Cheesburgery po amerykańsku
Artykuł zewnętrzny
Składniki sos:
1/2 szklanki majonezu
1/4 sosu chilli
2 łyżki koperku
Składniki hamburgery:
½ kg chudego mięsa wołowego
2 łyżeczki sosu Worcestershire
1/2 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
Pozostałe składniki:
6 pełnoziarnistych bułeczek hamburgerowych
6 małych liści sałaty
1 pomidor
1 duży befsztyk, pocięty w 6 cienkich plasterków
6 cienkich plasterków cebuli
6 plasterków ostrego sera cheddar
6 plasterków gotowanego boczku
oliwa
Przygotowanie:
Składniki sosu wymieszać w misce. Mięso do hamburgerów wymieszać z solą i pieprzem w dużej misce. Z masy mięsnej ukształtować 6 grubych hamburgerów (można dodać 1 jajko). Bułki położyć na 2 min. na ruszcie i przełożyć na talerz. Polać odrobiną sosu Worcestershire. Położyć sałatę, pomidora i cebulę. Hamburgery obficie pokropić oliwą, grillować, raz obracając, od 10 do 12 min. Na mięsie położyć ser i boczek i grillować razem ok. 45 sek. lub do momentu, kiedy ser zacznie się topić. Włożyć hamburgery do bułeczki. Podawać z sosem.
Składniki sosu wymieszać w misce. Mięso do hamburgerów wymieszać z solą i pieprzem w dużej misce. Z masy mięsnej ukształtować 6 grubych hamburgerów (można dodać 1 jajko). Bułki położyć na 2 min. na ruszcie i przełożyć na talerz. Polać odrobiną sosu Worcestershire. Położyć sałatę, pomidora i cebulę. Hamburgery obficie pokropić oliwą, grillować, raz obracając, od 10 do 12 min. Na mięsie położyć ser i boczek i grillować razem ok. 45 sek. lub do momentu, kiedy ser zacznie się topić. Włożyć hamburgery do bułeczki. Podawać z sosem.