Ciasta i ciasteczka z jagodami
Sezon na borówki i jagody właśnie trwa, więc proponujemy kilka ciekawych przepisów na ciasta z wykorzystaniem tych wspaniałych i niepowtarzalnych owoców. Mamy nadzieję, że staną się inspiracją do wykonania domowych wypieków dla całej rodziny.
Ciasto jagodowe z nutą cytrynową
Składniki:
– 1/2 filiżanki masła o temperaturze pokojowej
– 3/4 filiżanki białego cukru + 1 łyżka
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 2 duże jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/3 szklanki mleka
– 1 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
– 3/4 kubeczka z twarogiem
– 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
– 2 łyżeczki świeżej skórki cytrynowej
– 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 2 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Tłuszcz wymieszać z mąką. Dodać śmietanę, 1/2 szklanki masła i 1/2 szklanki cukru, i wymieszać na puszystą masę. Dodać 1/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki wanilii, żółtka (zostawić białka). Wymieszać bardzo dokładnie na kremową masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia – dodawać na przemian z mlekiem do mieszaniny. Jagody wymieszać z 1 łyżką mąki i dodać do ciasta. W osobnej misce ubić białka na sztywno. Dodać 1/4 szklanki cukru i nadal ubijać. Dodać białka do ciasta, delikatnie wymieszać. Wlać do przygotowanej formy. Posypać górę 1 łyżką cukru. Piec przez ok. 50 minut.
Lukier. Wymieszać ser, 2 łyżki masła, skórkę z cytryny, 1/2 łyżeczki wanilii i szczyptę soli w dużej misce. Mikserem na dużych obrotach zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier puder (na niskich obrotach). Przekładać lukrem dobrze wystudzone ciasto.
Ciasto jagodowe z lukrem
Składniki:
Ciasto
– 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
– 1/2 łyżeczki sody
– 12 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
– 1 1/2 szklanki cukru
– 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
– 3 duże jajka
– 2 szklanki świeżych jagód
– 3 szklanki mąki
– 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier
– serek w kubku, w temperaturze pokojowej
– 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
– 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– sok z 1/4 cytryny
– 4-5 filiżanek cukru pudru
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Natrzeć masłem blaszkę do pieczenia i wyłożyć pergaminem. Wymieszać śmietanę i sodę w małej misce i odstawić na 5 minut. W osobnej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, odstawić. Umieścić jagody w osobnej misce i wymieszać z łyżką mąki. W dużej misce ubić mikserem masło i cukier na kremową masę. Dodać skórkę z cytryny i wanilię i ponownie wymieszać. Dodać jajka (po jednym), a następnie dodać kwaśną śmietanę i wymieszać delikatnie tylko do połączenia składników. Dodać pozostałą część mąki z proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Delikatnie dodać jagody i lekko wymieszać. Łyżką przełożyć ciasto do przygotowanej formy i piec przez ok. 45 minut. Ostudzić, a następnie ostrożnie wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Polać przygotowanym lukrem. Lukier: wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem cukru za pomocą Miksera na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, dokładnie mieszając na gładką masę.
Ciasto jagodowe z cynamonem i czekoladą
Składniki:
– 2 jajka
– 2 szklanki mleka sojowego z sokiem z cytryny (1 łyżka)
– 1 szklanka brązowego cukru
– 1/2 szklanki oleju (np. canola)
– 2 szklanki mąki pszennej białej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
– 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
– 1 szklanka białej czekolady
– 2/3 filiżanki cukru
– 2 łyżki wody
Przygotowanie:
W dużej misce ubić jajka, mleko sojowe z sokiem z cytryny, brązowy cukier i olej. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, składniki stopniowo dodawać do ciasta, aż będą dobrze wymieszane. Dodać płatki, jagody i białe płatki czekoladowe. Przelać do wysmarowanej i posypanej mąką podłużnej blaszki. Piec w temperaturze 180 st. C przez 45-50 minut. Pozostawić do ostygnięcia przez ok. 10 minut przed wyjęciem z piekarnika. Przygotować glazurę mieszając cukier puder z wodą, skropić ciasto przed podaniem.
Ciasto cytrynowe z borówkami
Składniki:
– 3 jajka
– 1/4 szklanki jogurtu greckiego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1 3/4 szklanki mąki
– 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
– 3/4 szklanki masła, miękkiego
– 2 szklanki jagód
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Lekko natrzeć masłem blachę i wyłożyć pergaminem. Natrzeć pergamin masłem poprószyć mąką. Wymieszać jajka, jogurt i wanilię, lekko ubijając. W misce mikserem wyposażonym w łopatki, zmiksować mąkę, cukier, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dodać masło i żółtka (partiami) systematycznie miksując. Ciasto powinno być lekkie i puszyste. Delikatnie dodać jagody. Wlać ciasto do przygotowanej blaszki. Piec ok 1 godzinę, wyjąć z piekarnika i obkroić ostrym nożem wokół brzegów ciasta. Pozostawić na 10 minut. Wyłożyć na stojaku i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto z kruszonką i jagodami
Składniki:
– 1/4 szklanki cukru
– 1/3 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 1 kostka masła, roztopionego
Ciasto:
– 6 łyżek niesolonego masła o temperaturze pokojowej
– 3/4 szklanki cukru
– 2 duże jajka
– 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
– 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
– 2/3 szklanki śmietany
– 1 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 1 szklanka jagód
– cukier puder, do posypania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Przygotować blaszkę. Kruszonka: Wymieszać cukier, brązowy cukier, cynamon i gałkę muszkatołową, następnie dodać roztopione masło i mąkę. Dobrze wymieszać i odstawić. Placek: Masło i cukier wymieszać razem mikserem wyposażonym w łopatki z dużą prędkością, zmniejszyć prędkość do niskiej i dodać jajka (po jednym na raz), a następnie dodać wanilię, skórkę z cytryny i śmietanę. W osobnej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do ciasta z miksera dodać mąkę i miksować aż składniki się połączą. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Łyżką przełożyć ciasto do przygotowanej formy i rozprowadzić równomiernie. Palcami, pokruszyć kruszonkę po cieście. Piec przez ok. 40-50 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i podawać posypane cukrem pudrem.
Babeczki z jagodami
Składniki:
– 12 łyżek stołowych (1 1/2 laski) masła, w temperaturze pokojowej
– 1 1/2 szklanki cukru plus 1 łyżka
– 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
– 1 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
– 1/4 szklanki mleka
– 2 1/2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 2 szklanki świeżych jagód
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Przygotować 16 papierowych form na muffinki. W misce mikserem wymieszać masło i śmietanę oraz cukier – wszystko utrzeć na puszystą masę. Mikserem na małej prędkości mieszać ciasto dodając jajka (po 1 na raz), a następnie dodać wanilię, śmietanę i mleko. W osobnej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać je do ciasta i wymieszać mikserem na małej prędkości. Dodać jagody i lekko wymieszać z ciastem. Łyżką nakładać ciasto do przygotowanych foremek, wypełniając każdą i posypując na górze cukrem. Piec przez 25 do 30 minut, aż babeczki będą lekko rumiane.
Ciasto jogurtowe z jagodami
– 1 szklanka jagód
– 1 szklanka jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu (zwykły lub o jagodowym smaku)
– 1 szklanka serka niskotłuszczowego
– 60 g (ok. 15 kwadratów) krakersów graham
Przygotowanie:
1/2 szklanki jagód lekko rozgnieść. Wymieszać serek i jogurt, dodać jagody. W blaszce wyłożonej folią aluminiową układać warstwami ciasteczka na przemian z mieszaniną jogurtowo-jagodową. Posypać pozostałymi jagodami. Schłodzić przez cztery godziny, pokroić na kwadraty.
Ciasto jagodowo-serowe
Składniki:
Lukier:
– krakersy graham
– 1/2 szklanki płatków owsianych
– 3 łyżki cukru brązowego
– 1/8 łyżeczki soli
– 5 łyżek masła, roztopionego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wypełnienie:
– 1/4 szklanki wody
– 1 łyżka żelatyny
– 1 szklanka bitej śmietany ciężkich
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
– 3 szklanki świeżych jagód
Dodatkowo:
– 1 szklanka bitej śmietany, schłodzona
– 1 łyżka cukru
– jagody
– 2/3 szklanki dżemu jagodowego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wymieszać 4 pierwsze składniki mikserem, aż krakersy będą drobno zmielone. Dodać masło i wanilię, wymieszać. Wyłożyć na blaszkę (na dno i boki), zapiec na głęboki złoty kolor (ok. 12 minut).
Wlać 1/4 szklanki wody do małego rondla, wsypać żelatynę, pozostawić na 10 minut. Mieszać na bardzo małym ogniu tylko do momentu rozpuszczenia żelatyny.
Wymieszać ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny na gładką masę, dodać jagody, wymieszać. Dodać ciepłą żelatynę i dobrze wymieszać. Wlać na spód upieczonego ciasta. Schłodzić.
Wymieszać śmietankę i cukier w misce, rozprowadzić mieszankę kremu po serniku. Wsypać jagody do miski. Dżem rozpuścić na małym ogniu, wlać na jagody, wymieszać. Udekorować ciasto. Schłodzić ponownie.
Sernik jagodowy
Składniki:
Lukier:
– 1 szklanka tartej bułki graham
– 1/3 szklanki roztopionego masła
– 2 łyżki cukru
Wypełnienie:
– 1 1/2 szklanki jagód
– 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
– ser kremowy
– 1 szklanka cukru waniliowego
– 1 szklanka kwaśnej śmietany
– 3 jaja
– 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Dobrze wymieszać bułkę, cukier i masło. Wyłożyć blaszkę i piec 10 minut. Ostudzić.
Wymieszać jagody, cukier i skrobię kukurydzianą w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Mieszaninę wymieszać w blenderze z sokiem z cytryny.
Ser zmiksować, aż będzie gładki i puszysty, powoli dodawać cukier waniliowy i mieszać aż będzie całkowicie gładkie ciasto. Dodać śmietanę, następnie jajka (po 1) i miksować na niskich obrotach, następnie dodać mąkę – tylko do wymieszania. Wlać połowę ciasta na upieczony spód. Wlać mieszankę jagód. Powtórzyć warstwy lub zamieszać nożem.
Piec 40-45 minut. Schłodzić sernik z jagodami na ruszcie (10 minut). Ostudzić, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny przed podaniem.
Serniczek z jagodami
Składniki:
– 200 g jagód
– 150 g herbatników imbirowo-orzechowych
– 600 g twarogu
– 175 g cukru pudru
– 40 g roztopionego masła
– 2 jajka
– 1 łyżeczka wanilii
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 140 st. C. Wymieszać jagody z 50 g cukru i przegnieść przez sitko. Gotować przez 5 minut, często mieszając, odstawić do ostygnięcia. Pokruszyć dokładnie herbatniki (w maszynce), a następnie zalać roztopionym masłem i dokładnie wymieszać, schłodzić. Wymieszać ser, śmietanę, pozostały cukier i jaja z wanilią, na gładką masę, a następnie wlać wierzch przecier z jagodami, robiąc wzorki czubkiem noża. Umieścić brytfannę napełnioną gorącą wodą na dnie piekarnika, i piec sernik ok. 1 godziny. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia. Pokroić gorącym nożem i podawać z garścią świeżych jagód.
Ciasto serowe z jagodami
Składniki:
– 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
– 1/4 szklanki drobnego cukru
– ciastka kruche
– kostka roztopionego masła
– ser kremowy
– 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
– 2 jajka
– 1 szklanka drobnego cukru
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Wymieszać jagody w maszynce i wycisnąć przez sito (1/2 szklanki przecieru). Przecier i cukier w małej rondelku gotować na średnim ogniu, mieszając do rozpuszczenia cukru. Odstawić do ostygnięcia. Rozgnieść herbatniki, dodać mąkę, masło, płatki migdałowe i dokładnie wszystko wymieszać. Wlać do tortownicy. Przechowywać w lodówce..
Rozgrzać piekarnik do 140 st. C. Przetwarzać serek w malakserze, aż będzie gładki. Dodać śmietanę, jajka, cukier i wanilię i wymieszać na gładką masę. Wlać krem serowy na przygotowany spód. Polać jagodami i masłem. Piec przez 1 godzinę, schłodzić i podawać na zimno.
Tarty jagodowe
Składniki:
– 100 g miękkiego masła
– 100 g cukru pudru
– 100 g orzechów laskowych, drobno zmielonych w maszynce
– 2-3 łyżki mleka
– 3 łyżki twarogu cytrynowego
Dodatkowo:
– 25 g cukru
– 2 x 125 g borówek
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160-180 st. C. Lekko ponacinać masło, następnie ubić masło i cukier, aż będą miękkie i kremowe. Wymieszać z orzechami laskowymi. Umieścić czubatą łyżeczkę mieszanki do każdej foremki, piec przez około 10 minut, aż się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia przez około 5 minut, a następnie wyjąć. Cukier umieścić w rondelku z 1 łyżka wody, podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wymieszać delikatnie z jagodami i pozostawić do ostygnięcia.
Dodać do mascarpone mleka, tak aby otrzymać miękką kremową mieszankę. Delikatnie wymieszać z twarogiem cytrynowym. Nakładać łyżką trochę mieszaniny mascarpone na każdą tartę, a następnie łyżkę syropu z jagodami. Łyżkę syropu zagotować i przecisnąć przez sito, dodać łyżkę otrzymanego sosu do mieszaniny mascarpone, a resztę wylać na wierzchu. Można sos podawać oddzielnie.
Tarta z borówkami
Składniki:
– 85 g masła
– 175 g cukru pudru
– 175 g mielonych migdałów
– kilka kropli ekstraktu migdałowego
– 2 x 125 g borówki
– gotowane kruche ciasto/tarta
– cukier puder
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Rozetrzeć/zmiksować razem masło i cukier, aż będzie lekkie i puszyste. Wymieszać z migdałami, jajkiem i ekstraktem z migdałów. Wymieszać połowę jagód z ciastem. Wyłożyć blaszkę gotowym ciastem, dodać mieszankę, a następnie posypać pozostałymi jagodami, naciskając je lekko. Piec przez 45-50 minut, aż ciasto będzie chrupiące i złote. Schłodzić przez 10 minut, a następnie przenieść na półmisek. Posypać łyżką cukru pudru i podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Tarta z jagodami
Składniki:
Podstawa:
– 1 1/2 szklanki mąki
– 125 g masła
– 1 jajko
Wypełnienie:
– 140 g mąki
– 50 g cukru brązowego
– 100 g migdałów w płatkach
– 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
– 150 g borówki
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
Zmiksować/utrzeć masło i mąkę dodając tyle wody, aby otrzymać miękkie ciasto. Można użyć robota kuchennego.
Rozwałkować ciasto i wyrównać w blaszce. Dodać jagody, następnie położyć przygotowane ciasto. Dodać cukier i migdały. Posypać na wierzchu cukrem. Umieścić w piekarniku i piec przez 30 minut, aż ciasto będzie lekko rumiane.
Jagodzianki na francuskim cieście
Składniki:
– 10 ciasto francuskie (kwadraty ok. 5×5 cm)
– 1/2 szklanki świeżych jagód
– 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– 2 łyżeczki cukru
– 1 jajko
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do około 180 st. C i przygotować tacę do pieczenia: wyłożyć papierem do pieczenia lub folią (lekko nasmarować arkusz z masłem).
Wymieszać jagody z sokiem z cytryny, skórkę i cukier. Skosztować i dodać więcej cukru. Położyć jeden kawałek ciasta na nim umieścić jagody. Posmarować krawędzie ciasta białkiem i zwijać delikatnie spłaszczając na krawędziach. Lekko naciąć górę ostrym nożem. Posmarować białkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut, aż ciastka nabiorą złotego koloru. Można podawać gorące lub po ostygnięciu.