Kawa dyniowa latte
Artykuł zewnętrzny
Na zimowe wieczorne popołudnie albo ponury poranek dla koneserów smakowych kaw polecamy kawę dyniową. Jest to modna, smaczna kawa – musisz jedynie zaopatrzyć się w dojrzałą dynię i ją upiec w piekarniku, aby wydobyć moc smaku i aromatu. Sączenie takiej kawy to czysta przyjemność i połączenie zdrowego warzywa z ulubionym naparem:
składniki:
150 ml mleka
2 łyżki puree z pieczonej dyni
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego imbiru w proszku
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
1/4 laski wanilii
szczypta mielonego pieprzu
szczypta mielonego ziela angielskiego
miód do smaku
świeżo zaparzona kawa
kilka kostek lodu
Mleko, dynie i przyprawy zagotować, dodać miód do smaku. Całość przecedzić przez sitko. Powstały syrop spienić spieniaczem do kawy i dolać do kawy, można podać z lodem i na koniec posypać cynamonem.