Perfekcyjne pieczone ziemniaki na kaczym lub gęsim smalcu

3 grudnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

ziemniaki

Przepis: Reza

Składniki

4 duże ziemniaki, obrane i przekrojone na pół.
125 ml oleju i masła
sól i pieprz
smalec z kaczki

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
2. Wrzuć ziemniaki do wrzącej wody i podgotuj 5 minut.
3. Odlej ziemniaki przy pomocy durszlaka i lekko potrząśnij lub nakłuj widelcem.
4. W międzyczasie wrzuć masło i olej na blachę do pieczenia i podgrzej w piekarniku, aż masło się rozpuści.
5. Wyjmij blachę z piekarnika i delikatnie ułóż ziemniaki.
6. Polej ziemniaki gorącym tłuszczem.
7. Przypraw solą i pieprzem i wrzuć do piekarnika.
8. Co jakiś czas polewaj ziemniaki tłuszczem.
9. Piecz około 50 minut, aż uzyskasz złocisty kolor a ziemniaczki staną się chrupiące. Podawaj na talerzu.
Wskazówka: użyj kaczego bądź gęsiego smalcu by nadać ziemniakom dodatkową głębię i bogactwo smaku.

 

Bajeczne Święta i Nowy Rok z Jenny i Rezą
„Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy”
Od poniedziałku do piątku o 17:30 na Polsat Food Network

Przeżyj niezwykłe Święta przy stole zastawionym wyjątkowymi potrawami. Wybierz się w kulinarną podróż, pełną tradycji różnych krajów i niezwykłych, świątecznych smaków. Uczcij Nowy Rok ucztą godną króla. Brzmi jak bajka? Jeżeli masz takich nauczycieli, jak Jenny Morris i Reza Mahammad, wszystko jest możliwe.

Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w „Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy”. Ta para mistrzów kuchni potrafi wyzwolić entuzjazm do jedzenia nawet u najsłabszych kucharzy. Zaczynając od podstaw gotowania i docierając do zawiłości przepisów kuchni śródziemnomorskiej iazjatyckiej, uczestnicy programu przygotowują wyśmienite uczty pod uważnym okiem słynnych gospodarzy i w atmosferze doskonałej zabawy.

Kiedy nadchodzą Święta i Nowy Rok, Jenny i Reza mają pole do popisu, stawiając przed swoimi uczniami prawdziwe wyzwania. Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste.

Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne i noworoczne przysmaki, wprost z „Bajecznej akademii kulinarnej”.

Emisja odcinków, z których pochodzą przepisy: 21, 23, 24 i 25 grudnia, godz. 17:30.
O Polsat Food Network

Rozrywka i jedzenie prosto z serca.
Polsat Food Network to świeże spojrzenie na programy kulinarne i celebracja wszystkiego, co odważne, zabawne
i rozrywkowe w tym gatunku. To nie jest typowy kanał o tym, jak gotować! Polsat Food Network to nieustająco jedna
z najszybciej rozwijających się, lifestyle’owych i rozrywkowych marek, pełna wielokrotnie nagradzanych programów o gotowaniu, mistrzów kuchni i kulinarnych rywalizacji.
W Wielkiej Brytanii Food Network to numer jeden wśród lifestyle’owych kanałów, dostępny na wszystkich największych platformach. Strona www.foodnetwork.co.uk jest dostępnym przez całą dobę dopełnieniem kanału, na którym można znaleźć codzienną ramówkę, oglądać na żywo lub na życzenie odcinki programów, zapoznać się z biografiami szefów kuchni, przepisami i innymi formami kontentu.
W obszarze EMEA zapraszamy po więcej informacji na strony: Polska: www.foodnetwork.pl; Południowa Afryka: www.foodnetwork.co.za; dodatkowo EMEA: www.foodnetworktv.com. W USA zapraszamy na stronę www.foodnetwork.com, która jest wiodącą stroną kulinarną w Ameryce i gdzie kanał jest jednym z najbardziej popularnych w telewizji.
Polsat Food Network należy do Scripps Network International, lidera w mediach lifestyle’owych, w dziedzinach, takich jak jedzenie, dom i podróże; dla telewizji, internetu i powstających platform. Na rynku międzynarodowym funkcjonuje pod nazwą Food Network.