Rotawirus od brudnych rąk

27 stycznia 2017, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

Infekcje przewodu pokarmowego zagrażają nam cały rok … jednak porą wiosenną i letnią – nasilają się. Dziwna sprawa jest taka, że do większości zakażeń dochodzi po zjedzeniu domowego obiadu.

 

Gdy dziecko zatruje się – zawsze próbujemy winę zwalić na szkolną stołówkę, jedzenie u koleżanki, albo na mieści , naszym argumentem jest , ze zachorowała jedna osoba a nie cała rodzina – więc wykluczamy nasz dom – jakoby to on był sprawcą nieszczęsnego zatrucia. Należy jednak pamiętać, ze odporność każdego człowieka jest inna niż np. dziecka czy osoby starszej.  Bakterie, które niemowlaka- wywołują infekcję wymagającą leczenia szpitalnego, u dziecka w wieku szkolnym wywołają biegunkę natomiast dorosły człowiek – wcale nie może wywołać choroby. Oczywiście wszystko zależy od naszej odporności.

Najczęstszą przyczyną rozwolnienia jest Rotawirus, który przenosi przez brudne ręce.  Chorzy mają wysoką gorączkę i wymiotują oraz mają rozwolnienie. Nie prawdą jest również , ze dziecko, lub dorosły , które raz zachorowało na rotawirusa  – uodporni się na niego – z własnego doświadczenia wiem, że 2 lata  z rzędu leżałam w szpitalu  z dwójką dzieci – rotawirus poprzez odwodnienie może prowadzić do śmierci.

 

Innym zakażeniem bakteryjnym  jest Salmonella.  Źródłem zakażenia są przede wszystkim jajka oraz drób , które pochodzą z dużych ferm.

Czerwonka – każdego roku w Polsce na tę chorobę zapada od 2-10 tys. ludzi. Zarazek znajdujący się w ludzkich odchodach, może być przeniesiony na żywność – gdy nie umyjemy rąk. Chorobę również przenoszą psy oraz muchy.

Żółtaczka pokarmowa – zarazić się można przez wodę, produkty spożywcze oraz korzystanie z ubikacji – dlatego należy zawsze pamiętać żeby umyć ręce.

 

Do infekcji pokarmowych dochodzi najczęściej z braku dbałości o czystość w kuchni. Należy zwracać uwagę na przechowywanie i przygotowywanie potraw. Wycierać blaty kuchenne, myć przed każdym krojeniem deski i noże do krojenia. Należy sprawdzać ważność produktów przechowywania w lodówce .

 

Kosz na śmieci powinien być często myty oraz dezynfekowany.  Warto zaopatrzyć się w woreczki na śmieci – jednak to nie zwalnia nas z obowiązku mycia kosza na śmieci. Kosz należy codziennie opróżniać – nawet gdy nie jest pełny. Naczynia należy codziennie zmywać – nie należy zostawiać brudnych naczyń na noc – bo to znakomita pożywka dla bakterii i może być potencjalnym źródłem chorób. Gdy w domu znajdują się insekty – muchy, mrówki, prusaki – należy je tępić, ponieważ one roznoszą zarazki, które bardzo szybko się rozmnażają.

 

W każdej toalecie powinna znajdować się szczotka klozetowa, z której powinniśmy używać po skorzystaniu z WC . Wodę spłukujemy zawsze z zamkniętą deską klozetową. Codziennie należy umyć sedes środkami odkażającymi. Gdy mamy małe dzieci powinniśmy pamiętać, ze w pieluchach jest mnóstwo bakterii – dlatego pod żadnym pozorem nie należy ich wyrzucać do kuchennego kosza na śmieci. Powinno się od razu wynieść do kosza na zewnątrz. Pieluchy tetrowe powinniśmy prać w 95st. C. i po każdym przewinięciu dziecka – myjemy ręce gdy chcemy być zdrowi.

Zobacz również:

  1. Myj i wycieraj ręce!
  2. Niebezpieczne gołębie
  3. Wózki sklepowe kryją brud i zarazki!
  4. Nowalijki: jeść czy nie jeść?