Placuszki sojowo-marchewkowe z sosem czosnkowym

13 stycznia 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Te placuszki idealne w diecie wegetariańskiej są doskonałe z sosem czosnkowo-szczypiorkowym i z dodatkiem kolendry. Kolendra świetnie pasuje bowiem do wszelkich dań warzywnych, komponuje się z soją, ale też jest idealna do dań z grochu, soczewicy i fasoli. Do sosu możesz dodać swoje ulubione składniki np: czosnek, ogórki (sos tzatziki) lub szczypiorek czy natkę pietruszki. Placuszki robi się szybko i są naprawdę bardzo smaczne.

składniki:

kubek jogurtu greckiego

szklanka soi

3 marchewki

2 jaja

4 łyżki mąki kukurydzianej

czosnek – 3 ząbki

2 łyżki soku z limonki

sól

olej do smażenia

przyprawy: mielony imbir i pieprz

kolendra

 

Soje należy namoczyć na całą noc w wodzie, potem wodę z moczenia wylać i zalać świeżą wodą i gotować do miękkości około 45 minut. Soję ostudzić, wylać wodę po ugotowaniu. Marchewkę umyć i obrać. Soję oraz marchew zmiksować, dodać przyprawy, czosnek oraz kolendrę, a następnie jaja i mąkę, wymieszać. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć małe placuszki. Sos zrobić z jogurtu i np szczypiorku z łyżką majonezu.