Kartoflanka Niani
Następna zupa z cyklu zup Niani . Pożywna . Smaczna . Tania .
Czas :45 minut
Składniki :
1/2 kg mięsa mielonego
1 marchew
½ pietruszki
1/8 selera
½ pory
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
pieprz mielony
2 kostki bulionu drobiowego Knorra ( lub 1 Bulionetka drobiowa )
2 łyżki majeranku
2 łyżki kminku
½ szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki usiekanego koperku
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
5 średnich ziemniaków
1 ½ litra wody
Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) , porę drobno usiekać . Ziemniaki pokroić w kostkę , a marchew w ozdobne plasterki. Wszystko zalać woda . Zagotować z przyprawami .Na wrzący wywar wrzucać kulki robione z mięsa mielonego ( wielkości orzecha laskowego ) . Gotować 30 minut . Doprawić pieprzem , majerankiem , kminkiem .Wyjąć łyżką cedzakową część ziemniaków , rozetrzeć je widelcem na papkę i włożyć do zupy .Dodać śmietankę i koperek .
Typowe danie jednogarnkowe .