Makrela w pyrkach – sałatka
Artykuł zewnętrzny
Czasem to co najprostsze jest najsmaczniejsze .
Czas : 10 minut
Składniki :
- 5 ugotowanych małych ziemniaków
- 1 wędzona makrela obrana ze skóry i ości i podzielona na kawałki
- ½ pokrojonej w piórka cebuli
- 2 łyżki pokrojonego szczypioru
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka przegotowanej wody
- szczypta mielonego pieprzu
- szczypta soli
- szczypta cukru
Ziemniaki pokroić w plastry .Na półmiseczku układać plastry ziemniaków przekładając je kawałkami ryby. Posypać cebulką i szczypiorkiem . Olej , wodę i musztardę wymieszać . Doprawić solą , pieprzem i cukrem . Polać sałatkę .Posypać natką pietruszki .Wstawić na 30 minut do lodówki .