Zapiekane ziemniaki po francusku czyli Gratin dauphinois
Ta fantastyczna zapiekanka ziemniaczana rodem z Francji jest świetnym dodatkiem do potraw mięsnych – idealna na niedzielny obiad. Smakuje wybornie, ponieważ jest niezwykle delikatna w smaku dzięki cienko pokrojonym ziemniakom, dodatku słodkiej śmietanki. Jej wykonanie jest dość proste, najwięcej pracy jest tylko podczas samego przygotowywania ziemniaków, ale można je też cienko pokroić za pomocą kuchennego urządzenia.
składniki:
1 kg ziemniaków
250 ml śmietany 30%
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
150 g sera żółtego twardego
Przygotowanie:
Naczynie smarujemy masłem wymieszanym z jednym ząbkiem czosnku lub samym czosnkiem a potem masłem. Obrane i umyte suche ziemniaki cieniutko kroimy w plasterki około 3 mm grubości (można użyć tarki do warzyw). W naczyniu układamy warstwę ziemniaków tak, aby plasterki zachodziły na siebie. Posypujmy pierwszą warstwę przyprawami, następnie kładziemy kolejną warstwę i tak w kółko.
Na koniec zalewamy ziemniaki śmietanką, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczmy około 1,5 godziny. Kiedy ziemniaki będą miękkie posypujemy zapiekankę startym żółtym serem i pieczemy jeszcze około 10 minut.
Do tego dania świetnie pasuje lekka sałata np: zielona sałata z jogurtem i jajkiem w koszulce lub ugotowanym na twardo, mizeria z ogórków lub carpaccio z buraka.