Domowe nalewki z owoców
Latem mamy dostęp do wielu smacznych i aromatycznych owoców, dzięki którym możemy przyrządzić pyszne nalewki i rozkoszować się nimi podczas długich, zimowych wieczorów. Nalewki to wspaniała okazja nie tylko na przyjemne spędzenie czasu z przyjaciółmi i wspominanie smaków i zapachów lata. Wiele nalewek wykazuje działanie prozdrowotne już od czasów naszych prabababek, które sączyły kieliszeczek nalewki przed snem.
Nalewka z jagód
Składniki:
-400ml wódki,
-500g jagód,
-250g cukru.
Wykonanie
Owoce opłukać, przełożyć do dużego słoja i zalać wódką. Szczelnie zamknąć i odstawić na kilka dni. Po tym czasie przefiltrować. Powstały płyn szczelnie zakręcić, zaś owoce zasypać cukrem, zakręcić i odstawić na tydzień. Codziennie potrząsać słojem, by cukier się rozpuścił. Porządnie odcedzić i połączyć z powstałym wcześniej płynem. Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu.
Nalewka truskawkowa
Składniki:
-1kg umytych i osuszonych truskawek,
-0,7 litra wódki,
-1/2 kg cukru,
-łyżeczka kwasku cytrynowego,
-szkl. wody
Wykonanie
Truskawki włożyć do słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na dobę, w ciągu dnia ustawiać w słońcu a w nocy w ciepłe miejsce. Odcedzić przez lniany woreczek, owoce odcisnąć. Zagotować wodę z cukrem, odszumować, do gorącego syropu wlać nalewkę, dodać kwasek i szybko schłodzić. Rozlać do butelek. Przechowywać w ciepłym miejscu.
Nalewka z czarnej porzeczki
Składniki:
-500 g owoców czarnej porzeczki,
-1/2 l wódki,
-1/2 l wody,
-500 g cukru.
Wykonanie
Porzeczkę umyć, oczyścić z szypułek i rozdrobnić, Przełożyć do dużego słoja, po czym zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące, raz na jakiś czas delikatnie potrząsając. Następnie przecisnąć owoce przez gazę. Przygotować syrop: wodę zagotować z cukrem. Nalewkę wlać do ciepłego syropu, wymieszać i ostudzić. Rozlać do butelek. Przechowywać w zacienionym, chłodnym miejscu. Nalewka będzie tym lepsza, im dłużej będzie stała.
Nalewka z aronii
Składniki:
-0,7 litra wódki,
-60 sztuk owoców aronii,
-100 sztuk liści z wiśni,
-400 g cukru,
-1 litr wody.
Wykonanie
Wodę zagotować z cukrem, przebraną i umytą aronią oraz umytymi liśćmi wiśni. Całość gotować ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu. Następnie odcedzić. Ostudzić i zimne połączyć z wódką. Rozlać do butelek, zakręcić i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez 2-3 miesiące. A im dłużej nalewka postoi tym będzie smaczniejsza:)
Nalewka z malin
Składniki:
-1 kg malin,
-75dag cukru,
-1l wódki.
Wykonanie
Maliny rozgnieść i odstawić na dobę, aby fermentowały. Następnie przecedzić do garnka, dodać cukier, gotować aż się rozpuści, w między czasie zbierając szumowiny. Ostudzić, dodać wódkę, wymieszać i rozlać do butelek, zakorkować. Odstawić do wyklarowania.
Nalewka z poziomek
Składniki:
-1 kg poziomek,
-1 litr wódki,
-1/2 kg cukru,
-szkl. wody,
-łyżeczka kwasku cytrynowego.
Wykonanie
Owoce przełożyć do słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na kilka godzin, lecz nie dłużej niż na dobę. Przefiltrować przez lniany woreczek, owoce dobrze odcisnąć, wlać do gorącego syropu ugotowanego z cukru, wody i kwasku. Jak najszybciej schłodzić, rozlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce.
Nalewka z wiśni
Składniki :
-1 kg wiśni ( bez drylowania )
-½ litra spirytusu 95 %
-½ kg cukru
-1 ½ litra wody
Wykonanie
Owoce wrzucić do słoja z szeroką szyjką . Wlać spirytus , dodać przegotowaną z cukrem i ostudzoną wodą . Szczelnie zamknąć. Wstrząsnąć . Zostawić w ciemnym miejscu przez 4 miesiące . Zlać nalewkę do butelek . Owoce pozostałe po zlaniu nalewki można przełożyć do słoiczków i używać do deserów .
Nalewka z pigwy
Składniki:
-1 kg dojrzałych owoców pigwy
-1 kg cukru
-1 l czystej wódki
-1 l spirytusu
-1 laska wanilii (może być, a nie musi)
Wykonanie
Owoce pigwy dokładnie wypłukać, pokroić w ćwiartki, odrzucić pestki, następnie zasypać cukrem i odstawić na 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce – koniecznie w zakręconych szczelnie słoikach. Co kilka dni słoje należy wstrząsnąć. Po tym czasie wytworzy się syrop, który należy zlać i połączyć z uprzednio wymieszaną ze spirytusem wódką. Pozostałe owoce można zmiksować, odcisnąć z nich sok, następnie wraz z wanilią dodać do nalewki. Po miesiącu trunek należy przecedzić (najlepiej przez gazę) i rozlać do butelek. Nalewkę powinno się odstawić na 6 miesięcy.
Nalewka cytrynowa
Składniki:
-1 kg cytryn
-14 łyżek cukru
-1 litr spirytusu 50 proc.
Wykonanie
Cytryny obrać cienko (białą błonkę zostawiamy na owocu). Pokrojone skórki zalać spirytusem i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić i wlać do wystudzonego syropu zrobionego z cukru i 1 szklanki wody.. przesączyć przez bibułę i rozlać do butelek. Odstawić na 2 – 3 tygodnie.
Nalewka brzoskwiniowa
Składniki:
-2 kg dojrzałych brzoskwiń
-2 laski wanilii
-2 kg cukru
-1 l wódki 40%
-1 szklanka spirytusu
Wykonanie
Owoce umyć przeciąć na pół .Wyjąć pestki. Kilka odłożyć. Miąższ pokroić na cząstki. Nieduży gąsiorek napełnić do połowy brzoskwiniami. Do brzoskwiń wrzucić wanilię. Zasypać cukrem. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na noc. Następnego dnia dodać odłożone pestki. Zalać wszystko wódką i spirytusem. Gąsior zatkać korkiem. Trzymać ok 3 tygodnie w nasłonecznionym miejscu. Często potrząsać naczyniem. Na kolejne 2 tygodnie nalewkę postawić w ciepłym, ale nienasłonecznionym miejscu.
Nalewka z żurawiny
Składniki:
-1 kg żurawin,
– 1 litr czystej wódki,
– szkl. wody,
-szkl. cukru,
-3 krople olejku migdałowego.
Wykonanie
Owoce umyć, przełożyć do dużego słoja, zalać wódką i trzymać w cieple przez dwa tygodnie. Następnie nalewkę zlać, owoce odcisnąć przez lniany woreczek. Połączyć oba płyny. Z wody i cukru zagotować syrop, odszumować, dodać olejek i połączyć z nalewką. Natychmiat schłodzić. Rozlać do butelek, szczelnie zamknąć.
zobacz również:
- Przepisy na owocowe staropolskie nalewki
- Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy
- Konfitura, dżemy i nalewki z jarzębiny: różne przepisy
- Przepisy na nalewki z pigwy