Wieprzowina słodko-kwaśna

19 października 2018, dodał: Michał Pieczek
Artykuł zewnętrzny

Wieprzowina słodko-kwaśna – przepis na pyszne i pożywne danie bogate w węglowodany – stanowi idealny posiłek po ciężkim treningu.

p1
Składniki na 1 porcję:

1/2 łyżki oleju kokosowego
50g groszku cukrowego
1/2 drobno pokrojonej czerwonej cebuli
250g wieprzowiny pokrojonej w 1 cm grubości paseczki
250g ugotowanego ryżu
1/2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki czerwonego wina lub sherry
1 łyżka jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego

  1. Olej kokosowy rozpuścić na patelni. Przez minutę smażyć na nim cebulkę i groszek doprawione pieprzem czerwonym. Następnie dodać wieprzowinę i smażyć przez kolejne dwie minuty.
  2. Zmniejsz ogień, posyp składniki cukrem pudrem, aby się rozpuścił. Następnie polej zawartość patelni winem lub sherry.
  3. Dodaj olej sezamowy i sos sojowy. Wyłącz gaz, a patelnię nakryj przykrywką aby mięso przeszło smakiem i zapachem.
  4. Podawaj wieprzowinę na ryżu. Możesz też posypać danie suszoną kolendrą. Smacznego!