Któż z nas nie lubi czekoladek? Ja uwielbiam! W sklepie mamy naprawdę całkiem spory wybór, jednak może warto pokusić się o ich własnoręczne przygotowanie? Jest to dość czasochłonne, jednak warto się poświęcić, ponieważ efekt końcowy na pewno Was zachwyci. Domowe czekoladki to wspaniały prezent a także wykwintne zwieńczenie posiłku.
Czekoladki ze snickersowym nadzieniem
Składniki:
-100g mlecznej czekolady,
-5 cukierków krówek,
-3 łyżki likieru jajecznego Adwokat,
-2 łyżki orzeszków ziemnych w miodzie.
Wykonanie
Orzeszki zmielić przy pomocy blendera. Cukierki połączyć z likierem i stopić na parze. Wymieszać z orzeszkami, lekko przestudzić. Mleczną czekoladę stopić na parze. Przy użyciu zwykłego pędzelka (taki jak do malowania farbkami) dokładnie posmarować wnętrze foremek na czekoladki (12szt). Wstawić na ok. 5-10min do lodówki. Następnie nałożyć krówkowe nadzienie. Ponownie wstawić do lodówki na około 15minut. Na koniec wierzch posmarować resztą czekolady tak, by całe nadzienie było przykryte. Wstawić na godzinę do lodówki. Następnie bardzo ostrożnie wyjąć czekoladki z foremek.
Kokosowe pralinki
Składniki na 16 sztuk:
-200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
-200 g czekolady białej
-100 g kokosu
-100 ml śmietanki kremówki 30 %
-2 łyżki cukru
-2 łyżki masła
-czerwony barwnik do czekolady
-foremka do pralinek czekoladowych w kształcie serduszek
Wykonanie
W rondelku zagotować śmietankę, cukier i masło, dodać kokos i mieszać aż kokos wciągnie płyn. Odstawić do przestudzenia. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W foremce, pędzelkiem nałożyć pierwszą warstwę czekolady, następnie włożyć ją do lodówki, by czekolada zastygła. Po kilku minutach nałożyć kolejną warstwę. Jeśli chcemy by otoczka czekoladowa była grubsza, nałożyć kolejną warstwę. We wgłębienie nałożyć zimny kokos i przykryć go czekoladą. Wyrównać i odłożyć do lodówki by czekolada zastygła. Po tym czasie czekoladki wycisnąć z foremki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zabarwić barwnikiem. Dalej postępować jak z czekoladkami z gorzka czekoladą.
Domowe czekoladki
Składniki:
-100g białej czekolady,
-suszona żurawina 3 szt,
-2 suszone morele,
-2 suszone śliwki,
-rodzynki 5szt.
Wykonanie
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Suszone owoce drobniutko posiekać i wymieszać. Do silikonowej foremki do czekoladek wlać troszkę stopionej czekolady, następnie nałożyć porcję suszonych owoców i przykryć kolejną warstwą czekolady. Odstawić do lodówki, by czekolada całkiem zastygła na ok. godzinę. Następnie ostrożnie wyjąć czekoladki z foremek. Możemy je przechowywać przez kilka dni w lodówce, najlepiej szczelnie zamknięte, by nie chłonęły innych zapachów.
Czekoladki z nadzieniem o smaku jagodowym
Składniki:
-100g mlecznej czekolady,
-50g białej czekolady,
-4 łyżki jagód (najlepiej pozostałości po robieniu nalewki),
-łyżka serka mascarpone,
-3 łyżki śmietanki 30%.
Wykonanie
Mleczną czekoladę stopić na parze. Przy użyciu zwykłego pędzelka (taki jak do malowania farbkami), posmarować dno i boki silikonowych foremek na czekoladki. Wstawić do lodówki na 15minut. Białą czekoladę stopić na parze wraz ze śmietanką, przestudzić. Ja użyłam jagód pozostałych od robienia nalewki, były więc mocno nasączone alkoholem. Jeśli używacie zwykłych jagód dodajcie 2 łyżki nalewki z jagód. Owoce zmiksować, dodać do czekolady wraz z serkiem. Zmiksować na gładką masę. Nakładać po trosze masy do foremek wysmarowanych czekoladą. Wstawić na do lodówki na kolejne 15minut. Następnie wierzch posmarować resztą stopionej mlecznej czekolady. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Na koniec bardzo delikatnie wyjąć czekoladki z foremek.
Czekoladki z nadzieniem truskawkowym
Składniki:
-100g mlecznej czekolady,
-130g truskawek,
-100g białej czekolady,
-30ml śmietanki 30%,
-2 łyżki nalewki z truskawek.
Wykonanie
Mleczną czekoladę stopić na parze, następnie przy pomocy zwykłego, małego pędzelka, wysmarować dno i boki silikonowych foremek na czekoladki. Wstawić na 15min do lodówki. Białą czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietanką stopić na parze. Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować na papkę przy pomocy blendera, wymieszać z nalewką. Dodać do stopionej białej czekolady, odstawić, by masa nieco przestygła i zgęstniała. następnie nakładać do foremek wysmarowanych czekoladą. Wstawić na 10minut do lodówki. Po dziesięciu minutach wierzch posmarować resztą stopionej mlecznej czekolady. Wstawić na 3 godziny do lodówki, następnie bardzo ostrożnie wyjąć czekoladki z foremek.
Czekoladki z adwokatowym nadzieniem
Składniki:
-100g mlecznej czekolady,
-100g białej czekolady,
-4 łyżki likieru jajecznego Adwokat.
Wykonanie
Mleczną czekoladę stopić na parze. Przy pomocy zwykłego pędzelka posmarować dno i boki foremki na czekoladki mleczną czekoladą – 13szt. Wstawić na 15min do lodówki, by czekolada zastygła. Białą czekoladę stopić na parze, lekko przestudzić. Łyżeczkę czekolady odłożyć, resztę zmieszać z likierem jajecznym. Masę nakładać do czekoladek. Na górze rozsmarować resztę mlecznej czekolady. Wstawić na ok. 1 godz do lodówki, by czekolada całkiem zastygła. Następnie bardzo ostrożnie wyjąć czekoladki z foremek. Resztą białej czekolady posmarować wgłębienia na górze czekoladek.
Czekoladki z galaretką
Składniki:
-1 tabliczka czekolady mlecznej
-kilka kawałków czekolady gorzkiej
-galaretka (ja dałam pomarańczową)
Wykonanie
Czekoladę połamać na kawałki. Wrzucić do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej (w garnku zagotować wodę, gdy zacznie wrzeć zdjąć z ognia i wstawić miskę, odczekać chwilę aż się czekolada rozpuści).
Foremkę silikonową smarujemy rozpuszczoną czekoladą (najlepiej pędzelkiem) – spód i boki dość grubo. Wstawiamy do lodówki, gdy czekolada stwardnieje wyjmujemy wlewamy do foremki galaretkę i znowu wstawiamy do lodówki. Na koniec wyjmujemy i smarujemy wierzch czekoladą. Odstawiamy do lodówki, żeby stwardniało. Delikatnie wyjmujemy i delektujemy się.
Domowe Toffifee
Składniki:
-100g masła,
-1/2 szklanki cukru,
-100ml śmietanki 30% + 1 łyżka,
-50g orzechów laskowych,
-80g mlecznej czekolady.
Wykonanie
Masło, cukier i 100ml śmietanki zagotować i, stale mieszając, gotować na małym ogniu około 30-35 minut. Należy bardzo uważać, by masa się nie przypaliła! Następnie od razu masę przekładać do foremek na czekoladki, mniej więcej do połowy wysokości. W każdej czekoladce zanurzyć po jednym całym orzechu laskowym. Ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z łyżką śmietanki 30% stopić na parze. Czekoladą zalać wierzch czekoladek. Schładzać kilka godzin.
Trufle czekoladowo – pomarańczowe
Składniki:
-200 ml śmietany kremówki
-200 g gorzkiej czekolady
-szczypta soli
-100 g zmielonych herbatników (mogą być korzenne)
-suszona i mielona skórka pomarańczowa
Wykonanie
Kremówkę podgrzewamy (powinna być gorąca, ale nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamana na kosteczki czekoladę, sól i mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy herbatniki, mieszamy i studzimy. Następnie wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Przy pomocy małej łyżeczki wyjmujemy niewielką ilość i kulamy w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w skórce pomarańczowej. Przechowujemy w lodówce do tygodnia.
Trufle cytrynowo – czekoladowe
Składniki:
-cukier waniliowy,
-250g chudego twarogu,
-2 łyżki soku z cytryny,
-skórka otarta z pół cytryny,
-szkl. płatków czekoladowych,
-100g gorzkiej czekolady,
-100g mlecznej czekolady.
Wykonanie
Twaróg zmiksować przy użyciu blendera. Dodać cukier waniliowy, sok oraz skórkę z cytryny. Płatki czekoladowe zmiksować w blenderze, następnie dodać do masy serowej, całość ponownie zmiksować blenderem. Uformować małe kuleczki, wstawić do lodówki na godzinę. Czekolady stopić na parze. Trufelki obtaczać w czekoladzie, włożyć na 20min do lodówki by czekolada zastygła.
Cytrynowe trufelki
Składniki:
-125 g serka mascarpone,
-1 cytryna,
-szkl. mleka w proszku pełnotłustego,
-350g dobrej białej czekolady.
Wykonanie
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, z połowy zetrzeć skórkę. 100 g czekolady stopić na parze z odrobiną zwykłego mleka. Przestudzić. Serek utrzeć z czekoladą i mlekiem w proszku na gładką masę. Powoli dolewać sok wyciśnięty z całej z cytryny. Na koniec dodać skórkę z cytryny. Dokładnie utrzeć. Masę przełożyć do małej miseczki, szczelnie owinąć folią aluminiową i wstawić na 2 godz. do lodówki. Następnie formować małe czekoladki, ułożyć na talerzyku, ponownie przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki. Resztę czekolady stopić na parze i obtoczyć w niej czekoladki. Odstawić na pół godz do lodówki, aż czekoladki całkiem zastygną.
Trufle fistaszkowe
Składniki:
-200 g prażonych niesolonych fistaszków
-80 g płynnego miodu
-35 g mleka w proszku
-15 g preparowanej kaszy jaglanej
-20 ml mleka świeżego
-preparowana kasza jaglana do obtoczenia trufli
Wykonanie
Fistaszki miksujemy niemal na masło. Dodajemy miód, mleko świeże i w proszku oraz preparowaną kaszę jaglaną. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Nabierając równe porcje formujemy kuleczki i obtaczamy w pozostałej kaszy. Chłodzimy 30 minut w lodówce.
Trufle z białej czekolady
Składniki:
-350 g dobrej gatunkowo białej czekolady,
-2 łyżki niesolonego masła,
-5 łyżek gęstej śmietany,
-łyżka likieru kokosowego.
Wykonanie
Masło wraz ze śmietaną zagotować. Gotować 1 min, zdjąć z ognia. Dodać połamane 250 g czekolady, mieszać aż się stopi. Następnie mieszając dodać likier. Wylać na tacę wyłożoną pergaminem i wstawić do lodówki na około 3 godz, aż masa stwardnieje. Odrywać kawałki masy i formować je w kulki. Wstawić do lodówki jeszcze na 30 min. Pozostałe 100g czekolady stopić w kąpiele wodnej, maczać w niej trufle, pozwalając by nadmiar spływał z powrotem do garnka. Ułożyć na pergaminie, na powierzchni trufli uformować zawijasy za pomocą widelca. Odstawić do stwardnienia.
Domowe trufle
Składniki:
-50g mielonych migdałów,
-100g mlecznej czekolady,
-75g gorzkiej czekolady,
-3 łyżki masła,
-2 łyżki likieru amaretto,
-4 łyżki cukru pudru,
-20g czekolady mlecznej z orzeszkami laskowymi.
Wykonanie
Czekolady połamać na kawałki, dodać likier i stopić na parze. Dodać masło, mieszać aż składniki się całkowicie rozpuszczą. Następnie wsypać mielone migdały i cukier puder. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby masa ostygła i nieco stężała. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w zmielonej w blenderze na pył czekoladzie. Przełożyć do papierowych papilotek i schłodzić.
Trufle twarogowe z kajmakiem i słonecznikiem
Składniki:
-500 g twarogu chudy albo półtłusty
-3-5 łyżek kajmaku
-20 g białej czekolady
-szczypta soli
-60 g łuskanego słonecznika
Wykonanie
Słonecznik wrzuć na patelnię i podpraż. Po przestudzeniu zmiel. Twaróg rozgnieć widelcem albo łyżką, dodaj sól, startą na drobnych oczkach czekoladę i kajmak. Ilość kajmaku zależy od: kajmaku, smaku sera i twoich upodobań smakowych (ja dodałam 4 łyżki). Porządnie wymieszaj. Zwilż ręce, odrywaj kawałki twarogu i kulaj w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec obtocz w zmielonym słoneczniku. Przechowuj w lodówce.
Włoskie trufle czekoladowe
Składniki:
-50g mielonych migdałów,
-100g mlecznej czekolady,
-75g gorzkiej czekolady,
-3 łyżki masła,
-2 łyżki likieru amaretto,
-4 łyżki cukru pudru,
-20g czekolady mlecznej z orzeszkami laskowymi.
Wykonanie
Czekolady połamać na kawałki, dodać likier i stopić na parze. Dodać masło, mieszać aż składniki się całkowicie rozpuszczą. Następnie wsypać mielone migdały i cukier puder. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby masa ostygła i nieco stężała. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w zmielonej w blenderze na pył czekoladzie. Przełożyć do papierowych papilotek i schłodzić.
Trufle z podchmieloną żurawiną
Składniki:
-200 ml śmietany kremówki
-200 g gorzkiej czekolady
-100 g zmielonych, korzennych ciasteczek
-50 g żurawiny
-wódka około 50-100 ml
-kakao do obtaczania
Wykonanie
Żurawinę zalewamy wódką (nie za dużo, wystarczy żeby przykrywała owoce). Odstawiamy na minimum 30 minut, możemy odstawić nawet na całą noc. Śmietanę kremówkę podgrzewamy powinna być gorąca, ale nie powinna się gotować. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Wsypujemy zmielone ciastka i mieszamy. Na koniec dodajemy odciśniętą żurawinę Mieszamy i studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Najlepiej przy pomocy łyżeczki wyjmujemy odrobinę masy i w dłoniach formujemy kuleczki, obtaczamy w kakao. Przechowujemy w lodówce do 4 dni.
Trufle czekoladowe w orzechowej posypce
Składniki:
-100g mlecznej czekolady,
-100g gorzkiej czekolady,
-200ml śmietanki 36%,
-5 łyżek brązowego cukru,
-4 łyżki masła,
-50g prażonych solonych orzechów nerkowca.
Wykonanie
Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze wraz z masłem. Zdjąć z ognia, dodać cukier i śmietankę. Dokładnie wymieszać, przestudzić i wstawić na 2 godziny do lodówki, by masa zgęstniała. Następnie odrywać małe porcje, formować kulki i obtaczać w zmielonych orzechach nerkowca. Wstawić do lodówki.
Źródła: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com, http://olainthekitchen.blogspot.com, http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com
zobacz również:
- Sernik pomarańczowy i cytrynowy – przepisy
- Pyszne desery z truskawkami – różne przepisy
- Wszystkie kulinarne inspiracje
- Ciasta z kremem – różne pomysłowe przepisy