Przepis na domową granolę
Po co kupować gotowe, kiedy można zrobić w domu? Granola to świetny i łatwy sposób na urozmaicenie śniadania, ale też wyśmienita przekąska, którą możecie zabrać w podróż lub do pracy. Jej przygotowanie jest proste i zajmuje mało czasu. Wystarczy odrobina chęci i wyobraźni, bo w granolii może się znaleźć wszystko to, co lubicie. Podstawą są płatki owsiane, a reszta zależy już od Was. Osłodzić granolię mogą orzechy, pestki oraz suszone owoce, a całość łączymy za pomocą miodu.
Oto przykładowy przepis.
2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/4 szklanki sezamu
1/2 szklanki miodu (albo syropu klonowego)
1/4 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Piekarnik należy rozgrzać do 175 stopni. Płatki, orzechy, sezam oraz migdały wsypać do miski, dodać miód i delikatnie wymieszać. Gotową mieszankę wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia i posypać cynamonem. Piec przez 20-30 minut. Odstawić do wystudzenia. Po wystygnięciu dodać żurawinę. Podawać z jogurtem i świeżymi owocami. Smacznego!