Jagody Acai – opinie i co zawierają?

26 stycznia 2016, dodał: Myszka
Artykuł zewnętrzny

 

Jagody Acai cieszą się popularnością na całym świecie i nie bez powodu trafiły na listę superfoods. Pochodzące z lasów Amazonii owoce zawierają witaminy, minerały, aminokwasy i kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Pomagają zadbać o zgrabną sylwetkę, spowalniają proces starzenia, chronią nawet przed…. nowotworami.

Açaí
Popularność jagód Acai, uważanych „skarb lasów amazońskich”, wiąże się z ich cennymi właściwościami nie tylko dla zdrowia. Już od dawna rdzenni mieszkańcy Brazylii wykorzystywali owoce acai w leczeniu biegunek, krwotoków i wrzodów oraz obniżaniu gorączki.

Co wiemy o acai?

Acai – jagoda palmy brazylijskiej (Eutrepe Olereacea) występuje tylko w deszczowych lasach Amazonii, w północnej części Brazylii. Jagody te są owocami wysokich, nawet 35 metrowych palm, rosnących w dżungli. Jagoda acai przypomina zwykłą borówkę leśną, jest jednak nieco ciemniejsza o barwie ciemnofioletowej. Jagoda ta ma twardą konsystencję, duże nasienie i mało miąższu. Jak smakuje? Można powiedzieć, że przypomina smak borówki i czekolady. Owoce w ciągu 24 godzin od zerwania muszą zostać przetworzone. Acai jest więc mielona i przetwarzana na pulpę – w takiej postaci spożywają ja ludzie na całym świecie.

Co zawierają?

Jagody acai zawierają białka, tłuszcze i węglowodany. Są źródłem witamin: A, C, E i witamin z grupy B oraz minerałów: fosforu, wapnia, potasu, magnezu. Zawierają też dużo błonnika, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz niewielką ilość cukru. Jagody acai są cennym źródłem antyoksydantówpolifenoli. Zawierają także rutynozydy, arabinozydy i glukozydy cyjanidyny, orientynę, izowiteksyę, katechinę i epikatechinę, co potwierdziły badania fitochemiczne. Owoce zawierają olej, który składa się w 56% z kwasu oleinowego i 11% z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Badania wykazują, że w acai jest 33 razy więcej przeciwutleniaczy niż w czerwonych winnych winogronach!

Właściwości i zastosowanie jagód acai

Jagody, dzięki bogactwu cennych składników odżywczych, energetycznych i leczniczych znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, a także w kuchni. Dlaczego owoce są tak bardzo popularne?

Wzmacniają odporność i chronią przed nowotworami

Jagoda acai hamują rozwój komórek nowotworowych, a nawet wspomagają walkę z rakiem. Przeciwutleniacze obecne w owocu niszczą wolne rodniki oraz zapobiegają mutacjom komórek. Badania wykazały, że przeciwutleniacze blokują wolne rodniki, ale także wywierają niszczą bakterie Escherichia coli w układzie moczowym, wpływają na wzrostu efektywności wytwarzania witaminy D w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Ponadto flawony, flawonoidy oraz izoflawonoidy niszczą lub hamują rozwój bakterii i wirusów.

Wspomagają proces trawienia i odchudzają

Przeprowadzone przez naukowców badania potwierdziły, że owoce acai dzięki dużej zawartości błonnika (16,9g w 100g) usprawniają proces przemiany materii. Ponadto owoce oczyszczają organizm z trujących toksyn, które odkładając się w tłuszczu pod skórą oraz w jelitach mogą prowadzić do otyłości oraz chorób przewodu pokarmowego. Ale to nie wszystko! Naukowcy brazylijscy twierdzą, że jagody acai przyspieszają proces spalania tkanki tłuszczowej, a więc pomagają zadbać o zgrabną sylwetkę. Acai zmniejsza uczucie głodu i łaknienia, możemy więc kontrolować swój apetyt. Warto dodać, że owoce są dość kaloryczne (100 g = 80 kalorii) dlatego mogą być spożywane w umiarkowanych ilościach.

Dbają o układ krwionośny

Polifenole obecne w owocu korzystnie wpływają na przepływ krwi i wspomagają pracę całego układu krwionośnego. Acai hamują produkcję endoteliny, czyli substancji odpowiedzialnej za skurcz naczyń krwionośnych. Antocyjaniny zaś chronią naczynia krwionośne: żyły, arterie i naczynia włosowate obniżając ich kruchość. Kwasy omega – 6 i omega-9, regulują poziom cholesterolu we krwi, obniżają poziom „złego”, podwyższając poziom „dobrego”. Spożywanie jagód acai może więc zapobiec m.in. miażdżycy oraz chorobie wieńcowej.

Dodają witalności

Jagody, dzięki składnikom odżywczym, dodają energii, pobudzają, wzmacniają organizm oraz niwelują skutki zmęczenia. Ponadto zwiększają wytrzymałość podczas wysiłku fizycznego, zaś po nim – regenerują organizm. Jagody acai dodają sił i witalności!

Zapewniają zdrowy sen

Witaminy B i inne składniki odżywcze owoców łagodzą skutki stresu i usprawniają pracę mózgu, wspomagając produkcję dopaminy lub serotoniny – „hormonu szczęścia”. Spożywając jagody acai poczujesz się lepiej i zapewnisz sobie spokojny sen.

Poprawiają wzrok i pamięć

Spożywanie owoców pomaga zapobiegać uszkodzeniom naczyń krwionośnych siatkówki oka, które prowadzą do ślepoty. Beta-karoten i witamina C obniżają ryzyko wystąpienia chorób oczu. Acai zalecane jest dla osób, które dużo czasu spędzają przed monitorem komputera. Ponadto nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w acai wpływają dobroczynnie na pamięć i umiejętności intelektualne.

Dbają o urodę

Białko obecne w owocach wzmacnia narządy wewnętrzne, mięśnie, a także włosy, skórę i paznokcie. Antyoksydanty i inne składniki acai, m.in. witamina E, spowolniają procesy starzenia poprzez neutralizowanie wolnych rodników.

Acai a alergia

Owoce te mogą wywołać reakcję alergiczną, która może objawiać się wysypką lub trudnościami w oddychaniu. Podając je dzieciom należy zachować szczególną ostrożność.

Acai w aptece

Jagody acai niestety nie możemy hodować, a owoc dostępny jest tylko w Brazylii. Owoce przetwarzane są na ekstrakt. W Polsce dostępne są preparaty w postaci tabletek oraz proszek z jagód acai, z którego możemy zrobić napój. Dostępny jest także sok z owoców, który korzystnie wpływa na organizm o człowieka.

Acai w kosmetyce

Olej acai jest wykorzystywany w kosmetyce jako składnik m.in. kremów przeciwzmarszczkowych i nawilżających. Dzięki przeciwutleniaczom z acai kosmetyki te nawilżają skórę i zapobiegają zmarszczkom. Są one także naturalnym filtrem promieniochronnym, zwłaszcza wobec promieni UVA, które uszkadzają skórę właściwą.

W kuchni

Jagoda acai stanowi pożywienie ludności Brazylii. Obecnie produkty z acai cieszą się coraz większą popularnością w kuchniach na całym świecie. Acai bywa łączona z tapioką lub granolą. Słynna potrawa to: „acai na tigela”, czyli koktajl z mrożonego musu z owoców z guaraną i musli oraz dodatkiem cytrusów.

Z owoców można pić świeży sok lub inne napoje, także alkoholowe. Z miąższu robi się ponadto lody i napoje.

 

 

 

Naukowcy potwierdzili, że akai zawierają dużo różnych związków cennych dla naszego zdrowia. Badania są nadal prowadzone, ale mimo to owoce zakwalifikowane zostały do grona super żywności, czyli tzw. „super foods„. Warto więc włączyć jagody do codziennej diety?

zobacz również:

 

  1. Co to są owoce goji?
  2. Zastosowanie żurawiny w diecie
  3. Różne dania z avocado
  4. Szparagi na układ pokarmowy