Kremowa zupa brokułowa z serem pleśniowym
składniki:
- brokuł
- 1 mała lub 1/2 większej cebuli
- 1-2 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
- 2-3 łyżki pokruszonego sera typu Roquefort (np. polski Lazur, Rokpol)
- do smaku: sól, cukier, pieprz mielony
- do dekoracji: łyżka startego żółtego sera i różyczki brokułów (ugotowane al dente)
Brokuł i ziemniaki powinny być pokrojone w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy brokuła i ziemniaki, smażymy 2-3 min. mieszając aby obtoczyć je w maśle, dodajemy po pół łyżeczki cukru i soli, zalewamy 1 szkl. wody lub wywaru jarzynowego i dusimy aż warzywa będą prawie miękkie, ok. 10 min.. Następnie dolewamy jeszcze ok. 1 szkl płynu gotujemy ok. 3-5 min. tylko tyle żeby różyczki zmiękły, ale nie rozgotowały się. Doprawiamy zupę pieprzem i ew. solą, na koniec dodajemy szczypiorek. Podajemy gorącą posypaną pokruszonych serem pleśniowym, który pod wpływem temperatury ładnie się rozpuści i zabieli nam zupę, dodając cudownego smaku i aromatu.
zobacz również:
- Kremowa zupa serowa z grzankami i orzechami włoskimi
- Zupa z kapustą i suszonymi pomidorami z bakłażanem
- Cebulowo-serowa zupa krem
- Kremowa zupa szpinakowa z kurczakiem i serem feta
serowa zupa z grzankami