Ciasto z makiem, dynią i pianą z białek
Składniki:
1,5 kg dyni
Piana:
4 białka
szczypta soli
2 łyżki cukru
Spód:
szklanka cukru
2/3 kostki margaryny
4 jajka
1/2 szklanki maku
płaska łyżka proszku do pieczenia
1 i 1/3 szklanki mąki
1. Dynię umyć, wydrążyć środek, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce.
2. Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Porcjami dodawać jajka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia nadal ucierając. Gdy masa będzie miała już jednolitą konsystencję dodać mak i wymieszać. Ciasto wlać do natłuszczonej formy.
3. Na ciasto wyłożyć startą dynię. Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
4. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Wyłożyć pianę na dynię.
5. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 min a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15-20 minut. W czasie pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika.