Kapusta – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy

18 lutego 2024, dodał: Myszka
Artykuł zewnętrzny

Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Właściwości lecznicze tego warzywa znane są już od najdawniejszych czasów. W starożytnym Rzymie lekarze polecali kapustę do leczenia chorób płuc, wątroby, stawów oraz wrzodów. Współczesne badania potwierdziły właściwości lecznicze tego warzywa. Kapusta jest doskonałym lekiem m.in. na wrzody, zgagę, wspomaga odchudzanie, korzystnie wpływa na naszą skórę, włosy  i paznokcie.  Czy słuszne jest więc twierdzenie: kapusta – głowa pusta…?  

 Właściwości i zastosowanie

Kapusty – białą, włoską i czerwoną możemy wykorzystywać zewnętrzne i wewnętrzne, zarówno świeżą jak i gotowaną. Jednak najwięcej wartości odżywczych zawiera kapusta świeża, surowa.

Warzywo to jest bogatym źródłem witaminy A, C i K, E,U, PP oraz witamin z grupy B. Ponadto zawiera składniki mineralne: potas, fosfor, mangan, cynk, miedź, siarkę, żelazo, wapń, arsen, sód, kobalt, fluor, chlor, jod i błonnik pokarmowy. Kapusta to także źródło wolnych aminokwasów, antyoksydantów, antocyjanów, cukrów, kwasu foliowego, kwasu szczawiowego i pantotenowego.

Kapusta w profilaktyce miażdżycy i nowotworów

Zawarte w warzywie antocyjany (w czerwonej kapuście), witamina E i C i beta-karoten zmniejszają ryzyko powstawania zmian miażdżycowych oraz rozwój nowotworów np. żołądka, jelita grubego.

Kapusta na rany, odparzenia, odmrożenia, pryszcze, wrzody, pokrzywkę, liszaje, hemoroidy, bóle głowy, stawów, mięśni, nerwobóle i bóle reumatyczne. Na te wszystkie schorzenia najlepsze są okłady ze świeżych, soczystych liści kapusty. Liście trzeba umyć, osuszyć i delikatnie rozgnieść (można wałkiem lub tłuczkiem). Następnie należy przyłożyć je na chore miejsce i owinąć bandażem. Na ranę należy przyłożyć liść kapusty zanurzony wcześniej we wrzątku.

Kapusta dla karmiącej mamy. Okłady z liści kapusty doskonale uchronią przed zapaleniem piersi spowodowanym przez zatrzymanie pokarmu. Jeśli kilka dni po porodzie piersi staną się twarde i nabrzmiałe –  zrób okład z liści kapusty. Należy je wcześniej włożyć do lodówki, aby były zimne, potem delikatnie rozgnieść i przyłożyć do piersi. Następnie należy wziąć ciepłą kąpiel lub przyłożyć gorący okład, po czym ściągnąć pokarm.

Kapusta na problemy z trawieniem, wrzody, zgagę, zaparcia

 Spożywanie surowej kapusty lub soku pozytywnie wpływa na błonę śluzową przewodu pokarmowego, przynosi ulgę w chorobie wrzodowej, zgadze, zapaleniu jelit. Ponadto spożywana regularnie zapobiega zaparciom i wspomaga pracę wątroby.

Kapusta na odchudzanie

Warzywo to jest powszechnie stosowane w różnych dietach odchudzających, gdyż jest niskokaloryczne. Składniki zawarte w kapuście działają antyseptycznie, antywirusowo i powodują rozkład tkanki tłuszczowej. Przepis na odchudzającą zupę kapuścianą:

Przepis na zupę odchudzającą:

– 1 główka kapusty
– 6 sztuk cebuli
– 2 zielone papryki lub 1 czerwona i 1 żółta
– 6 sztuk pomidorów lub 2 puszki pomidorów
– 1 pęczek selera naciowego
– 25 dag marchwi
– 25 dag kalarepki (niekoniecznie)
– por

przyprawy dozwolone:

pietruszka, pieprz, curry, koper, bazylia, czosnek,
zupy nie można solić, dodawać kostek i bulionów rosołowych.

przygotowanie:

Główkę białej lub włoskiej kapusty i pozostałe warzywa umyć, cebulę i marchew obrać, wszystkie warzywa pokroić w kostkę, warzywa włożyć do garnka, zalać gorącą wodą, gotować około 15-20 minut na wolnym ogniu.

Kapusta dla urody

Zawartość siarki w kapuście wpływa pozytywnie na włosy, cerę i paznokcie. Natomiast okłady z liści świeżej kapusty położone na pół godziny na twarz oczyszczą skórę, poprawią krążenie krwi. Ponadto zawarte w kapuście składniki pobudzają wzrost komórek, działają więc odmładzająco.

Czy wiesz, że…

  • Legenda głosi, że główki kapusty powstały z łez Likurga, ukaranego przez boga wina Bachusa za zniszczenie winnicy.
  • Pitagoras polecał świeża kapustę na choroby nerwowe.
  • Sok z surowej kapusty jest doskonałym lekarstwem na …kaca!
  • Kapustę we wstępnej fazie należy gotować bez przykrycia, aby wraz z parą ulotniły się ostre olejki eteryczne.

 

Przepisy

Sok z kapusty na trawienie

Świeże, soczyste liście kapusty pokrój, włóż do sokowirówki i wyciśnij sok. Dodaj do niego kminek i majeranek.

Koktajl orzeźwiający

Zmiksuj sok z kapusty z jabłkiem (lub sokiem jabłkowym), sokiem z cytryny. Dodaj natkę pietruszki, odrobinę kminku i majeranku.

Bigos z młodej kapusty z ziemniakami

 

Składniki:

2 główki młodej świeżej kapusty

0,5 kg kiełbasy czosnkowej

marchewka

duża cebula

mały koncentrat pomidorowy

przyprawa do bigosu, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania:

Kapustę umyj i pokrój w cienkie paseczki, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa wrzuć do garnka, zalej 1-2 szklankami wody i zagotuj. Następnie dodaj przyprawy, lekko posól. Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do kapusty. Wszystko gotuj pod przykryciem ok. 40 minut (żeby kapusta była miękka). Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Surówka z młodej kapusty

Składniki:

mała główka kapusty

marchewka

jabłko

sos koperkowo-ziołowy

Sposób wykonania:

Kapustę pokrój w cienkie paseczki-wiórka, marchewkę zetrzyj na drobnej tarce, jabłko zaś na tarce o dużych oczkach.  Kapustę posól i ugniataj w misce, żeby zmiękła. Dadaj marchewkę, wymieszaj i odstaw na 20-30 minut. Po tym czasie dodaj jabłko, przygotowany wcześniej sos koperkowo-ziołowy i wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać łyżkę majonezu.

zobacz również:

  1. Dieta kapuściana

  2. Różne sposoby na młodą kapustę

  3. Dieta idealna na lato – jaką dietę wybrać?

  4. Tabletki na trawienie – ulga w dolegliwościach bólowych