Śródziemnomorski przysmak

4 maja 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grillowany okoń morski

Składniki:
2 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 i 1/4 łyżeczki soli
2 całe (około 1 i  1/2 kg każdy) okonia morskiego, oczyszczonego
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 duże gałązki oregano

Przygotowanie:
Wycisnąć sok z 1 cytryny i utrzeć 1 łyżkę skórki. Drugą cytrynę pokroić w kliny i półplasterki. W małej miseczce wymieszać sok z cytryny i skórkę, olej, posiekane oregano, kolendrę i 1/4 łyżeczki soli. Wypatroszone ryby dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zrobić 3 nacięcia z obu stron każdej z ryb. Posypać wewnątrz i na zewnątrz pieprzem i pozostałą 1 łyżeczką soli. Plasterki cytryny i gałązki oregano włożyć do wewnątrz ryb. Pokropić olejem. Pozostawić w temperaturze pokojowej przez 15 min. Położyć na ruszcie i piec przez 12 do 14 min. Ostrym nożem przeciąć rybę wzdłuż kręgosłupa, od głowy do ogona. Delikatnie wyciągnąć kręgosłup i żebra. Filety skropić pozostałą mieszaniną olejów. Podawać z cytryną.



FORUM - bieżące dyskusje

Lodówki społeczne
Ja widzę ciągle tam ludzi, którzy nie wyglądają na potrzebujących. Po prostu po co...
Podróże krajowe i zagraniczne - naj…
Zanzibar jest wciąż modny, ale to proste życie tubylców podobno szokuje nas Europejczyków....
Nękanie, stalking - jak sobie radzi…
U mnie nękania nie było, ale próby ponownego kontaktu kiedy ja już nie byłam zainteresowana...
Eyeliner, kredka, pędzelek - akceso…
Ja mam ciągle jakieś problemy ze spojówkami, więc nie używam już takich kosmetyków.