Wyrzuć z diety biały cukier – nie tylko zęby będą Ci wdzięczne

8 sierpnia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Nie będzie to nic odkrywczego, gdy napiszemy, że spożywanie cukru w nadmiernych ilościach szkodzi. Biały cukier, będący jedynie pustymi kaloriami bez substancji odżywczych, źle wpływa nie tylko na sylwetkę, ale i na cały organizm. Zaburza on proces trawienia, podrażnia żołądek i jelita. Mocno zakwasza organizm i uzależnia. Negatywnie wpływa na koncentrację i nastrój. A także nierozerwalnie wiąże się z próchnicą zębów, nie tylko u dzieci.

sugar-cube-1325425

„Zdrowie zębów zależy od czasu, w jakim cukier ma kontakt z zębami. Dlatego tak ważne jest ich oczyszczanie po zjedzeniu słodkości” – podkreśla  lek. stom. Ewa Łuczyńska – Czekaj  z Centrum Stomatologii Rodzinnej AMIDENT w Krakowie.

Nie wyobrażasz sobie porannej kawy czy herbaty bez cukru? Rozumiemy.   Ale skoro biały cukier nie niesie ze sobą żadnych wartości odżywczych dla organizmu, i ma przy tym bardzo wysoki indeks glikemiczny, to warto go zamienić. Prawda?

Czym można go zastąpić? Możliwości jest wiele:

Miód – choć ma więcej kalorii niż biały cukier, bo jest wysokoprzetworzony przez pszczoły, zawiera minerały, witaminy z grupy B i składniki mineralne (m.in. wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas). A herbata z miodem podczas przeziębienia jest prawdziwym ukojeniem. Należy pamiętać, żeby nie dodawać miodu do wrzących płynów, gdyż traci on wówczas wartości odżywcze.

Syrop klonowy – ten pobierany z pnia klonu, a następnie odparowywany z nadmiaru wody, syrop o gęstej konsystencji i niepowtarzalnym smaku zawiera wapń, magnez, potas, fosfor, mangan, kwas foliowy, niacynę i witaminy z grupy B. Jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód. Świetnie komponuje się z naleśnikami czy goframi.

Syrop z agawy – pozyskuje się go głownie z kaktusów. Zawiera inulinę, czyli naturalny probiotyk zwiększający korzystną florę przewodu pokarmowego i obniżający poziom cholesterolu. Jest też źródłem błonnika, przyspieszającego proces przemiany materii. Ma niski indeks glikemiczny i piękny kolor.

Syrop daktylowy – posiada wszystkie wartości odżywcze pochodzące z daktyli. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, wapń, żelazo, fosfor, białka, tłuszcze, karoteny. Taki syrop w bardzo łatwy sposób można samodzielnie przygotować  w domu. Doskonałym środkiem dosładzającym koktajle, ciasta czy desery są też daktyle w swej naturalnej postaci. Można użyć ich w wersji suszonej lub świeżej.

Melasa trzcinowa, buraczana – to produkty uboczne produkcji cukru. Melasa ma postać gęstego, ciemnobrązowego syropu. Kolorowi zawdzięcza swoją nazwę – „czarne złoto”. Jest dobrym źródłem żelaza niehemowego, czyli tego trudniej wchłanianego przez organizm. Ma też w swoim składzie m.in. magnez, wapń, fosfor, potas, cynk i kwas foliowy. Można smarować nią chleb, jest świetna w deserach albo marynatach.

Nierafinowany cukier – to cukier, którego produkcję zakończono przed rozpoczęciem rafinacji (oczyszczania). Ma on brązową barwę i karmelowy smak. Zawiera składniki odżywcze, choć w niewielkich ilościach: żelazo, fosfor, potas, wapń i magnez. Przy zakupie należy być świadomym i czujnym, by nie włożyć do koszyka „cukru brązowego”, który jest zwykłym białym cukrem zabarwionym melasą lub karmelem.

Stewia – niepozorna roślina o zielonych liściach, które mają w sobie substancje kilkaset razy słodsze niż biały cukier. A ma przy tym zero kalorii! Używa się jej pod postacią świeżych, suszonych lub sproszkowanych liści. I to właśnie taka jest w pełni naturalnym słodzikiem, w przeciwieństwie do tabletek ze stewią, do których dodawane są substancje chemiczne. Stewia zawiera witaminy z grupy B i witaminę C, a także wiele minerałów. Nadaje się do wypieków, słodzenia herbat, kaw czy koktajli.

Ksylitol – to inaczej cukier brzozowy, pozyskiwany najczęściej z brzozy fińskiej. Jest porównywalnie słodki jak cukier, ale ma od niego o 40% kalorii mniej! Ksylitol zwiększa przyswajanie wapnia i przywraca właściwe pH śliny po posiłkach. Warto więc po posiłku żuć gumę słodzoną nie cukrem, a ksylitolem. Charakteryzuje go odczyn zasadowy, w związku z czym stabilizuje równowagę kwasowo – zasadową organizmu. Ma działanie bakteriobójcze.

Pamiętaj, że jesteś tym, co jesz. Jeśli można zdrowiej osłodzić swoje życie – warto to zrobić.