Składniki (8 szaszłyków):
- 
200 g ananasa
 - 
250 g filetu z łososia
 - 
40 listków mięty
 - 
3 gałązki tymianku
 - 
3 gałązki kopru
 - 
3 g różowego pieprzu
 - 
30 ml oliwy z oliwek Olitalia
 - 
30 ml soku z cytryn Limmi
 - 
sól
 
Sposób przygotowania:
- 
Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm).
 - 
Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa.
 - 
Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki.
 - 
Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny.
 - 
Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.
 
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
        










