Nabiał w diecie

21 lipca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Mleko oraz jego produkty pochodne takie jak: śmietana, masło, jogurty, kefiry, maślanki czy sery stanowi podstawowy i niezbędny element diety zarówno dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży, dorosłych jak i osób starszych oraz schorowanych narażonych na różnorodne dolegliwości układu kostnego. Szeroko rozumiany nabiał zawiera przede wszystkim drogocenny wapń, który jest najważniejszym budulcem zębów oraz układu kostnego w każdym wieku.

 

Cheese

Cheese

Nabiał i jego właściwości

Mleko oraz jego przetwory zawierają również wiele innych, nie mniej ważnych witamin i składników mineralnych takich jak między innymi: łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białko, nienasycone tłuszcze, fosfor, magnez, cynk, witamina D czy jod, które odgrywają istotną rolę w codziennym funkcjonowaniu każdego organizmu. Długa i szeroka lista witamin oraz wartości mineralnych, zawartych w nabiale wspomaga układ odpornościowy człowieka, chroniąc przed różnorodnymi infekcjami, stanami zapalnymi, chorobami układu krążenia czy chorobami układu kostnego, przyspiesza proces gojenia się ran jak również znacznie poprawia pamięć. Produkty mleczne, wbrew powszechnej opinii, doskonale sprawdzają się również w diecie osób, które chcą pozbyć się możliwie jak najszybciej zbędnych kilogramów. Wapń, zawarty w nabiale, zwiększa i przyspiesza bowiem wydzielanie enzymu odpowiedzialnego między innymi za spalanie tłuszczu.

Ser twarogowy chudy

Niestety zdecydowana większość osób, walczących z nadwagą czy otyłością, często stosuje drastyczne diety, rezygnując z pełnowartościowych, bogatych w witaminy i składniki mineralne posiłków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. W efekcie całkowita rezygnacja z produktów mlecznych prowadzi do niebezpiecznego dla zdrowia, a nawet życia wyniszczenia organizmu. W diecie osoby odchudzającej doskonale sprawdza się ser twarogowy chudy, który jest cennym źródłem  magnezu, witaminy A utrzymującej wzrok w znakomitej formie, witaminy D odpowiedzialnej za przyswajanie wapnia, witaminy B zapobiegającej anemii czy witaminy E opóźniającej proces starzenia skóry oraz drogocenne aminokwasy,a przy tym przyspiesza przemianę materii. Uniwersalny smak sprawia, że ser twarogowy chudy sprawdza się jako główny posiłek w podczas śniadania lub kolacji, jak również może stanowić smaczny dodatek do innych dań, tradycyjnych bądź egzotycznych. Stanowi idealne połączenie ze świeżą rzodkiewką, szczypiorkiem, koperkiem, a nawet ogórkiem, tworząc prawdziwą ucztę dla podniebienia najbardziej wymagających osób.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz