Co warto wiedzieć o grypie?

30 marca 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Grypa, jak i przeziębienie to dwie choroby o podłożu wirusowym, przenoszące się drogą kropelkową lub podczas styczności z wydzieliną dróg oddechowych chorego w przypadku przeziębienia. Czasami grypa daje podobne objawy do przeziębienia, a wszystko zależy od tego, z jakim typem wirusa mamy do czynienia. Największa zachorowalność na grypę przypada na listopad i marzec. Jest to najlepszy czas by jeszcze bardziej zadbać o profilaktykę.

Podstawowe różnice pomiędzy przeziębieniem i grypą

Przeziębienie tylko z pozoru jest podobne do grypy, rozwija się stopniowo, powoli, natomiast grypa atakuje szybko i gwałtownie. W przypadku grypy nie możemy podnieść się z łóżka, a objawy uniemożliwiają skupienie się nawet na najprostszych czynnościach. Dlaczego tak się dzieje? Grypa atakuje cały organizm, w przeciwieństwie do przeziębienia, które jest infekcją górnych dróg oddechowych. Ponadto przeziębieniem możemy zarazić się najczęściej podczas styczności ze skórą chorego lub przedmiotami, których dotykał. Grypa przenoszona jest drogą kropelkową.

Charakterystyczne objawy grypy

Grypa już w ciągu jednego dnia potrafi dać o sobie znać. Na samym początku pojawia się ból mięśni i stawów, a następnie dreszcze wywołane gorączką, która sięga nawet powyżej 39 stopni. Największa gorączka pojawia się po 24 godzinach od wystąpienia pierwszych symptomów choroby. Podczas grypy atakuje nas suchy kaszel, rzadziej katar, wymioty i biegunka. Przez pierwsze kilka dni nie jesteśmy w stanie podnieść się z łóżka, a nawet najprostsze czynności wydają się bardzo meczące. Niekiedy grypa ma łagodny przebieg, dlatego często mylona jest z przeziębieniem. Chcesz wiedzieć więcej o objawach grypy? Odwiedź stronę http://febrisan.pl/grypa-i-przeziebienie/

Jak walczyć z grypą?

Oprócz wizyty u lekarza, który przepisze nam leki na grypę, można samemu sobie pomóc przyjmując witaminy i stosując proste sposoby na złagodzenie objawów. Przede wszystkim należy pić dużo wody, ponieważ gorączka powoduje odwodnienie organizmu i wysychanie śluzówki gardła. Szczególnie czarna herbata wysusza gardło, dlatego lepiej jest sięgnąć po herbatki owocowe i ziołowe np. z malin, hibiskusa, czarnego bzu, czy dzikiej róży. Dodatkowo oprócz przyjmowania leków obniżających gorączkę warto stosować zimne okłady na czoło i kark. A co jeść podczas choroby? Najlepiej lekkostrawne i płynne produkty, takie jak zupy warzywne, rosół, czy kisiel owocowy.