Łosoś z grilla z cukinią grillowaną, bakłażanem

6 czerwca 2016, dodał: blairose
Artykuł zewnętrzny

Grillowany łosoś

Zmieszaj oliwę, posiekany czosnek, oregano, sól, pieprz i sok z cytryny, a następnie przygotowaną marynatą nasmaruj łososia. Rozgrzej patelnię grillową lub grilla. Ułóż łososia na patelni na 3 minuty i na drugiej stronie na 2 minuty, na grillu na tacy po ok 5 minut z każdej strony. Pamiętaj o pilnowaniu łososia.
Grillowana cukinia z fetą

Cukinię opłucz, pokrój w plasterki. Posyp je solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Natrzyj czosnkiem i imbirem oraz oliwą z oliwek. Odstaw na ok pół godziny.

Zmieszaj musztardę, dodaj oliwę z oliwek sok z cytryny oraz pokruszony ser feta.

Cukinię ułóż a grillu na ok 4 minuty na każdą stronę. Po zdjęciu cukinii wymieszać ją z sosem.

 

Grillowany bakłażan z pomidorami i mozzarellą

Bakłażany umyć, osuszyć i zgrillować na suchej patelni. Pomidory sparzyć, pokroić, podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Dodać zioła, sól i pieprz do smaku i ostrą papryczkę. W naczyniu do zapiekania układać kolejno warstwy: pomidory na dno następnie bakłażany, mozzarella i tak do wykończenia składników. Górę zalać pomidorami. Piec ok 2 godz. w temp 170 stopni C. Podawać ze świeżą bagietką.