Makrela w  pyrkach – sałatka

9 maja 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czasem to co najprostsze jest najsmaczniejsze .

Czas : 10 minut

Składniki :

  • 5 ugotowanych małych ziemniaków
  • 1 wędzona makrela obrana ze skóry i ości i podzielona na kawałki
  • ½ pokrojonej w piórka cebuli
  • 2 łyżki pokrojonego szczypioru
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • szczypta mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Ziemniaki pokroić w plastry .Na półmiseczku układać plastry ziemniaków przekładając je kawałkami ryby. Posypać cebulką i szczypiorkiem . Olej , wodę i musztardę wymieszać . Doprawić solą , pieprzem i cukrem . Polać sałatkę .Posypać natką pietruszki .Wstawić na 30 minut do lodówki .

file1273398472