Kiszone cytryny – przepis i zastosowanie
Artykuł zewnętrzny
Kiszone cytryny to przysmak marokański, który króluje na wielu blogach. To doskonały dodatek do sałatek i dań, do których zwykle wykorzystujecie cytrynę. Kiszone cytryny są wyraziste w smaku, wyjątkowo dobrze komponują się z mięsami np: drobiem czy baraniną.
Można je zrobić bardzo szybko i łatwo. W tradycyjnym przepisie według arabskich receptur znajdziemy tylko cytrynę i sól (częstokroć arabki kiszą nawet całą cytrynę), ale można też dodawać takie dodatki jak: korę cynamonu, liść laurowy, oliwki, rozmaryn, ziarenka pieprzu i kolendry, goździki. Na wierzch warto wlać kilka łyżeczek oliwy, która zapobiegnie pleśnieniu.
Podstawowy przepis:
- 6 małych cytryn z cienka skórką
- kilka ziaren czarnego pieprzu
sok z jednej, całej cytryny - 3 ząbki czosnku
- sól gruboziarnista
- liść laurowy
Umyć cytrynę pod bieżącą wodę i sparzyć wrzątkiem. Pokroić na 4 części, ale nie przecinać do końca (cytryny powinny się łączyć na dole). Natrzeć cytryny solą gruboziarnistą, przełożyć do słoika i ciasno ułożyć. Dodać przyprawy i czosnek. Zalać sokiem z cytryny i uzupełnić wodą przegotowaną. Ogólnie zasadą przy kiszeniu jest łyżka soli na litr wody. Na samy końcu możemy wlać kilka łyżeczek oliwy na sam wierzch naszych cytryn.
zobacz również:
-
Domowe nalewki z owoców
-
Przepisy na dania z dyni – pomysłowe i smaczne
-
Kuchnia arabska – przepisy i tradycyjne przyprawy
-
Kuchnia grecka – tradycyjne potrawy i przepisy