Atopowe zapalenie skóry (AZS) to przewlekła i nawracająca się choroba skóry o podłożu alergologicznym, występująca u osób z predyspozycją genetyczną. Charakteryzuje się występowaniem intensywnego świądu, suchością skóry oraz okresowo mogą występować zmiany zapalne i wysiękowe. Chorobie mogą towarzyszyć astma lub katar sienny.
Jedną z głównych cech AZS jest genetyczna skłonność do atopii, która jest dziedzicznie uwarunkowana predyspozycją do nadmiernej syntezy przeciwciał IgE w odpowiedzi na kontakt z alergenem powszechnie występującym w środowisku. Choroba rozwija się przez czynniki środowiskowe, takie jak alergeny, zanieczyszczenia powietrza, wody, żywności, infekcje wirusowe i bakteryjne oraz substancje chemiczne powszechnego użytku.
Podstawowe leczenie AZS:
- optymalną pielęgnację skóry mającą na celu przywrócenie prawidłowej bariery skórnej poprzez regularne stosowanie preparatów nawilżających i natłuszczających
- rozpoznanie i unikanie czynników zaostrzających, np. drażniące materiały syntetyczne i wełna, mydło, gorąca woda, środki chemiczne, detergenty, żywność (mleko krowie, jaja kurze, gluten, soja, orzechy, etc.)
- fototerapia UV
- leczenie farmakologiczne
Dieta w AZS nie jest ściśle określona, jest ona dietą eliminującą składniki które są potencjalnie uczulające.
photo: patelsol
PRODUKTY DOZWOLONE:
Nabiał – mleko, ser ricotta
Pieczywo i produkty zbożowe – dowolne zboża bez obcych domieszek i mąka niebielona. Świeży chleb bez dodatków, bułki, herbatniki, ciasto do pizzy, pieczone z dozwolonych składników. Domowego wyrobu ciasta i ciastka pieczone z dozwolonych składników. Płatki zbożowe śniadaniowe przyrządzone z dozwolonymi składnikami, tym: wszystkie czyste ziarna, czysty owies i płatki owsiane, dmuchany ryż i pszenica, czyste pieczywo chrupkie z dozwolonymi składnikami. Zwykły makaron
Warzywa– wszystkie świeże, czyste i soki za wyjątkiem warzyw wymienionych poniżej.
Owoce – jabłka, banany, figi, kiwi, grejpfrut, winogrona, cytryna, limonka, mango, gruszki, rabarbar, arbuz, dania przygotowane z owoców bez niedozwolonych składników.
Mięso i drób – wszystkie czyste, świeżo ugotowane mięsa i drób
Jaja – surowe i gotowane.
Orzechy i ziarna – wszystkie orzechy i ziarna (nieprzetworzone), mało orzechowe
Tłuszcze i oleje – masło naturalne, naturalne oleje, domowe sałatki przygtowane z przygotowanych dozwolonych produktów, wytopiony smalec i tłuszcz z mięsa, sosy domowej roboty
Przyprawy – wszystkie świeże, mrożone lub suszone zioła i przyprawy, poza wymienionymi poniżej.
Słodycze – cukier, miód, melasa, syrop klonowy, syrop kukurydziany, lukier, czyste dżemy, galaretki, kisiele, marmolady konserwy, owoce kandyzowane zrobione z dozwolonych produktów, słodziki, domowe słodycze zrobione z dozwolonych produktów.
Inne – proszek do pieczenia, soda oczyszczona, winian potasu, czysta żelatyna.
Napoje – czyste mleko, czyste soki przyrządzone z dozwolonych owoców i warzyw, niegazowana lub gazowana woda mineralna, kawa, alkohole: wódka, gin, biały rum.
CZEGO NIE WOLNO SPOŻYWAĆ :
Nabiał – wszystkie nabiałowe produkty przygotowane z zakazanych składników, ser, jogurt, maślanka.
Pieczywo i produkty zbożowe – produkty zawierające anyż, sztuczne barwniki, sztuczne aromaty, mąkę bieloną, ser, czekoladę, cynamon, goździki, kakao, margarynę, konserwanty, zakazane owoce, niektóre dżemy, kisiele, galaretki. Każde jedzenie przygotowywane z użyciem olejów z hydrolizowaną lecytyną, BHA, BHT. Kupne ciastka i ciasta z owocami, nadzienia, gotowe ciasta w proszku, gotowe desery w proszku. Wszystkie paczkowane ryżowe i makaronowe potrawy.
Warzywa – bakłażan, dynia, kiszona kapusta, szpinak, pomidory i ich przetwory, wszystkie warzywa przyrządzone z zabronionymi składnikami.
Owoce – morele, wiśnia, żurawina, porzeczki, rodzynki, daktyle, nektarynki, pomarańcze, papaja, brzoskwinie, ananasy, suszone śliwki, śliwki, maliny, truskawki, dania owocowe, dżemy, soki zrobione z zakazanych owoców.
Mięso, drób i ryby – wszystkie ryby i owoce mora, wszystkie przetwory mięsne, pozostałe gotowane mięsa.
Jaja – surowe białko jaja (w niektórych ponczach, sosach, szejkach)
Warzywa strączkowe – soja, czerwona fasola.
Oleje i tłuszcze – wszystkie tłuszcze i oleje z barwnikami i konserwantami, hydrolizowana lecytyna, margaryna, gotowe sałatki z przybraniem z zakazanymi składnikami, gotowe sosy.
Przyprawy – anyż, cynamon, goździki, curry, ostra papryka, gałka muszkatołowa, mieszanki przypraw z zakazanymi składnikami, żywność oznakowana „z przyprawami”.
Słodycze – przyprawione syropy, desery z farszem, gotowe mrożonki, dekoracje do wypieków, wyroby cukiernicze, cukierki.
Inne – wszystkie produkty zawierające czekoladę lub kakao, przyprawiona żelatyna, legumina, potrawy zawierające oliwki, sos sojowy, ketchup, korniszon, kupne sałatki.
Napoje – mleka smakowe, soki owocowe i koktajle zrobione z zakazanych składników, wszystkie inne napoje gazowane, herbata, wszystkie pikantne lub przyprawiane drinki, piwo, wino, wino jabłkowe, wszystkie inne alkohole.
Probiotyki
Przyjmowanie preparatów ze szczepem bakterii Lactobacillus zmniejsza u kobiet oraz noworodków ryzyko wystąpienia AZS aż o 50%. Stosowanie ich może mieć działanie antyalergiczne. Probiotyki modelują skład mikroflory, dzięki czemu mają pozytywny wpływ na kształtowanie ekosystemu jelitowego. Podając dzieciom w pierwszych dwóch latach ich życia rozwijają się mechanizmy antyalergiczne.
zobacz również:
- Alergia na konserwanty i inne substancje dodawane do żywności
- Alergia na zwierzęta domowe – objawy i sposoby leczenia
- Sałatki owocowe – różne przepisy na zdrowe i oryginalne sałatki!
- Sałatki ziemniaczane – różne przepisy