Szaszłyki z owoców morza

6 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Szaszłyki z owoców morza

Marynata składniki:

1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny
1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 pęczek szczypioru
1 łyżka posiekanej zielonej świeżej szałwii lub 1 łyżeczka suszonych liści
2 łyżeczki posiekanego tymianku lub świeżych liści
1 łyżeczka suszonego lub 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

Pozostałe składniki:

16 dużych obranych krewetek
stek z miecznika, pocięty na kawałki (16)
16 małych białych grzybów (pieczarek, gąsek itp.)
2 cienkie, młode pory, pokrojone na kawałki

Sałatka składniki:

1 puszka fasoli cannellini
1 duży pomidor, grubo posiekany
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki czerwonej cebuli

Przygotowanie:

Przygotować osiem patyczków do szaszłyków. Dressing: Wymieszać oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny, sól i pieprz w dużej misce. Odłożyć 2 łyżki. Dodać pokrojone warzywa i szczypiorek, krewetki, miecznika i grzyby, wymieszać. Sałatka: Umieść składniki w misce, dodać 2 łyżki marynaty. Delikatnie wymieszać. Na każdy szpikulec, na przemian nabijać po 2 pieczarki, kawałki miecznika i krewetki oraz 4 kawałki pora. Grillować 10 min., obracając raz. Podawać z sałatką.