Tęczowy dorsz
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
4 filety z dorsza (lub podobne grube białe filety rybne)
2 łyżki oliwy z oliwek
3/4 szklanki Rosella Mango Chutney
1 mango, obrane i pokrojone w kostkę
1 czerwona cebula, drobno pokrojona w kostkę
1 ogórek, drobno pokrojony w kostkę
2 długie papryczki chilli, drobno pokrojone
1/2 szklanki liści kolendry, posiekane
2 limonki
200 g liści rukoli
Przygotowanie:
Rybę nasmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać mango, cebulę, ogórka, chilli i sok z limonki (w misce). Doprawić do smaku. Na rozgrzany grill położyć filety. Grillować ok. 1 min. i pokropić sosem. Powtarzać czynność kilkakrotnie. Ryby powinny się piec ok. 3-5 min. z każdej strony w zależności od grubości. Ułożyć liście rukoli na talerzu, przenieść rybę z rusztu, udekorować salsą.
Rybę nasmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać mango, cebulę, ogórka, chilli i sok z limonki (w misce). Doprawić do smaku. Na rozgrzany grill położyć filety. Grillować ok. 1 min. i pokropić sosem. Powtarzać czynność kilkakrotnie. Ryby powinny się piec ok. 3-5 min. z każdej strony w zależności od grubości. Ułożyć liście rukoli na talerzu, przenieść rybę z rusztu, udekorować salsą.