Piwna wątróbka drobiowa z grilla

18 maja 2010, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

Składniki

Danie dla 3 osób:

  • 0,5 kg wątróbek drobiowych (kurze),
  • 0,3 l piwa jasne pełne,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • przyprawa do grilla,
  • 4 duże cebule,
  • łyżka octu balsamicznego

Sposób przyrządzania

Dzień przed grillowaniem umyć wątróbkę, przełożyć do głębokiej miseczki, zalać piwem, odstawić w zimne miejsce (lodówka). Dzień grillowania: Na aluminiową dużą tackę układać pokrojone w duże talarki cebule, polać cebulę octem balsamicznym, posypać solą i pieprzem. Wątróbkę lekko nacieramy przyprawą do grilla (nie za dużo), układamy na cebuli. Stawiamy na grillu. Aby wątróbka szybciej doszła przykrywamy całość druga tacką aluminiową. Pieczemy ok. 20-30 minut w zależności od temperatury. Wątróbka ma puścić soki, cebula ma zmięknąć i wymieszać się z sokami z wątróbki (powstały sos jest naprawdę rewelacyjny). Pod koniec pieczenia posypujemy wątróbkę odrobiną soli z wierzchu (posolić można również po wyjęciu, bezpośrednio przed spożyciem. Nie solimy wątróbki wcześniej, gdyż może nam stwardnieć. Po zdjęciu z grilla układamy na talerzykach i spożywamy na ciepło z chlebkiem. Kto lubi może posypać z wierzchu wątróbkę natkę pietruszki.