Kapuśniak na kurczaku
Czasami trzeba gotować dla kogoś kto powinien jadać lekkie dania .Z takiej potrzeby wziął się ten przepis . A że kapuśniak wyszedł naprawdę smaczny , wszedł na stałe do rodzinnego menu .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1/2 kurczaka
¼ małej główki kapusty ( najlepiej młodej )
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
4 średnie ziemniaki
2 łyżeczki kminku
1 łyżka usiekanego koperku
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
2 Bulionetki drobiowe Knorra ( lub inna ulubiona przyprawa do zup )
1 łyżka Deliktu ,, Moc koperku i pietruszki „ Knorra
1,2 litra wody
Kurczaka podzielić na kawałki . Kapustę pokroić drobno w paski , a ziemniaki w kostkę . Marchew , pietruszkę , seler , ziemniaki obrać . Porę oczyścić . 1 marchewkę pokroić w talarki .Do garnka włożyć kurczaka, kapustę , warzywa , pokrojone ziemniaki i marchew w talarkach . Zalać wodą . Dodać przyprawy, kminek . Gotować na średnim gazie przez 45-60 minut. Wyjąć mięso i warzywa ( pokrojona marchew zostaje).Obrane mięso z kurczaka podzielić na kawałki i dodać do zupy ( bez skóry ).Wsypać koperek. Doprawić . Na talerzach posypać natką pietruszki .