Najsłynniejsze, pomysłowe kanapki śniadaniowe świata – przepisy

30 października 2018, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Jak mawiają „Co kraj, to obyczaj”. Dotyczy to również, banalnej jak by się wydawało rzeczy, mianowicie kanapek.

Amerykanie uwielbiają kanapki z dodatkiem bekonu, we włoskich królują pomidory, Francuzi i Grecy proponują kanapki na słodko, zaś Japończycy z dodatkiem makaronu.

 

Tosty z masłem orzechowym

Składniki:

-4 kromki chleba,
-banan,
-4 łyżki masła orzechowego,
-masło lub margaryna do posmarowania.

Każdą kromkę chleba posmarować łyżką masła orzechowego. Banana obrać ze skórki i pokroić w plastry. Ułożyć na dwóch kromkach posmarowanego chleba. Przykryć drugą kromką chleba – masłem orzechowym do środka. Wierzch, z obu stron posmarować masłem. Smażyć w opiekaczu do kanapek, aż tosty się pięknie zrumienią, lub smażyć na patelni grillowej. Od razu podawać.

Tost z czekoladą

Składniki:

-chleb tostowy

-3-4 kostki czekolady mlecznej i kokosowej

-jajko

-1/4 szklanki mleka

-1 łyżeczka mąki

-ekstrakt waniliowy

-cukier + cynamon

-okrągła foremka

Za pomocą okrągłej foremki wyciąć w chlebie koła. Czekoladę drobno pokroić i wymieszać. Jajko delikatnie podbić, dodać mleko, mąkę, ekstrakt wszystko razem połączyć. Na chleb położyć pokruszoną czekoladę, przykryć drugą połówką, obtoczyć w jajku i usmażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące panierować w cukrze cynamonowym i wcinać na gorąco.

 

Tosty z serem i papryką

Składniki:

-4 kromki chleba,
-50g serka topionego,
-1/3 czerwonej papryki,
-2 plastry sera,
-szczypta czosnku w proszku,
-masło.
Wszystkie kromki chleba posmarować serkiem topionym, oprószyć czosnkiem. Na 2 kawałkach ułożyć paseczki oczyszczonej papryki. Położyć po plasterku sera i przykryć drugą kromką chleba- serkiem do środka.  Z obu stron kanapki posmarować cienko masłem i oprószyć czosnkiem. Opiec w sandwichu do kanapek lub na patelni grillowej. Przekroić po skosie. Od razu podawać.

 

Brytyjska kanapka BLT

Składniki:

– 4 bułki ciabatta

– rukola

– majonez

– musztarda

– 2 pomidory

– 4 plasterki żółtego sera

–8 plasterków bekonu parzonego wędzonego

– sos czosnkowy

Boczek dobrze podsmażyć, aż będzie chrupiący. Bułkę przekroić na pół. Na jednej połowie położyć po 1 plasterku żółtego sera, kilka listków rukoli, 2 plasterki pomidora, na koniec położyć chrupiący boczek. Polać sosem, przykryć drugą częścią bułki.

 

Chip Butty , kanapka z frytkami

Składniki:

-8 kromek chleba

-4 łyżki masła

-2 łyżki pikantnego ketchupu

-1/2 kg ziemniaków

-olej do głębokiego smażenia

-sól

 

Ziemniaki obrać, pokroić w słupki i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Usmażyć na złoty kolor i osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli. Kromki chleba posmarować masłem, nałożyć usmażone frytki. Całość polać pikantnym keczupem i przykryć wysmarowaną masłem drugą kromką chleba.

 

Francuskie kanapki Croque Monsieur

Składniki:

-6 kromek lekko czerstwego chleba,
-ostra musztarda,
-6 plastrów sera,
-6 plastrów szynki,
-5 jajek,
-1/2 łyżeczki soli,
-80 ml mleka,
-4 łyżki startego sera.

 

Każdą kromkę chleba posmarować musztardą, położyć plaster sera i szynki. Przykryć drugim kawałkiem chleba.  Przeciąć w poprzek tak, aby powstał trójkąt. Kanapki umieścić na natłuszczonej blasze (bez zbytniego luzu). Roztrzepać jajka z solą i mlekiem, wylać na kanapki. Przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień chleb posypać startym serem, piec ok. 25 min w temp. 200st.

Grillowane kanapki z oliwkami, pieczarkami i kurczakiem

Składniki:

-6 kromek chleba tostowego (u mnie chleb 3 ziarna)

-150 g filetu z piersi kurczaka

-1/2 kulki mozzarelli

-8 średnich pieczarek

-2 liście sałaty lodowej lub rzymskiej

-ok. 20 czarnych oliwek

-1 ząbek czosnku

-1 łyżka posiekanej natki pietruszki

-sól, pieprz

-1 łyżeczka masła

-oliwa z oliwek

-majonez

-dodatki: świeże, chrupiące warzywa na talerzu, np. ogórek, rzodkiewka, papryka
Filet z kurczaka natrzeć solą i pieprzem, grillować na naoliwionej powierzchni grilla z obu stron (jeśli jest zbyt gruby, zawinąć w folię aluminiową i dopiec 10 min w temp 180 stopni). Pokroić skośnie na plastry, trzymać zawinięte w folii, w ciepłym miejscu. Pieczarki pokroić na cienkie plastry i przesmażyć przez 15-20 minut na maśle, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie kromki chleba podpiec z obu stron na mocno rozgrzanym grillu do momentu pojawienia się brązowych pasków.  Sałatę poszatkować, mozzarellę pokroić na plastry. Oliwki zmiksować blenderem na niskich obrotach z posiekanym czosnkiem, doprawić natką, solą i pieprzem. Kromkę zgrillowanego chleba posmarować cienko majonezem, nałożyć pastę z oliwek, sałatę i mozzarellę. Położyć kolejną kromką, posmarować ponownie majonezem i obłożyć plastrami kurczaka oraz pieczarek (jeśli ktoś lubi może również dodać ketchup). Zwieńczyć trzecią kromką grillowanego tosta. Tak samo postąpić z drugim sandwichem. Podawać z chrupiącymi warzywami. Idealne na II śniadanie czy lunch :)

 

Grillowane kanapki ze szpinakiem

Składniki:

-kilka kromek chleba graham
12 plastrów pomidora
-opakowanie żółtego sera Gouda
-świeże liście szpinaku
-masło
-sól, pieprz do smaku
Pomidora pokrój w plasterki, na patelni roztop trochę masła. Na każdej kromce chleba ułóż po dwa plastry sera Gouda, po jednym plastrze pomidora i liście szpinaku. Całość dopraw pieprzem i solą do smaku. Następnie ułóż kanapki na patelni i grilluj aż chleb nabierze złotobrązowego koloru, a ser się roztopi.

 

Chrupiące tosty z szynką, serem i dżemem

Składniki:

-15 kromek chleba,
-5 plastrów szynki,
-2 pomidory,
-5 plastrów sera,
-5 łyżek dżemu z borówek,
-5 łyżek majonezu.

5 kromek chleba posmarować cienko majonezem, położyć po plastrze sera, rozsmarować dżem. Przykryć kolejną kromką chleba. Ułożyć plastry pomidora oraz szynki, posmarować majonezem i przykryć ostatnim kawałkiem chleba. Każdą kanapkę przekroić w poprzek tak, aby powstały nam trójkąty. Wszystkie piramidki spiąć wykałaczkami. Ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min w temp. 160st.

 

Kubańskie kanapki

Składniki:

-1 bochenek włoskiego chleba, przecięty na pół (wzdłuż)
-2 łyżki musztardy Dijon
-1 ugotowana polędwiczka wieprzowa, pokrojona w plastry
-8 cienkich plastrów szynki
-2 pikle, przecięte wzdłużnie w 8 plastrów
-4 plastry szwajcarskiego sera
Sałatka: 3 pomarańcze
-3 szklanki gotowanego ryżu
-1/2 szklanki szczypiorku i szalotki pokrojonej w cienkie plasterki
-1/4 szklanki oliwek zielonych, w plasterkach
-3 łyżki oliwy z oliwek i octu
Sos: 1 łyżeczka mielonego kminku
-2 łyżki soku pomarańczowego
-4 szklanki mieszanki sałat

 
Na dolnej połowie, posmarować chleb musztardą. Położyć wieprzowinę, szynkę, ogórek i ser. Przyłożyć drugą połówką chleba, pokroić na 4 kawałki. Grill pokropić oliwą lub spryskać strumieniem nonstick. Położyć kanapki na grillu i piec 10 min., aż zbrązowieją, obracając raz w połowie pieczenia. Sałatka z ryżu: Pomarańcze obrać i pokroić na duże kawałki. Dodać ryż, szczypior i oliwki. Sos: Ubić trzepaczką 2 łyżki soku pomarańczowego z kminkiem. Dodać do ryżu. Podawać do kanapek.

 

Grzanki z mozzarellą i pomidorami

Składniki:

-8 tostów
-125 g mozarelli,
-pomidory koktajlowe lub malinowe
-bazylia
-sól,
-pieprz.

Tosty posmarować masłem, nakładać kawałki mozzarelli oraz pomidory, doprawić solą i pieprzem – zapiekać w gorącym piekarniku, Podawać np. posypane szczypiorkiem lub bazylią.

 

Grzanki z tuńczykiem

Składniki:

-6 kromek chleba,
-puszka tuńczyka w oleju,
-6 plastrów żółtego sera,
-2 pomidory,
-przyprawa do grilla,
-ketchup pikantny,
-natka pietruszki,
-sok z cytryny,
-pieprz świeżo mielony.

Każdy kawałek chleba posmarować ketchupem i posypać przyprawą do grilla. Ułożyć plaster sera, plasterki pomidora oraz troszkę odsączonego tuńczyka. Grzanki delikatnie skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Piec ok. 15 min w temp. 190st. Przed podaniem posypać posiekaną natką lub szczypiorem.

 

Kanapki grillowane z kurczakiem i pesto

Składniki:

-3 dojrzałe pomidory, w plasterkach
– kilka plasterków żółtego sera
-1/3 filiżanki balsamicznego sosu vinaigrette
-1/3 filiżanki pokrojonego szczypioru
-4 plasterki z piersi kurczaka
-1/2 szklanki pesto
-bazylia
-4 bułki lub kromki chleba

 

Pomidory, ser, sos i szczypior wymieszać w misce. Kotlety lekko posmarować 1 łyżką pesto. Grillować 3 do 4 min., obracając. Pozostałe pesto położyć na bułkach, następnie położyć mięso, sałatkę z pomidorów i żółty ser, pokropić sosem. Grill lekko spryskać olejem i położyć kanapkę. Zapiekać przez kilka minut, aż będzie ciepła. Posypać bazylią i nakryć drugą częścią zapieczonej od spodu bułki.

 

Chleb w jajku

Składniki:

-4 jajka,

-5 łyżek mąki pszennej,

-1/2 szklanki mleka,

-pęczek szczypiorku,

-cebula,

-laska kiełbasy,

-ząbek czosnku,

-3 łyżki śmietany 18%,

-sól morska z pieprzem ,

-czerstwy chleb.

Jajka ubić, dodać śmietanę, mleko, mąkę oraz posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszać. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, wszystko razem podsmażyć. Dodać do masy jajecznej. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Chleb maczać w masie, smażyć na odrobinie oleju na złoto z obu stron.

Domowe burgery

Nadzienie:

– 1/2 kg mielonej wieprzowiny,

-sól, pieprz,

-jajko,

-5 łyżek bułki tartej,

-łyżeczka przyprawy do chili con carne,

-sałata,

-pomidor,

-ogórek,

-ser,

-bułki.

 

Mięso urobić z jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, solą, pieprzem i przyprawą do chili con carne. Formować płaskie burgery. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na patelni grillowej z obu stron na zloty kolor. Bułki przekroić, układać plaster sałaty, plaster sera, mięso, plaster pomidora, 2 plasterki ogórka i kolejny liść sałaty. Przykryć drugą częścią bułki.

 

Kebab

Składniki:

– 2 filety z kurczaka

-1 mała czerwona cebula

-1 pomidor

-1 ogórek

-kilka liści kapusty pekińskiej lub sałaty karbowanej

-4 chlebki pita

-przyprawa do kebaba.

 

Sos czosnkowy:

-2 łyżki jogurtu naturalnego

-2 łyżki majonezu

-2 ząbki czosnku

-sól, pieprz

 

Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki, posypać przyprawą do kebaba podsmażyć na patelni. Wymieszać składniki sosu. Bułkę najlepiej ciabatę przekroić ale nie do końca, podgrzać w piekarniku. Zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej, kukurydzy i odrobiny sosu czosnkowego. Do bułki wkładać na przemian kurczaka, sos czosnkowy, sałatkę z kapusty pekińskiej i znowu kurczaka, sos i sałatkę i tak powtarzać ile się w bułce zmieści.

 

Japońska kanapka Yakisoba z makaronem

Składniki:

-mięso wieprzowe (np. karkówka, łopatka) – 150 gramów

-marchew,

-por,

-cebula,

-kiełki – 250 gramów

-makaron instant typu Yakisoba  75 gramów

-przyprawa oyakata itamemono

-bagietki lub bułki od hotdogów

 

Mięso pokroić w cienkie kawałki, następnie pokrój w paski warzywa. Ugotować makaron al dente. Smażyc mięso na dużym ogniu z niewielką ilością oleju, aż się zrumieni. Dodać warzywa i makaron. Dusić razem  jeszcze przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Na sam koniec dodać przyprawę, wymieszać. Masa nadziać pokrojone na kawałki bagietki.

 

Toskańska Bruschetta

-1 bagietka (lub inne pszenne pieczywo, ciabatta)
-5-6 pomidorów
-pęczek bazylii
-1 duża cebula (najlepiej czerwona)
-czosnek ( ok 3 ząbków)
-oliwa z oliwek
-sól i piperz

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobniutką kosteczkę. Dodajemy do nich posiekane zioła, cebulkę, polewamy obficie oliwą, solimy i pieprzymy. Odstawiamy na kolo godzinę aby smaki się przegryzły. Bagietkę kroimy na średniej grubości kromki, polewamy po obu stronach oliwą i kładziemy na suchą, gorącą patelnię lub grilla. Smażymy z obu stron, aż pieczywo będzie złociste.
Po zdjęciu bagietki z patelni nacieramy kromki czosnkiem (wystarczy przeciąć ząbek na pół). Następnie nakładamy pomidory i dekorujemy bazylią.

 

Włoskie Panini

Składniki:

-1 ciabatta
-2 plastry sera Gouda

-masło czosnkowe
-orzeszki pinii
-kilka plastrów pomidorów
-rukola

Ciabattę przekroić na pół, obie części smarujemy cienką warstwą masła. Na kromkę kładziemy 2 plastry sera żółtego, pomidory i pozostałe dodatki, przykrywamy drugą kromką. Następnie gotową kanapkę kładziemy na grillu, umieszczamy w opiekaczu bądź opiekamy na patelni grillowej. Panini warto przyłożyć czymś ciężkim (np. garnkiem) i grillować z obu stron aż skórka zrobi się chrupiąca, a ser wewnątrz się rozpuści. Serwujemy gorące.

 

zobacz również:

  1. Zdrowe śniadanie – jakie być powinno ?

  2. Co na drugie śniadanie do pracy?

  3. Przepisy na dania śniadaniowe

  4. Płatki śniadaniowe: dlaczego warto je jeść?