Jak zrobić róże karnawałowe?
Karnawałowe róże to nic innego jak kruche ciastka w kształcie róży, smażone na głębokim oleju. To taka zastępcza forma pączków, chrustów czy faworków, wypiekanych właśnie w czasie karnawału czy Tłustego Czwartku. Oto sprawdzony sposób i krótka instrukcja jak je zrobić…
Składniki:
-400g mąki pszennej,
-3 żółtka,
-1 białko,
-szczypta soli,
-5 łyżek śmietany18%,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-3 łyżki cukru waniliowego,
-łyżka octu,
-2 łyżki cukru,
-50g masła lub margaryny,
-1 litr oleju,
-domowa konfitura,
-cukier puder.
Wykonanie:
>Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Dodać żółtka, śmietanę i masło, posiekać. Dodać ocet. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, 3 szklankami o różnej średnicy wycinać kółka. Delikatnie ponacinać brzegi kółek.
Za pomocą białka sklejać ze sobą po trzy różne kółka. Kłaść na gorący tłuszcz płatkami do dołu. Smażyć z obu stron na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Na środku każdej róży nałożyć konfiturę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.