienkie półplasterki. Sparz wrzątkiem, odsącz i pozostaw do wystygnięcia. Marchewkę i jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i następnie wymieszaj z porem. Dodaj jogurt i ponownie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Smacznych Świąt!