Buni podchody do pęczaku
Artykuł zewnętrzny
Uwielbiam pilaw. Smakuje mi też pęczak. Co będzie jak zrobię pilaw z pęczaku i to w sekwencji smaków polskich ?
Składniki :
- ćwiartka pieczonego kurczaka ( obrany se skórek i kości )
- 3/4 szklanki kaszy pęczak
- 2 kostki bulionu drobiowego
- 2 cebule
- 20 ( ok ) malutkich pieczarek w całości
- 1/3 szklanki pokrojonego koperku
- 2 łyżki oleju ( używam z pestek winogron )
- 2 łyżki masła
- pieprz mielony
- przyprawa Gyros
Pęczak wypłukać kilkukrotnie w letniej wodzie i ugotować w 1,5 litra wody z kostkami bulionowymi. Odcedzić .
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim na rumiano całe pieczarki ( umyte i osuszone ). Gdy są rumiane dodać masło, lekko posolić i dorzucić cebulę. Smażyć dalej do momentu gdy cebula będzie złota.
Zmieszać kaszę z pieczarkami , cebulą ( razem z tłuszczem z patelni ), rozdrobnionym kurczakiem , koprem .
Dusić mieszając .Doprawić do smaku pieprzem i przyprawą Gyros.
Podpowiadam ,że do tego dania można wykorzystać pokruszone mięso jakie nam zostaje przy krojeniu pieczonego kurczaka ( lub kurczaka z rożna ) .