Omlet z groszkiem i ziołami
Artykuł zewnętrzny
Omlety, naleśniczki ogólnie jajeczne śniadania na miły początek dnia to dobry pomysł na lekki i smaczny posiłek. Przepisów na omlety są tysiące, ale dzisiaj proponujemy omlet w wersji z zielonym groszkiem i świeżymi ziołami:
składniki:
3 łyżki świeżego zielonego groszku (lub rozmrożony groszek)
3 jaja
dymka
łyżka masła klarowanego
łyżka natki pietruszki i koperku
sos: 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz
Groszek lekko zgniatamy np tłuczkiem do ziemniaków, jajka wbijamy do miseczki, przyprawiamy i roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy dymkę, dodajemy groszek, smażymy kilka minut. Wlewamy jajka i posypujemy ziołami, smażymy na małym ogniu, gotowy omlet podajemy z jogurtem i koperkiem.
zobacz również:
- Smaczne omlety – przepisy czytelników
- Szczypiorek w kuchni – sprawdzone przepisy
- Omlet z grzybami
- Naleśniki z pomarańczami