Kiszone cytryny – przepis i zastosowanie

22 października 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

cytrynki

Kiszone cytryny to przysmak marokański, który króluje na wielu blogach. To doskonały dodatek do sałatek i dań, do których zwykle wykorzystujecie cytrynę. Kiszone cytryny są wyraziste w smaku, wyjątkowo dobrze komponują się z mięsami np: drobiem czy baraniną.

kiszona

Można je zrobić bardzo szybko i łatwo. W tradycyjnym przepisie według arabskich receptur znajdziemy tylko cytrynę i sól (częstokroć arabki kiszą nawet całą cytrynę), ale można też dodawać takie dodatki jak: korę cynamonu, liść laurowy, oliwki, rozmaryn, ziarenka pieprzu i kolendry, goździki. Na wierzch warto wlać kilka łyżeczek oliwy, która zapobiegnie pleśnieniu.

Podstawowy przepis:

 

  • 6 małych cytryn z cienka skórką
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
    sok z jednej, całej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól gruboziarnista
  • liść laurowy

 

Umyć cytrynę pod bieżącą wodę i sparzyć wrzątkiem. Pokroić na 4 części, ale nie przecinać do końca (cytryny powinny się łączyć na dole). Natrzeć cytryny solą gruboziarnistą, przełożyć do słoika i ciasno ułożyć. Dodać przyprawy i czosnek. Zalać sokiem z cytryny i uzupełnić wodą przegotowaną. Ogólnie zasadą przy kiszeniu jest łyżka soli na litr wody. Na samy końcu możemy wlać kilka łyżeczek oliwy na sam wierzch naszych cytryn.

lisc

zobacz również:

 

  1. Domowe nalewki z owoców

  2. Przepisy na dania z dyni – pomysłowe i smaczne

  3. Kuchnia arabska – przepisy i tradycyjne przyprawy

  4. Kuchnia grecka – tradycyjne potrawy i przepisy