Pieczony kurczak z majerankiem i ostrą papryką

23 października 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
– cały kurczak – 1 sztuka
– Przyprawa do mięs Knorr – 2 łyżki
– majeranek suszony – 2 łyżki
– ostra papryka w proszku – 1 łyżeczka
– bulion warzywny – 0,5 szklanki
– natka pietruszki – 1 łyżka

3k

Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj zioła i przyprawy: podkreślającą smak Przyprawę do mięs Knorr, paprykę, majeranek i posiekaną natkę. Kurczaka umyj, osusz i dokładnie natrzyj aromatyczną mieszanką.
2. Spod skrzydełek i z szyi wytnij ostrym nożem nadmiar skóry. Ma wierzchu korpusu, zrób nieduże nacięcia, w które następnie wetknij nogi kurczaka na krzyż.
3. Tak przygotowanego kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Potem zdejmij folię.
4. Kurczaka zapiecz w piekarniku w temperaturze 200°C. Gdy złapie kolor, wlej do naczynia bulion warzywny i piecz przez kolejne 10-15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C. Kurczaka zostaw w piekarniku przez półtorej godziny. Od czasu do czasu polewaj go sosem, który uzbiera się w naczyniu podczas pieczenia. Podawaj z ziemniakami i warzywami.