Domowa pizza z TABASCO®

23 sierpnia 2015, dodał: Tree
Artykuł zewnętrzny

file1440355619

 

Składniki:

Ciasto baza:

0,5 kg dobrej mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

150 ml ciepłej wody

0,5 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

Sos pomidorowy baza:

250 g pomidorów pelati

kilka ząbków czosnku

świeża bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek

łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżeczka TABASCO® Sauce

cukier

świeżo mielony pieprz

sól

3 łyżki oliwy

Farsz:

kilkanaście pomidorków koktajlowych

duża garść świeżego szpinaku

kilka plasterków dobrej szynki

1 kulka mozzarelli

4 jajka

1-2 ząbki czosnku

masło

kawałek parmezanu

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto baza:

Drożdże zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody. Delikatnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce – do czasu, aż drożdże zaczną „pracować”. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, drożdże, oliwę i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy baza:

Pomidory pelati zmiksować razem z czosnkiem. Dodać garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszać, ostatecznie doprawić do smaku, nadając pożądaną ostrość kilkoma kroplami TABASCO®.

Farsz:

Szpinak oczyścić, umyć i osuszyć. Podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową.

Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na 4 równe części. Podsypać mąką i rozwałkować na ulubioną grubość. Ułożyć na blasze. Każdy placek posmarować bazowym sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych, plasterków szynki i mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200°C przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, na każdą pizzę wybić jajko, posypać startym parmezanem i dopiekać jeszcze około15 minut, aż spód nabierze złotobrązowego koloru, a jajka się zetną. Jeść obłędnie gorącą, prosto z pieca, uważając jednocześnie by się nie poparzyć!