Ciasta i ciasteczka z jagodami

6 sierpnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

_blu3

Sezon na borówki i jagody właśnie trwa, więc proponujemy kilka ciekawych przepisów na ciasta z wykorzystaniem tych wspaniałych i niepowtarzalnych owoców. Mamy nadzieję, że staną się inspiracją do wykonania domowych wypieków dla całej rodziny.

Ciasto jagodowe z nutą cytrynową

Składniki:
– 1/2 filiżanki masła o temperaturze pokojowej
– 3/4 filiżanki białego cukru + 1 łyżka
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 2 duże jajka
_blu1 – 1 1/2 szklanki mąki + 1 łyżka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/3 szklanki mleka
– 1 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
– 3/4 kubeczka z twarogiem
– 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
– 2 łyżeczki świeżej skórki cytrynowej
– 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 2 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Tłuszcz wymieszać z mąką. Dodać śmietanę, 1/2 szklanki masła i 1/2 szklanki cukru, i wymieszać na puszystą masę. Dodać 1/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki wanilii, żółtka (zostawić białka). Wymieszać bardzo dokładnie na kremową masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia – dodawać na przemian z mlekiem do mieszaniny. Jagody wymieszać z 1 łyżką mąki i dodać do ciasta. W osobnej misce ubić białka na sztywno. Dodać 1/4 szklanki cukru i nadal ubijać. Dodać białka do ciasta, delikatnie wymieszać. Wlać do przygotowanej formy. Posypać górę 1 łyżką cukru. Piec przez ok. 50 minut.
Lukier. Wymieszać ser, 2 łyżki masła, skórkę z cytryny, 1/2 łyżeczki wanilii i szczyptę soli w dużej misce. Mikserem na dużych obrotach zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier puder (na niskich obrotach). Przekładać lukrem dobrze wystudzone ciasto.

Ciasto jagodowe z lukrem

Składniki:
Ciasto
– 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
– 1/2 łyżeczki sody
– 12 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
– 1 1/2 szklanki cukru
– 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
_blu2– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 3 duże jajka
– 2 szklanki świeżych jagód
– 3 szklanki mąki
– 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier
– serek w kubku, w temperaturze pokojowej
– 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
– 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– sok z 1/4 cytryny
– 4-5 filiżanek cukru pudru
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Natrzeć masłem blaszkę do pieczenia i wyłożyć pergaminem. Wymieszać śmietanę i sodę w małej misce i odstawić na 5 minut. W osobnej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, odstawić. Umieścić jagody w osobnej misce i wymieszać z łyżką mąki. W dużej misce ubić mikserem masło i cukier na kremową masę. Dodać skórkę z cytryny i wanilię i ponownie wymieszać. Dodać jajka (po jednym), a następnie dodać kwaśną śmietanę i wymieszać delikatnie tylko do połączenia składników. Dodać pozostałą część mąki z proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Delikatnie dodać jagody i lekko wymieszać. Łyżką przełożyć ciasto do przygotowanej formy i piec przez ok. 45 minut. Ostudzić, a następnie ostrożnie wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Polać przygotowanym lukrem. Lukier: wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem cukru za pomocą Miksera na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, dokładnie mieszając na gładką masę.

Ciasto jagodowe z cynamonem i czekoladą

Składniki:
– 2 jajka
– 2 szklanki mleka sojowego z sokiem z cytryny (1 łyżka)
– 1 szklanka brązowego cukru
– 1/2 szklanki oleju (np. canola)
– 2 szklanki mąki pszennej białej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
_blu3– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
– 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
– 1 szklanka białej czekolady
– 2/3 filiżanki cukru
– 2 łyżki wody
Przygotowanie:
W dużej misce ubić jajka, mleko sojowe z sokiem z cytryny, brązowy cukier i olej. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, składniki stopniowo dodawać do ciasta, aż będą dobrze wymieszane. Dodać płatki, jagody i białe płatki czekoladowe. Przelać do wysmarowanej i posypanej mąką podłużnej blaszki. Piec w temperaturze 180 st. C przez 45-50 minut. Pozostawić do ostygnięcia przez ok. 10 minut przed wyjęciem z piekarnika. Przygotować glazurę mieszając cukier puder z wodą, skropić ciasto przed podaniem.

Ciasto cytrynowe z borówkami

Składniki:
– 3 jajka
– 1/4 szklanki jogurtu greckiego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1 3/4 szklanki mąki
_blu4– 3/4 szklanki cukru
– 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
– 3/4 szklanki masła, miękkiego
– 2 szklanki jagód
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Lekko natrzeć masłem blachę i wyłożyć pergaminem. Natrzeć pergamin masłem poprószyć mąką. Wymieszać jajka, jogurt i wanilię, lekko ubijając. W misce mikserem wyposażonym w łopatki, zmiksować mąkę, cukier, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dodać masło i żółtka (partiami) systematycznie miksując. Ciasto powinno być lekkie i puszyste. Delikatnie dodać jagody. Wlać ciasto do przygotowanej blaszki. Piec ok 1 godzinę, wyjąć z piekarnika i obkroić ostrym nożem wokół brzegów ciasta. Pozostawić na 10 minut. Wyłożyć na stojaku i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto z kruszonką i jagodami

Składniki:

– 1/4 szklanki cukru
– 1/3 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 1 kostka masła, roztopionego
_blu5– 1 1/3 szklanki mąka uniwersalna
Ciasto:
– 6 łyżek niesolonego masła o temperaturze pokojowej
– 3/4 szklanki cukru
– 2 duże jajka
– 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
– 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
– 2/3 szklanki śmietany
– 1 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 1 szklanka jagód
– cukier puder, do posypania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Przygotować blaszkę. Kruszonka: Wymieszać cukier, brązowy cukier, cynamon i gałkę muszkatołową, następnie dodać roztopione masło i mąkę. Dobrze wymieszać i odstawić. Placek: Masło i cukier wymieszać razem mikserem wyposażonym w łopatki z dużą prędkością, zmniejszyć prędkość do niskiej i dodać jajka (po jednym na raz), a następnie dodać wanilię, skórkę z cytryny i śmietanę. W osobnej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do ciasta z miksera dodać mąkę i miksować aż składniki się połączą. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Łyżką przełożyć ciasto do przygotowanej formy i rozprowadzić równomiernie. Palcami, pokruszyć kruszonkę po cieście. Piec przez ok. 40-50 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i podawać posypane cukrem pudrem.

Babeczki z jagodami

Składniki:
– 12 łyżek stołowych (1 1/2 laski) masła, w temperaturze pokojowej
– 1 1/2 szklanki cukru plus 1 łyżka
– 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
– 1 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
_blu6– około 1 szklanki kwaśnej śmietany
– 1/4 szklanki mleka
– 2 1/2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 2 szklanki świeżych jagód
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Przygotować 16 papierowych form na muffinki. W misce mikserem wymieszać masło i śmietanę oraz cukier – wszystko utrzeć na puszystą masę. Mikserem na małej prędkości mieszać ciasto dodając jajka (po 1 na raz), a następnie dodać wanilię, śmietanę i mleko. W osobnej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać je do ciasta i wymieszać mikserem na małej prędkości. Dodać jagody i lekko wymieszać z ciastem. Łyżką nakładać ciasto do przygotowanych foremek, wypełniając każdą i posypując na górze cukrem. Piec przez 25 do 30 minut, aż babeczki będą lekko rumiane.

Ciasto jogurtowe z jagodami

_blu7Składniki:
– 1 szklanka jagód
– 1 szklanka jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu (zwykły lub o jagodowym smaku)
– 1 szklanka serka niskotłuszczowego
– 60 g (ok. 15 kwadratów) krakersów graham

Przygotowanie:
1/2 szklanki jagód lekko rozgnieść. Wymieszać serek i jogurt, dodać jagody. W blaszce wyłożonej folią aluminiową układać warstwami ciasteczka na przemian z mieszaniną jogurtowo-jagodową. Posypać pozostałymi jagodami. Schłodzić przez cztery godziny, pokroić na kwadraty.

Ciasto jagodowo-serowe

Składniki:
Lukier:
– krakersy graham
– 1/2 szklanki płatków owsianych
– 3 łyżki cukru brązowego
– 1/8 łyżeczki soli
– 5 łyżek masła, roztopionego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wypełnienie:
– 1/4 szklanki wody
– 1 łyżka żelatyny
_blu8– pojemnik serka, w temperaturze pokojowej
– 1 szklanka bitej śmietany ciężkich
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
– 3 szklanki świeżych jagód
Dodatkowo:
– 1 szklanka bitej śmietany, schłodzona
– 1 łyżka cukru
–  jagody
– 2/3 szklanki dżemu jagodowego

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wymieszać 4 pierwsze składniki mikserem, aż krakersy będą drobno zmielone. Dodać masło i wanilię, wymieszać. Wyłożyć na blaszkę (na dno i boki), zapiec na głęboki złoty kolor (ok. 12 minut).
Wlać 1/4 szklanki wody do małego rondla, wsypać żelatynę, pozostawić na 10 minut. Mieszać na bardzo małym ogniu tylko do momentu rozpuszczenia żelatyny.
Wymieszać ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny na gładką masę, dodać jagody, wymieszać. Dodać ciepłą żelatynę i dobrze wymieszać. Wlać na spód upieczonego ciasta. Schłodzić.
Wymieszać śmietankę i cukier w misce, rozprowadzić mieszankę kremu po serniku. Wsypać jagody do miski. Dżem rozpuścić na małym ogniu, wlać na jagody, wymieszać. Udekorować ciasto. Schłodzić ponownie.

Sernik jagodowy

Składniki:
Lukier:
– 1 szklanka tartej bułki graham
– 1/3 szklanki roztopionego masła
– 2 łyżki cukru
Wypełnienie:
– 1 1/2 szklanki jagód
_blu10– 1/4 szklanki cukru
– 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
– ser kremowy
– 1 szklanka cukru waniliowego
– 1 szklanka kwaśnej śmietany
– 3 jaja
– 2 łyżki mąki

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Dobrze wymieszać bułkę, cukier i masło. Wyłożyć blaszkę i piec 10 minut. Ostudzić.
Wymieszać jagody, cukier i skrobię kukurydzianą w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Mieszaninę wymieszać w blenderze z sokiem z cytryny.
Ser zmiksować, aż będzie gładki i puszysty, powoli dodawać cukier waniliowy i mieszać aż będzie całkowicie gładkie ciasto. Dodać śmietanę, następnie jajka (po 1) i miksować na niskich obrotach, następnie dodać mąkę – tylko do wymieszania. Wlać połowę ciasta na upieczony spód. Wlać mieszankę jagód. Powtórzyć warstwy lub zamieszać nożem.
Piec 40-45 minut. Schłodzić sernik z jagodami na ruszcie (10 minut). Ostudzić, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny przed podaniem.

Serniczek z jagodami

Składniki:
– 200 g jagód
– 150 g herbatników imbirowo-orzechowych
– 600 g twarogu
_blu11– 185 g śmietany
– 175 g cukru pudru
– 40 g roztopionego masła
– 2 jajka
– 1 łyżeczka wanilii

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 140 st. C. Wymieszać jagody z 50 g cukru i przegnieść przez sitko. Gotować przez 5 minut, często mieszając, odstawić do ostygnięcia. Pokruszyć dokładnie herbatniki (w maszynce), a następnie zalać roztopionym masłem i dokładnie wymieszać, schłodzić. Wymieszać ser, śmietanę, pozostały cukier i jaja z wanilią, na gładką masę, a następnie wlać wierzch przecier z jagodami, robiąc wzorki czubkiem noża. Umieścić brytfannę napełnioną gorącą wodą na dnie piekarnika, i piec sernik ok. 1 godziny. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia. Pokroić gorącym nożem i podawać z garścią świeżych jagód.

Ciasto serowe z jagodami

Składniki:
– 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
– 1/4 szklanki drobnego cukru
– ciastka kruche
_blu12– 1/2 szklanki migdałów
– kostka roztopionego masła
– ser kremowy
– 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
– 2 jajka
– 1 szklanka drobnego cukru
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
Wymieszać jagody w maszynce i wycisnąć przez sito (1/2 szklanki przecieru). Przecier i cukier w małej rondelku gotować na średnim ogniu, mieszając do rozpuszczenia cukru. Odstawić do ostygnięcia. Rozgnieść herbatniki, dodać mąkę, masło, płatki migdałowe i dokładnie wszystko wymieszać. Wlać do tortownicy. Przechowywać w lodówce..
Rozgrzać piekarnik do 140 st. C. Przetwarzać serek w malakserze, aż będzie gładki. Dodać śmietanę, jajka, cukier i wanilię i wymieszać na gładką masę. Wlać krem serowy na przygotowany spód. Polać jagodami i masłem. Piec przez 1 godzinę, schłodzić i  podawać na zimno.

Tarty jagodowe

Składniki:
– 100 g miękkiego masła
– 100 g cukru pudru
– 100 g orzechów laskowych, drobno zmielonych w maszynce
_blu13– 250 g mascarpone
– 2-3 łyżki mleka
– 3 łyżki twarogu cytrynowego
Dodatkowo:
– 25 g cukru
– 2 x 125 g borówek
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160-180 st. C. Lekko ponacinać masło, następnie ubić masło i cukier, aż będą miękkie i kremowe. Wymieszać z orzechami laskowymi. Umieścić czubatą łyżeczkę mieszanki do każdej foremki, piec przez około 10 minut, aż się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia przez około 5 minut, a następnie wyjąć. Cukier umieścić w rondelku z 1 łyżka wody, podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wymieszać delikatnie z jagodami i pozostawić do ostygnięcia.
Dodać do mascarpone mleka, tak aby otrzymać miękką kremową mieszankę. Delikatnie wymieszać z twarogiem cytrynowym. Nakładać łyżką trochę mieszaniny mascarpone na każdą tartę, a następnie łyżkę syropu z jagodami. Łyżkę syropu zagotować i przecisnąć przez sito, dodać łyżkę otrzymanego sosu do mieszaniny mascarpone, a resztę wylać na wierzchu. Można sos podawać oddzielnie.

Tarta z borówkami

Składniki:
– 85 g masła
– 175 g cukru pudru
– 175 g mielonych migdałów
_blu14– 2 jajka
– kilka kropli ekstraktu migdałowego
– 2 x 125 g borówki
– gotowane kruche ciasto/tarta
– cukier puder

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Rozetrzeć/zmiksować razem masło i cukier, aż będzie lekkie i puszyste. Wymieszać z migdałami, jajkiem i ekstraktem z migdałów. Wymieszać połowę jagód z ciastem. Wyłożyć blaszkę gotowym ciastem, dodać mieszankę, a następnie posypać pozostałymi jagodami, naciskając je lekko. Piec przez 45-50 minut, aż ciasto będzie chrupiące i złote. Schłodzić  przez 10 minut, a następnie przenieść na półmisek. Posypać łyżką cukru pudru i podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Tarta z jagodami

Składniki:
Podstawa:
– 1 1/2 szklanki mąki
– 125 g masła
– 1 jajko
Wypełnienie:
– 140 g mąki
_blu15– 100 g masła
– 50 g cukru brązowego
– 100 g migdałów w płatkach
– 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
– 150 g borówki

Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
Zmiksować/utrzeć masło i mąkę dodając tyle wody, aby otrzymać miękkie ciasto. Można użyć robota kuchennego.
Rozwałkować ciasto i wyrównać w blaszce. Dodać jagody, następnie położyć przygotowane ciasto. Dodać cukier i migdały. Posypać na wierzchu cukrem. Umieścić w piekarniku i piec przez 30 minut, aż ciasto będzie lekko rumiane.

Jagodzianki na francuskim cieście

Składniki:
– 10 ciasto francuskie (kwadraty ok. 5×5 cm)
– 1/2 szklanki świeżych jagód
– 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
_blu16– 1 łyżka skórki z cytryny
– 2 łyżeczki cukru
– 1 jajko

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do około 180 st. C i przygotować tacę do pieczenia: wyłożyć papierem do pieczenia lub folią (lekko nasmarować arkusz z masłem).
Wymieszać jagody z sokiem z cytryny, skórkę i cukier. Skosztować i dodać więcej cukru. Położyć jeden kawałek ciasta na nim umieścić jagody. Posmarować krawędzie ciasta białkiem i zwijać delikatnie spłaszczając na krawędziach. Lekko naciąć górę ostrym nożem. Posmarować białkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut, aż ciastka nabiorą złotego koloru. Można podawać gorące lub po ostygnięciu.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...