Owoce liczi trafiły na nasz rynek już jakiś czas temu, jednak popularność zdobyły dopiero teraz. Liczi to azjatycki owoc, ze względu na swoje pochodzenie zwany jest także śliwką chińską. Współcześni badacze udowodnili, że liczi dzięki bogactwu witamin i minerałów ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe, może też zapobiec m.in. cukrzycy, nadciśnieniu i nie tylko…
Owoce liczi kształtem przypominają duże maliny lub truskawki, zebrane w grona. Dodają one sił i poprawiają nastrój, uważane są za silny afrodyzjak. W Indiach liczi nazywane jest „owocem miłości”, uchodzą też za najsmaczniejsze owoce na świecie.
Szczypta historii…
Liczi (Litchi chinensis Sonn) pochodzi z pochodzi z Filipin, Wietnamu i Kambodży, a obecnie uprawiane jest w Indiach, wschodniej Australii i Oceanii, na Florydzie i w południowej Afryce. W Chinach liczi uprawiano już 4000 lat temu, a w Europie dopiero poznano go w XVIII w. Owoc rośnie na drzewach, które mogą mieć nawet 25 metrów. Roślina ma piękne i barwne kwiaty, dlatego liczi zdobiło ogrody chińskich cesarzy.
Co zawiera?
Liczi jest bogate w witaminy: C, B6, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz kwas foliowy. Ponadto owoc zawiera minerały: wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, sód, cynk oraz polifenole, białko, błonnik, tłuszcze. Dzięki takiemu bogactwu składników liczi korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Na raka i nie tylko…
Naukowcy z West China Hospital i Sichuan University twierdzą, że ekstrakt z owocni liczi, dzięki obecności związków polifenolowych może zwalczać komórki rakowe, m.in. raka piersi i wątroby. Polifenole obniżają stężenie cholesterolu całkowitego, „złego” cholesterolu LDL, a podwyższają poziom „dobrego” HDL, co pomaga zapobiec miażdżycy. Magnez i fosfor dbają o dobrą kondycję kości.
Na nadciśnienie i odporność
Liczi zawiera witaminę C, która korzystnie wpływa na wzmocnienie odporności organizmu, pomaga więc zapobiec infekcjom. Ponadto witamina C „wymiata” z organizmu wolne rodniki i hamuje procesy starzenia. Potas obecny w owocu reguluje ciśnienie krwi, pomaga więc zapobiec chorobom serca.
Na odchudzanie?
Liczi jest owocem niskokalorycznym – 100 g zawiera jedynie 66 kcal. Ponadto owoc zawiera błonnik, który korzystnie wpływa na przemianę materii. Spożycie liczi powoduje szybki skok cukru w organizmie i jego równie szybki spadek, czego skutkiem jest pojawienie się uczucia głodu. Diabetycy i osoby na diecie odchudzającej powinni więc ograniczyć spożycie tego owocu.
W kosmetyce
Liczi znalazły także zastosowanie w kosmetyce. Wyciąg z owoców liczi dzięki zawartości witaminy C „wymiata” wolne rodniki i zapobiega procesom starzenia. Alfahydroksykwasy oraz węglowodany zaś złuszczają i nawilżają skórę. Liczi jest więc składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry, m.in. kremów, peelingów.
W kuchni
Liczi najlepiej smakuje spożywane na surowo. Trzeba wybrać owoce dojrzałe, w których skorupka łatwo odchodzi od miąższu. Owoce liczi są podłużne i owalne, skórkę mają brązowo-czerwoną, stwardniałą z licznymi stożkowatymi wyrostkami. Są one słodkie i soczyste o kolorze przezroczystoperłowym. Owoc należy naciąć nożem, a następnie rozłupując skórkę palcami obrać. W środku znajduje się duża brązowa pestka, którą należy usunąć. Owoce liczi są też doskonałym dodatkiem do sałatek, mięs, ryb i owoców morza. Możemy je dodać też do deserów, sosów, składnik koktajli i soków. Z liczi można przyrządzić soki i kompoty. Owoce można też zamrażać i suszyć. Liczi można przechowywać w temperaturze pokojowej maksymalnie do 5 dni.
Sałatka z liczi
6 owoców liczi, 1 cytryna, 1 banan, winogrona, kiwi, ananas
Owoce umyj, pokrój na małe kawałki. Włóż do miseczki zrobionej z ananasa, polej 3 łyżkami soku z cytryny
Koktajl z liczi
5 owoców liczi, sok z pomarańczy, banan,
Wyciśnij sok ze świeżej pomarańczy. Owoce zmiksuj w blenderze, dodaj sok i jeszcze raz wszystko zmiksuj.
zobacz również:
- Owoc granatu – właściwości
- Durian – cuchnący owoc
- Awokado – owoc pięknej skóry
- Jak wyhodować w domu owoce egzotyczne