Przepisy na ciasta z owocami bez pieczenia

3 sierpnia 2015, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

W upalne dni świetnie sprawdzają się przepisy na łatwe ciasta nie wymagające pieczenia. Zebrałam dla Was kilka przepisów z wykorzystaniem owoców, które są teraz łatwo dostępne.

Sernik jagodowy na zimno na jogurcie

Spód: Sernik jagodowy na zimno na jogurtach!
-200g herbatników,
-4 czubate łyżki masła lub margaryny,
-2 łyżki czekoladowych płatków.

Herbatniki i płatki zmielić w blenderze na pył. Dodać stopione masło, wymieszać. Masę rozsmarować na dnie tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.

Masa serowa:
-1000g jogurtu naturalnego,
-25g żelatyny spożywczej,
-160g cukru,
-350g jagód (mogą być mrożone),
-szklanka śmietanki 36%,
-2 łyżki cukru pudru.

Jogurt wymieszać z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić i dodać do masy jogurtowej. 2/3 jagód (mrożone rozmrozić!) zmiksować na papkę i dodać do połowy masy jogurtowej. Do drugiej części dodać całe jagody. Na spód herbatnikowy wylać masę z całymi jagodami, wstawić do lodówki, by masa zastygła. Następnie wylać masę ze zmiksowanymi jagodami. Wstawić na całą noc do lodówki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować wierzch sernika.


Tarta porzeczkowa na najeżonym spodzie

Składniki: tarta porz na naj. spodzie
-3 opakowania ciastek jeżyki classic
-250 g serka mascarpone
-500 ml jogurtu greckiego
-200 ml śmietany kremówki
-400 g czerwonych porzeczek (umytych i obranych)
-2 czubate łyżki cukru pudru
-4 łyżeczki żelatyny + odrobina mleka

Wykonanie

Żelatynę wsypujemy do szklanki zalewamy zimnym mlekiem i czekamy aż napęcznieje. Ciastka kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do robota albo blendera i miksujemy. W blenderze będziemy zmuszeni rozdrabniać ciastka na raty wszystko po prosu za jednym razem nam się nie zmieści. Pokruszonymi ciastkami wykładamy dno formy do tart 21-24 cm. Wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy na najmniejszym ogniu i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ser, jogurt i cukier. Chwile mieszamy do połączenia składników. Wlewamy żelatynę i znowu krótko mieszamy. Większą cześć porzeczek rozdrabniamy na papę, przekładamy do masy śmietankowej, dodajemy całe porzeczki i mieszamy. Nadzienie przekładamy na wcześniej przygotowany spód wkładamy do lodówki i czekamy aż masa stężeje. Dekorujemy w zależności od gustu startą czekoladą, pokruszoną bezą, miętą i porzeczkami, bitą śmietaną.


Porzeczkowa pianka na krówkowym spodzie

Spód:Porzeczkowa pianka!
-200g herbatników,
-3 łyżki margaryny,
-3 łyżki masy krówkowej.

Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Margarynę stopić, wraz z masą krówkową dodać do ciastek, krótko zmiksować. Wyłożyć na dno tortownicy lub formy na tartę o śr. ok. 21-24cm. Schłodzić.

Porzeczkowa pianka:
-3/4 szklanki czarnych porzeczek,
-250ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
-3 łyżki cukru,
-galaretka porzeczkowa,
-100ml śmietanki 30%,
-2 łyżki cukru pudru.

Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Odstawić na 10 minut, by owoce puściły sok. Zagotować, po czym przetrzeć przez sito. Powstały sok ostudzić, reszta nie będzie na potrzebna;) Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku, przestudzić. Mleko ubijać na najwyższych obrotach przez około 5-7 minut, aż powstanie puszysta pianka. Powoli wlewać tężejącą galaretkę i sok z porzeczek. Miksować jeszcze około 4 minut. Masę wylać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy pianka zastygnie ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Udekorować wierzch ciasta śmietanką przy pomocy szprycy oraz porzeczkami.


Malinowy sernik na zimno

Składniki:malin sernik na z.
-120g herbatników
-80g masła
-200g twarogu półtłustego (zmielonego 2-krotnie) lub twarożku śmietankowego
-350g jogurtu owocowego (użyłam Jogobelli light malinowej)
-1 serek homogenizowany waniliowy (150g)
-1 szklanka malin
-5-6 łyżek cukru pudru
-1 płaska łyżka cukru wanilinowego
-2 łyżki żelatyny
-1/2 szklanki mleka (ja pominęłam, ponieważ użyłam sera z wiaderka, który jest rzadszy niż twarożek)
-1 op. galaretki i maliny na wierzch

Wykonanie
Herbatniki pokruszyć na miałko. Rozpuścić masło i wsypać ciastka, podgrzewać do wchłonięcia tłuszczu. Wyłożyć na tortownicę (moja o średnicy 24 cm). UWAGA! Aby sernik był w jeszcze lżejszej wersji spód można wyłożyć herbatnikami maczanymi w mleku :) Żelatynę dokładnie(!) rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić. Galaretkę rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu, ostudzić.
Pół szklanki malin rozdrobnić widelcem lub blenderem. Twaróg, serek, jogurt, (mleko) zmiksować. Dodać cukier i cukier wanilinowy, zmiksować. Ciągle miksując wlewać cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę, a następnie dodać pół szklanki zmiażdżonych malin. Wsypać pozostałe, całe jagody i wymieszać łyżką. Przelać do tortownicy. Wyłożyć owoce i zalać galaretką. Wstawić do lodówki na parę godzin.


Sernik czekoladowy na zimno z malinami

Spód:Sernik czekoladowy z malinami!!
-180g biszkoptów,
-100g masła,
-3 łyżki likieru z malin.

Biszkopty połamać na kawałki, zmielić w blenderze. Dodać stopione masło oraz likier malinowy, krótko zmielić. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24 cm. Schłodzić.

Masa serowa:
-1/2 kg półtłustego twarogu,
-200g gorzkiej czekolady,
-400g śmietanki 30%,
-2 łyżki żelatyny,
-3 łyżki kakao,
-100g cukru pudru,
-3 łyżki likieru malinowego,
-1/2 kg malin.

Ser zmielić, utrzeć z cukrem pudrem i likierem. Czekoladę połamać na kawałki, połączyć ze śmietanką, podgrzać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Ostudzić, po czym mocno schłodzić. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić, by napęczniało. Następnie podgrzewając, rozpuścić i przestudzić. Do sera dodać kakao i żelatynę. Dokładnie utrzeć. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej. Na koniec dodać maliny, dokładnie wymieszać i wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić do lodówki na około 3 godziny.

Wierzch:
-200g kremu czekoladowego, np. Nutella,
-1 opakowanie delicji z nadzieniem o smaku malinowym,
-3 łyżki likieru z malin,
-200g malin.

Krem czekoladowy zmieszać z likierem, rozsmarować na masie serowej. Następnie, ciasno ułożyć delicje. Wierzch posypać świeżymi malinami. Ciasto przechowywać w lodówce.

Malinowa tarta na kokosowym spodzie

Spód:Tarta malinowa!
-200g herbatników,
-200g masła,
-50g wiórków kokosowych,
-1,5 łyżki brązowego cukru.

Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić z cukrem, dodać do ciastek wraz z wiórkami kokosowymi, krótko zmiksować. Rozłożyć równomiernie na dnie i bokach formy na tartę o śr. 27cm. Schłodzić.

Nadzienie:
-500g malin,
-150g cukru pudru,
– skórka z 1/2 cytryny,
-200g gęstej śmietany 18%,
-200 g białego serka kremowego,
-2 łyżeczki żelatyny.

350g malin podgrzać wraz z 100g cukru pudru. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, przestudzić. Serek zmiksować z resztą cukru pudru, skórką z cytryny oraz ze śmietaną. Dodać przestudzone maliny oraz żelatynę. Zmiksować. Masę wylać na przygotowany kokosowy spód. Schłodzić. Przed podaniem udekorować pozostałymi malinami i oprószyć cukrem pudrem.

Deser jogurtowy z wiśniami

Składniki na masę jogurtową:Deser jog z wiśniami
tortownica o średnicy 23 cm
-800 g gęstego jogurtu greckiego
-200 g śmietanki 30%
-ok. 5 łyżek cukru pudru (lub według uznania)
-20 g żelatyny (ok. 6 łyżeczek)

Dodatkowo:
-okrągłe biszkopty
-ok. 500 g wydrylowanych wiśni
-200 ml soku z wiśni
-galaretka wiśniowa + woda

Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić niemal na sztywno. Jogurty połączyć z cukrem. Stopniowo dodawać ubitą śmietankę i na niskich obrotach miksować do połączenia się składników. Wlać ostudzoną żelatynę, wymieszać. Masę jogurtową wylać na biszkopty. Wyłożyć delikatnie wiśnie, lekko je dociskając. Te które się nie zmieszczą wyłożyć na wierzch. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować galaretkę. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, wymieszać z sokiem z wiśni i odstawić do wystudzenia. Gdy masa jogurtowa lekko stężeje, wylać na nią galaretkę. Odstawić na noc do lodówki.


Ciasto z bananami i galaretką bez pieczenia

Składniki: Ciasto z ban. i gal2
350g herbatników,
4 szklanki mleka,
120g budyniu śmietankowego,
200g masła,
szklanka cukru,
4 banany,
150g galaretki pomarańczowej.

Wykonanie

Na dnie blaszki o wym. 25x25cm rozłożyć warstwę ciastek. 3 szklanki mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie i wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego przestygnięcia. W między czasie rozpuścić galaretkę w 3 szklankach wrzątku i ostudzić. Miękkie masło utrzeć, w trakcie ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu. 1/3 kremu wylać na ciastka, rozłożyć plasterki banana i przykryć kolejną warstwą ciastek. Ponownie wylać 1/3 masy, rozłożyć plastry banana i przykryć warstwą herbatników. Wylać resztę ciasta i ułożyć pozostałe plastry banana. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić na całą noc do lodówki.


Placek bananowy

Spód:Placek bananowy!
-200g herbatników,
-3 łyżki masła lub margaryny,
-2 łyżki wody.

Herbatniki połamać na małe kawałki, przełożyć do pojemnika od blendera. Dodać wodę oraz stopione masło. Zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 15 min w temp.180st.

Masa bananowa:
-3 banany,
-1 i 1/2 szkl. mleka,
-1 i 1/2 łyżeczki żelatyny,
-2/3 szkl. cukru,
-3 łyżki mąki pszennej,
-2 żółtka,
-1/2 laski wanilii,
-100g śmietanki 30%,
-łyżka cukru pudru.

Banany obrać, pokroić w plastry i ułożyć na podpieczonym, wystudzonym spodzie. Do mleka dodać utarte żółtka, cukier, nasiona z laski wanilii oraz mąkę. Dokładnie wymieszać, następnie stale mieszając, zagotować i gotować ok. 3 min na małym ogniu. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku, dodać do masy. Lekko przestudzić. Letnią masą zalać plastry bananów. Schładzać przez ok. 2 godz. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować przy pomocy szprycy. Przechowywać w lodówce.


Deser wiśniowo-kokosowy z kaszą jaglaną

Składniki na spód:deser wiś-kok z kaszą jag
forma o średnicy 18 cm.
-100 g kakaowych herbatników
-35 g miękkiego masła
-2 łyżki wiórków kokosowych

Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Ciastka rozdrobnić blenderem, wymieszać z masłem i wiórkami kokosowymi. Wyłożyć na spód formy, wyrównać.

Składniki na masę:
–1/2 szklanki kaszy jaglanej
-szklanka wrzącej wody
-szczypta soli
-300 g śmietanki kokosowej (jedna schłodzona puszka mleczka kokosowego)
-200 g gęstego jogurtu naturalnego
-4 łyżki cukru
-łyżeczka ekstraktu waniliowego
-25 g żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody
-1/2 kg mrożonych lub świeżych wiśni

Kaszę bardzo długo płukać w gorącej wodzie. Zalać wrzątkiem, dodać sól i gotować na małym ogniu przez 15 minut, do momentu aż kasza wchłonie wodę. Odstawić do przestudzenia. Puszkę mleczka kokosowego, schłodzonego przez 24 godziny w lodówce, otworzyć i zlać wodę, pozostawiając jedynie gęstą śmietankę. Wiśnie podgrzać w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki cukru. Gdy się zagotują, a cukier rozpuści, zestawić z ognia, zmiksować i przetrzeć przez sito (uzyskałam 1,5 szklanki soku). Kaszę zmiksować na gładką masę. Dodałam sok z wiśni, by łatwiej się miksowało. W misie miksera umieścić zmiksowaną kaszę z sokiem, pozostały cukier, ekstrakt waniliowy, jogurt i śmietankę kokosową. Całość zmiksować na gładką masę. Na tym etapie, jeśli chcemy możemy jeszcze masę dosłodzić. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, zmiksować. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Schłodzić w lodówce przez 12 godzin.

Ciasto piankowe z wiśniami

Składniki: Piankowe z wiśniami!
-szklanka cukru,
-250g masła lub margaryny,
-5 jajek,
-2 łyżki kakao,
-2 łyżki cukru waniliowego,
-4 łyżki żelatyny,
-2 szklanki mleka,
-1 budyń wiśniowy,
-3 galaretki wiśniowe,
-słoik kompotu z wiśni.

Wykonanie
Żelatynę rozpuścić w szklance wody, odstawić na 5 minut. Dodać szklankę gotowanego mleka. Dokładnie wymieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści i ostudzić. W 1/3 szkl. mleka rozrobić budyń. Pozostałe 2/3 szkl. mleka zagotować, stale mieszając wlać rozrobiony budyń i gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem do białości, stale ucierając dodawać kolejno po 1 żółtku. Do masy dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i wlać zimną żelatynę. Krótko zmiksować. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać kakao. Na blaszkę wylać najpierw jasną, potem ciemną masę. Wstawić na 30 minut do lodówki. Jedną galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ostudzoną galaretką. W pianę nawrzucać odsączone wiśnie. Wylać na ciemną masę. Schłodzić. Pozostałe dwie galaretki zalać 2 szklankami wrzątku, przestudzić. Na cieście rozłożyć trochę odsączonych wiśni i zalać tężejącą galaretką. Schładzać najlepiej całą noc.

Źródło:
http://olainthekitchen.blogspot.com/
http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
http://kuchcikola.blogspot.com/

 

Zobacz również:

  1. Kulinarne inspiracje
  2. Ciasta ze śliwkami – różne pomysłowe przepisy
  3. Wiśnie – różne pomysłowe przepisy
  4. Ciasta i ciasteczka z jagodami