Karkówka w piwie
Artykuł zewnętrzny
składniki:
1 kg karkówki , sól, pieprz
Marynata:1/2 litra jasnego piwa,5 ziaren jałowca,1 łyżeczka mielonego kminku, 2 liście laurowe, 5 ziaren pieprzu
Karkówkę umyć i pokroić na plastry o grubości około centymetra. Każdy płat oprószyć solą i pieprzem. Piwo zmieszać z olejem, dodać kminek, jałowiec i ziarna pieprzu rozgniecione nożem, wrzucić liście laurowe. Mięso zalać marynatą i odstawić na co najmniej 3 godziny lub na całą noc. Podczas marynowania obracać mięso kilkakrotnie. Osączyć kotlety z marynaty i grillować na gorącym ruszcie przez około 8 minut z każdej strony, by dobrze się zarumieniło. Podczas pieczenia smarować marynatą. Podawać z porcją warzyw.